Ens de l'Associacionisme Cultural Català

Subscriure a Canal Ens de l'Associacionisme Cultural Català
RSS de la portada de Xarxanet
Actualitzat: fa 1 hora 31 minuts

Salvem lo Pallars es mobilitza contra la instal·lació de plaques solars en 700 hectàrees de la comarca

dt., 24/11/2020 - 14:35
AmbientalSalvem lo Pallars es mobilitza contra la instal·lació de plaques solars en 700 hectàrees de la comarca

24/11/2020LaviniaNext Salvem lo Pallars està conformat per veïns i veïnes de la comarca, principalment dels municipis més afectats per la possible instal·lació d’aquestes plaques solars. Font: CC La plataforma ha elaborat un manifest que porta més de 1.600 adhesions. Font: CC Salvem lo Pallars ha afirmat que no estan en contra de les energies renovables, i sí en contra d'un model especulatiu. Font: CC Salvem lo Pallars es mobilitza contra la instal·lació de plaques solars en 700 hectàrees de la comarca 24/11/2020LaviniaNext

Resum: 

Sota el lema 'Aturem el Mega parc solar' la plataforma demana aturar el projecte a quatre municipis del Pallars Jussà: Isona i Conca Dellà, Tremp, Castell de Mur i Talarn.

L'entitat Salvem lo Pallars es mobilitza contra la instal·lació de plaques solars en 700 hectàrees de la comarca. La plataforma creu que "aquest megaprojecte topa frontalment amb el model de territori sostenible del Pallars Jussà". Posen com a exemples iniciatives promogudes per les administracions com el Geoparc Orígens, amb l'acreditació de la UNESCO, la certificació StarLight, Gratitud Pallars o GPS Tourism.

L’entitat neix arran de les diverses reunions informatives que l'Ajuntament d'Isona i Conca Dellà ha realitzat amb els diferents nuclis de població del municipi per presentar un projecte d'instal·lació de plaques fotovoltaiques per part de la promotora Blueprom. La conformen veïns i veïnes de la comarca, principalment dels municipis més afectats per la possible instal·lació d’aquestes plaques solars.

Per impulsar les seves demandes, Salvem lo Pallars ha elaborat un manifest que porta més de 1.600 adhesions entre particulars, cinc ajuntaments i entitats com ara l’associació APROVI, sindicats com JARC i entitats que treballen per protegir el medi ambient com: Ecologistes en Acció, Xarxa per a la conservació de la natura i l’associació TRENCA, entre d’altres. Salvem lo Pallars ha afirmat que no estan en contra de les energies renovables, i sí en contra d'un model especulatiu.

Des de la Plataforma plantegem que cal buscar un sistema més sostenible que aquesta sobreexplotació del territori.
Salvem el nostre patrimoni natural!
No ens venguem el #Pallars!

Podreu adherir-vos al #Manifest: https://t.co/MoUnvMMT23#salvemlopallars; #noalmacroparcsolar

— Salvem Lo Pallars (@SalvemLo) October 31, 2020 "Repensar el model de territori"

Les principals demandes de la plataforma són "aturar aquests projectes, i pensar quin model de territori volem no a curt termini, sinó a mig i llarg termini". En aquest sentit, reclamen als consistoris de la comarca "que s’impliquin i s’informin bé de quines són les repercussions i afectacions d’aquest model abans d’oferir la nostra terra a empreses sense que hi hagi una regulació territorial que protegeixi el valor ambiental, cultural i social de la nostra comarca".

Consideren que aquests projectes no incentiven el desenvolupament de les persones sinó que limiten el futur del Pallars Jussà en altres àmbits: "s'hipoteca la terra durant trenta anys, menystenint l'alt valor productiu i de l'agricultura i la ramaderia".

Per tot això, han demanat un estudi que reguli i ordeni el territori en front a la implementació de camps fotovoltaics i solars per tal de "transformar aquesta amenaça pel territori en una oportunitat on es tingui en compte l’autoconsum i l’autoproducció".

"Veiem que el model no es sostenible"

Salvem lo Pallars recalca que l’entrada d’aquests projectes, que "semblen petites instal·lacions aïllades", acaben sent un macro-projecte a nivell de comarca que "no és sostenible a nivell social, econòmic i ambiental".

Els projectes d’instal·lacions fotovoltaiques estan previstos en sòl agrícola: "si comptem 700 hectàrees de plaques solars, això suposa la pèrdua de més del 3% de terra cultivable", afegeixen. Això porta, segons expliquen des de la plataforma, a una disminució de la producció agrícola i de l'ús ramader que se'n fa, per tant, d'ingressos per al sector, afectant altres empreses com el subministrament de fertilitzants, fitosanitaris, maquinària i altres proveïdors, així com la pèrdua de subvencions europees (PAC).

Alhora la instal·lació de projectes en zones afectades pel desenvolupament del reg i la concentració parcel·lària dificultaria, segons la plataforma, el seu correcte desenvolupament. La consegüent reducció de superfície de pastures i d'aplicació de purins i gallinassa també tindria efectes negatius per a la ramaderia local i necessitaria d'un pla d'alternatives per a l'eliminació dels nitrats.

Sovint ens pregunten qui hi ha rera la plataforma.... darrera no, davant!!
Ja som més de #1500 adherits/des al manifest entre els quals hi ha #entitats i #associacions de tot el país. #SalvemloPallars
Seguim!! pic.twitter.com/C10rowFD2a

— Salvem Lo Pallars (@SalvemLo) November 17, 2020 Dret a decidir sobre el sòl públic

A Isona, Conca Dellà i Castell de Mur s'ha projectat col·locar les plaques fotovoltaiques en terrenys municipals i per això la plataforma ha demanat un referèndum per poder decidir. Amb el suport de diverses entitats, Salvem lo Pallars va presentar una petició que l'Ajuntament d’Isona i Conca Dellà no va aprovar en el seu darrer ple extraordinari. Per aquest motiu creuen ara per ara "no veiem una predisposició clara a escoltar la veu del poble".

La plataforma destaca, no obstant això, que en el darrer Ple Extraordinari del Consell d’Alcaldes de la comarca, sí que es va acordar fer l’estudi de sòl per regular la implantació de plaques fotovoltaiques, un fet que des de la Salvem lo Pallars consideren un "pas endavant" en les seves demandes.

Avui 2 companys de @SalvemLo hem assistit al Consell d'Alcaldes del Jussà per explicar la nostra posició respecte al #macroprojecte de plaques solars a la comarca. Seguim! #salvemlopallars; #noalmacroparcsolar; #pallarsjussa https://t.co/xE3Xpdpvft

— Salvem Lo Pallars (@SalvemLo) November 18, 2020

A més l’Ajuntament Tremp, capital de la comarca, ha anunciat que preveu aplicar una moratòria d’un any a la instal·lació de plantes solars. El ple de l’ajuntament vol iniciar els tràmits per modificar el pla d’ordenació urbanística municipal (POUM) que haurà de determinar on es poden instal·lar les plantes, quina superfície poden tenir i quina distància hi ha d’haver entre elles.

Etiquetes: desenvolupament sostenible, energies renovables, energia solar, Salvem lo Pallars, Pallars Jussà

Exportació de residus: com la nostra brossa acaba a l’altre extrem del planeta

dl., 23/11/2020 - 10:38
AmbientalExportació de residus: com la nostra brossa acaba a l’altre extrem del planeta

23/11/2020LaviniaNext Espanya ocupa el tretzè lloc en exportació de residus plàstics. Font: Greenpeace Espanya va exportar 157.468 tones de residus plàstics el 2018. Font: Greenpeace Els principals països als quals s'exporta des d'Espanya són la Xina, Hong Kong, Vietnam, Malàisia, Indonèsia, Tailàndia, Índia, Pakistan i Ghana. Font: Greenpeace Exportació de residus: com la nostra brossa acaba a l’altre extrem del planeta 23/11/2020Autor/a: Alba MarinoLaviniaNext

Resum: 

Milers de tones de residus que haurien de ser reciclades localment són exportades a altres països per ser incinerades, enterrades, acabar en abocadors o a la natura.

En un món en què generem més residus dels que som capaços de gestionar s’han de buscar alternatives per dipositar les deixalles. L’actual normativa d’exportació i la falta de polítiques de control al respecte permeten que s’enviïn fora de les nostres fronteres.

Segons Comtrade, el Servei d’Estadística de l’ONU (Organització de les Nacions Unides), l'Estat espanyol va exportar 157.468 tones de residus plàstics el 2018, ocupant el tretzè lloc de la llista de països que més residus plàstics exporten. A més, només deu països van ser els responsables del 75% de les exportacions de residus durant el 2017. Llavors, Espanya va ocupar el novè lloc amb 302.260 tones.

El Servei de Duanes de l’Agència Tributària comptabilitzava una mitjana de 259 transaccions mensuals durant el 2018 i 137 al mes l’any 2019. “Una part dels residus -la que ja no té valor al mercat- s’exporta a altres països”, explica la directora del Gremi de Recuperació de Catalunya, Victoria Ferrer.

El Sud-est asiàtic i l'Àfrica, els principals destins

Els principals països als quals s'exporten aquests residus des de l'Estat espanyol són la Xina, Hong Kong, el Vietnam, Malàisia, Indonèsia, Tailàndia, l'Índia, el Pakistan i Ghana. Fins al novembre del 2019, des d’Espanya s’han enviat 10.403 tones de plàstic a Hong Kong; 8.937 a Alemanya; 7.603 a Malàisia; 5.895 a Portugal; 5.504 a França; 4.942 a Turquia; 4,591 a Itàlia i 3.342 a Indonèsia. Durant el 2018, 24.389 tones de residus van acabar a Malàisia, seguida per Vietnam, la Xina, Hong Kong i Tailàndia.

Tot i això, Greenpeace ha identificat variacions als fluxos d’exportació dels plàstics durant els últims anys. El Ministeri d’Energia, Ciència, Tecnologia, Canvi Climàtic i Medi ambient de Malàisia ha tornat a Espanya més d’una vintena de contenidors amb residus plàstics que intentaven entrar il·legalment al país. "Malàisia i la Xina han tornat els contenidors que havien arribat des d’Espanya, però aquests s’han redirigit cap a Hong Kong o Ghana", denuncia el coordinador de Greenpeace a Catalunya, Fernando Fernández.

El 2019 Indonèsia va rebutjar dos contenidors i a l’abril del mateix any Malàisia identificava vint-i-quatre contenidors il·legals des d’Espanya. El gener del 2020, tornava deu d’aquests contenidors quedant encara alguns pendents de retorn. Segons va investigar Greenpeace, aquests contenidors s’haurien enviat des d’Ecoembes, empresa denunciada per l’entitat ambiental pel fracàs de la seva gestió d’envasos domèstics.

Ghana seria un dels nous països de destí de residus, tot i que des del 2014 la Unió Europea prohibeix l’exportació de residus a aquest país africà. Espanya va ser el segon exportador de plàstics a Ghana el 2019, només per darrere de Burkina Faso. Durant el 2019 van arribar 1.523 tones de residus en més de trenta exportacions a l’any. Des de Greenpeace apunten que la majoria dels residus provenen de la província de Barcelona, a més de València i Cadis.

Des del Gremi asseguren que "el teixit industrial català que tenim està apostant molt fort pel reciclatge local dels residus. A Catalunya s’estan invertint molts milions d’euros per fer-ho bé. Nosaltres fem declaracions setmanals, mensuals i anuals dels quilos de residus que entren i surten”.

Un dels problemes principals d'exportar residus a aquests països, a banda d'externalitzar les nostres deixalles, és que aquests no tenen capacitat de reciclar tot el que arriba. A Ghana només es reciclen entre el 2 i el 5% dels residus, segons el PNUD (Programa de l’ONU per al Desenvolupament). De la resta, el 38% dels residus acaben en abocadors, el 28% enterrats, el 23% al mar i l’11% cremats.

Un canvi necessari a la normativa

La normativa que regula l’exportació de residus és molt complexa. Des dels anys vuitanta està en vigor el Conveni de Basilea per controlar els moviments transfronterers dels residus. Aquest conveni de les Nacions Unides, format per 184 països, regula l’exportació de residus tenint en compte el tipus de material i si els residus són enviats per eliminar-los o donar-los una segona vida.

La regulació dels materials es fa mitjançant uns codis que es classifiquen segons el residu. Des de Greenpeace denuncien que el frau més comú és assignar un codi diferent al pertinent per tenir menys restriccions. L’única via per certificar-ho és obrint les mercaderies una per una, gestió impossible de portar a terme. "El perquè s’exporta i es fan trampes és tan fàcil com que els hi surt més barat que gestionar els residus", sentencia el membre de Greenpeace.

Aquest 2021 es vol afegir una modificació per protegir als països de destí. Si s’aprova, l’any vinent els països hauran de donar el consentiment als països exportadors abans d’enviar les seves mercaderies. "La legislació és un laberint que impedeix que es faci un control del què s’exporta. El conveni és un pas, però cal deixar d’exportar", insta Fernández.

Segons la Subdirecció General de Residus, organisme que autoritza el trasllat de residus a països fora de l’OCDE (Organització per a la Cooperació i Desenvolupament Econòmic), l'Estat espanyol ha tingut permís per a cinc moviments en els últims dos anys. En canvi, es van arribar a fer -entre 2018 i 2019- més de 4.600 exportacions segons les dades de Duanes de l’Agència Tributària.

El Ministeri per a la Transició Ecològica i Repte Demogràfic d'Espanya admetia que "una part important de residus plàstics enviats als països asiàtics des d’Espanya no són traslladats d’acord amb la normativa vigent". I és que el control el deixen en mans de les bones pràctiques de les empreses, deixant reduïda la vigilància a controls aleatoris o a investigacions de Duanes si tenen indicis de frau. El seguiment d’aquests residus es redueix al 4% de la totalitat de les exportacions que es fan, sent senzill realitzar exportacions il·legals sense ser detectats.

Un sistema de gestió ineficient

El SIG, o Sistema Integrat de Gestió és el procediment utilitzat a Espanya per reciclar els residus. "Tenim un sistema molt deficient, és un desastre. S’han de reduir els residus i les empreses han de deixar d’usar tant plàstic. Seguim amb el paradigma de llençar la brossa, quan hem de deixar de produir-la", explica el president de Retorna, Miquel Roset.

El plàstic que consumim, el llencem al contenidor groc i d’aquí passa a les empreses homologades per Ecomebes, que ven a grans recicladores aquests residus que produïm. En aquest pas és quan l’empresa ja considera que els materials estan reciclats, quan la realitat és que fins al 75% dels residus del contenidor groc acaben en incineradores, abocadors, cremats o exportats a altres països.

"Les plantes de selecció, actualment, tenen un volum de feina molt alt i han de passar els residus molt ràpid. D’aquí surten les bales de material que ens arriben a nosaltres i hem notat que cada vegada la qualitat és pitjor, perquè t’arriben les bales contaminades amb materials que no són reciclables", explica Ferrer.

Les recicladores denuncien la quantitat de residus que arriben i la mala qualitat d’aquests. Des de barreges de materials fins a materials no reciclables que fan llençar tota la bala de residus. Però el principal problema que plantegen són els materials com el PET, un polietilè que es barreja amb el plàstic comú i que no aguanta el procés de reciclatge corrent. Aquest s’acaba fonent a la planta recicladora, fent aturar tot el procediment.

El SDDR, l’alternativa de les entitats

"El sistema de reciclatge està col·lapsat i l’exportació és un símptoma. S’ha de millorar el SIG i introduir el SDDR, si no els residus acaben al medi ambient, entren a la cadena alimentaria, causen problemes respiratoris amb la crema de residus o acaben en altres països", reconeix el membre de Greenpeace.

El Sistema de Dipòsit, Devolució i Retorn potencia la reutilització dels envasos. En primer lloc, es paga un preu per l’envàs que es compra, que es podrà reutilitzar diverses vegades. Quan ja s’ha acabat el seu ús, es torna a l’administració i et retornen el preu que has pagat. Després, aquest envàs torna a la cadena de producció per a ser reutilitzat de nou. Així, s’evita la producció de residus, acabant amb el dilema de reciclar el reciclatge.

"S’ha de tenir en compte als recicladors i millorar el sistema com ens arriben els residus. El millor residu és el que no es genera, però mentre en generem és essencial reciclar bé els que produïm. Associar el plàstic a què és dolent pel medi ambient és una irresponsabilitat; el plàstic ben utilitzat és circular i li podem donar tantes vides com vulguem", afegeix Ferrer.

Les entitats ambientals fa anys que intenten canviar al sistema SDDR. La Llei 22/2011 de residus va arribar al Govern amb aquesta proposta, però les pressions polítiques i econòmiques van forçar que se seguís utilitzant el SIG.

Aquest sistema ja està implantat en més de quaranta països, en gran part europeus, com Alemanya o Dinamarca. Té un cost zero per l’administració i és un 60% més barat per envàs recollit que el SIG. Des de Greenpeace asseguren que l’augment del 10% d’aquestes ampolles retornables, reduiria un 40% la contaminació marina per ampolles de plàstic. "El SDDR arribarà. Des d’Europa ho demanen perquè és l’única forma que se solucionin els problemes", assegura Roset.

Etiquetes: cooperació al desenvolupament, educació pel desenvolupament, residus, GreenPeace Autor/a: Alba Marino

S’amplia a tot el 2021 la possibilitat de celebrar per videoconferència juntes directives i patronats

dv., 20/11/2020 - 13:26
JurídicS’amplia a tot el 2021 la possibilitat de celebrar per videoconferència juntes directives i patronats

20/11/2020Suport Tercer Sector - Jurídic La mesura és aplicable a les associacions, societats civils, cooperatives i fundacions d’àmbit estatal. Font: Unsplash. S’amplia a tot el 2021 la possibilitat de celebrar per videoconferència juntes directives i patronats 20/11/2020Autor/a: Júlia HinojoSuport Tercer Sector - Jurídic

Resum: 

El Govern estatal ha tornat a prorrogar l’opció de les reunions virtuals com a via per debatre i aprovar acords en òrgans de govern.

Durant tot l’exercici 2021 serà possible celebrar les reunions de les juntes directives, els consells rectors i els patronats a través de videoconferència, encara que les entitats no contemplin aquesta via de reunió en els seus estatuts.

Aquesta mesura es va aprovar arran de l’estat d’alarma, davant la impossibilitat de fer reunions presencials per complir amb les restriccions derivades de la Covid-19. Moltes associacions i fundacions van començar a optar per la via telemàtica a mitjans de març.

La mesura estava pensada per tenir una vigència concreta, fins al 18 d’abril, però el 9 de juny se’n va aprovar la primera pròrroga. El decret llei 19/2020 que va allargar la possibilitat de les videoconferències en òrgans de govern fins al 31 de desembre del 2020.

Ara, a partir de la publicació aquest 18 de novembre del reial decret 24/2020 de mesures urgents de suport a la solvència empresarial i al sector energètic i en matèria tributària, s’ha establert que la mesura també serà vigent durant tot l’any vinent.

La mesura és aplicable a les associacions, societats civils, cooperatives i fundacions d’àmbit estatal.

Com s’han de fer les sessions virtuals?

Els òrgans de govern que es reuneixin a través de videoconferència han de garantir que tothom pot participar a les sessions a distància. Cal assegurar que totes les persones participants tenen una bona connexió a Internet i els recursos informàtics necessaris per unir-se a la reunió online.

A més, caldrà fer una prova abans de la sessió per assegurar que tots els aspectes tècnics funcionen. En el cas que hi hagi membres que desconeixen com utilitzar l’aplicació a través de la qual es farà la videoconferència, l’entitat s’ha d’encarregar de formar-los a través, per exemple, d’un breu tutorial.

També s’ha de tenir en compte que les persones participants han d’unir-se a la reunió virtual des d’un lloc on hi hagi silenci. D’aquesta manera s’eviten sorolls molestos i es garanteix el bon desenvolupament de la reunió.

Es pot votar per correu

D’altra banda, quan el president o presidenta de l’entitat o quan, com a mínim, dos membres de l’òrgan, ho sol·liciti, es podran adoptar acords a través de la votació per correu electrònic o d’eines virtuals de vot.

Ha de quedar constància per escrit de les votacions ja que valdrà acreditar la votació dels acords. Finalment, cal destacar que tots els membres dels òrgans de govern tenen el dret i deure de participar i també el de votar d’una forma fiable i reconeguda.

Per a més informació sobre programes i aplicacions que permeten el vot en assemblees virtuals, consulteu aquest article de Xarxanet.

Etiquetes: junta directiva, coronavirus, Normativa entitat, assemblea, pressupostos, Direcció i gestió ONG Autor/a: Júlia Hinojo

La Festa del Voluntariat torna a Mataró en format de televisió i ràdio

dv., 20/11/2020 - 13:13
SocialLa Festa del Voluntariat torna a Mataró en format de televisió i ràdio

20/11/2020FCVS La Festa del Voluntariat de Mataró se celebrarà el dia 4 de desembre. Font: Ajuntament de Mataró La Festa del Voluntariat de Mataró enguany tindrà format virtual. La Festa del Voluntariat torna a Mataró en format de televisió i ràdio 20/11/2020Autor/a: Marina SeraFCVS

Resum: 

L’acte s'emmarca en l’edició ‘Fem voluntariat amb la força de tothom’, una campanya d’activitats de promoció del voluntariat a Mataró organitzades per l'Agència de Suport i Serveis a les Entitats.

La Festa del Voluntariat de Mataró, un espai lúdic on persones voluntàries i membres d'entitats comparteixen experiències, se celebrarà el divendres 4 de desembre a les 21 hores amb l'emissió d'un programa de televisió i ràdio a Mataró Audiovisual.

L’activitat tindrà lloc dins de la cinquena edició del 'Fem voluntariat amb la força de tothom' una campanya per promocionar el voluntariat a la ciutat entre el dilluns 16 de novembre i el divendres 11 de desembre. L'esdeveniment té com a objectiu reivindicar la tasca de les persones voluntàries de la ciutat i reconèixer la feina realitzada al llarg de la crisi de la Covid-19.

"La lluita contra la Covid-19 posa de manifest que l'acció comunitària és l'eina que permet resoldre desigualtats i fer de Mataró una ciutat més pròspera", han afirmat des de l'Agència de Suport i Serveis a les Entitats, servei de referència de l'Ajuntament de Mataró en la relació amb les entitats de la ciutat

Des del consistori han informat que al llarg d'aquest any, el Punt del Voluntariat ha atès 400 persones interessades a realitzar tasques de voluntariat. "Perfils diversos han posat el seu granet de sorra per respondre a les necessitats del moment", han afirmat des del Punt del Voluntariat.

Segons ha explicat l'Ajuntament de Mataró, entre aquestes tasques destaca especialment el suport rebut per repartir menjar, comprar a la farmàcia i fer trucades de suport i acompanyament. "Aquestes persones voluntàries ens ajuden a avançar cap a una societat més justa, equitativa i cohesionada", han assegurat al consistori.

Amb motiu del Dia Internacional del Voluntariat, celebrat el 5 de desembre, la campanya també comptarà amb tallers, conferències, xerrades, exposicions i jocs adaptats a la situació de pandèmia amb formats híbrids, presencials i virtuals, i telemàtics. Des de l'Agència de Suport i Serveis a les Entitats informen que per participar en aquestes activitats cal realitzar la inscripció prèvia al Portal d'Entitats.

La Festa del Voluntariat també emetrà per Mataró Audiovisual les actuacions del cantautor mataroní Joan Lorente i l’espectacle de dansa de l'Aula de Teatre de l’Ajuntament de Mataró.

L’esdeveniment compta amb la coordinació del Punt del Voluntariat de l’Ajuntament de Mataró i amb la participació de les entitats AECC Catalunya contra el Càncer, Banc dels Aliments, Càritas Interparroquial de Mataró, Centre de Formació i Prevenció, Consorci per a la Normalització Lingüística, Consorci Sanitari del Maresme i les fundacions El Maresme, Hospital, Iluro i Lotus Blau.

Etiquetes: maresme, mediació i cohesió social, participació ciutadana, fires i festes, exclusió social, treball en xarxa Autor/a: Marina Sera

Nous ajuts del Govern per a entitats del tercer sector

dv., 20/11/2020 - 10:37
EconòmicNous ajuts del Govern per a entitats del tercer sector

20/11/2020Suport Tercer Sector - Econòmic L'ajut del Govern ofereix 3.500 euros a cada esplai, independentment del volum i activitat de l’entitat. Font: Fundesplai. Nous ajuts del Govern per a entitats del tercer sector 20/11/2020Autor/a: Júlia HinojoSuport Tercer Sector - Econòmic

Resum: 

Al final les ajudes no s'atorgaran per ordre de presentació sinó que s'ampliarà la dotació per atendre totes les sol·licituds. Properament es publicarà una convocatòria amb els detalls dels terminis i el procediment a seguir.

Una de les ajudes per al tercer sector que ha anunciat el Govern aquest novembre serà per a entitats que fan activitats d’esplais o d'agrupaments d'escoltes. Aquest tipus d’organitzacions rebran 3.500 euros cadascuna, independentment del volum i activitat de l’entitat. Aquest ajut es dirigeix a les entitats que fan activitats entre setmana i en cap de setmana, tal com s'ha establert en aquest decret.

El mateix text estableix que les entitats que fan activitats extraescolars als centres educatius i les que fan formació no reglada rebran també 3.500 euros.

Pel que fa a les activitats de lleure educatiu de cap de setmana, s'ha simplificat el procediment de sol·licitud previst en la primera versió del decret. Les ajudes s'atorgaran a través de les federacions i les coordinadores sempre que estiguin inscrites al Cens d'Entitats Juvenils de la Direcció General de Joventut del Departament de Treball, Afers Socials i Famílies.

Pel que fa a les instal·lacions juvenils, les entitats privades titulars o gestores rebran un ajut de 5.000 euros.

Sol·licitud

Els terminis i el procediment per demanar els ajuts encara estan per determinar, a l’espera de la publicació d’una convocatòria del Govern. Les sol·licituds i altres tràmits associats a la concessió de les subvencions i la seva justificació s’han de presentar segons els models normalitzats i seguint les indicacions que estan disponibles a l’apartat Tràmits de la Seu electrònica de la Generalitat.

El 10 de novembre es va anunciar que els ajuts es concedirien per concurrència no competitiva, és a dir, per ordre de sol·licitud i fins exhaurir la dotació. Al cap d'una setmana, però, s'ha modificat aquest punt per poder atendre totes les sol·licituds i no només les primeres. La modificació s'explica al nou decret d'aquesta manera:

"S'elimina la previsió de l'atorgament de les subvencions segons l'ordre cronològic de presentació de les sol·licituds i s'estableix l'ampliació de la dotació pressupostària en cas que s'exhaureixi el crèdit per atendre totes les sol·licituds que compleixin amb els requisits".

Els detalls de la convocatòria es poden consultar a través de l’enllaç al decret llei 43/2020 de 17 de novembre, on s'especifiquen les novetats i els canvis respecte al decret 41/2020, de 10 de novembre, de mesures extraordinàries de caràcter social en centres educatius i en l’àmbit de l’educació en el lleure i de les activitats extraescolars per fer front a les conseqüències de la Covid-19.

Ajuts per a l’atenció a grups en exclusió

D'altra banda, el Govern injectarà 3,6 milions d’euros a les entitats que es dediquen a l’atenció de col·lectius vulnerables i en risc d’exclusió. Les fundacions, associacions i cooperatives d’iniciativa social comptaran amb una ajuda de 10.000 euros, mentre que les federacions en rebran 20.000, tal com s’ha establert al decret llei 42/2020 de mesures urgents de suport a entitats del tercer sector social.

Per als detalls sobre quan i com demanar aquestes ajudes també caldrà esperar a la publicació d'una convocatòria per part del Govern.

Ajuts per al sector esportiu

Durant aquest mes també han sortit ajudes per a les entitats esportives. El 17 de novembre el Govern ha anunciat a través del mencionat decret 43/2020 que compensarà el tancament de les instal·lacions esportives amb una partida de 25 milions d'euros.

Poden optar a aquests ajuts les persones titulars de la gestió d'instal·lacions esportives a Catalunya, tant entitats esportives (clubs, federacions i consells esportius) com empreses del sector, com ara gimnasos.

Properament es publicarà informació concreta sobre terminis i procediments per sol·licitar l'ajut.

Ajuts per a entitats culturals

El Govern també ha aprovat, a través de la resolució CLT/2814/2020, una línia de subvencions per a les entitats culturals de l’àmbit audiovisual, les arts escèniques i la música.

Concretament, per donar suport al finançament de les despeses de funcionament d’empreses i entitats culturals durant la situació de crisi sanitària. El període per presentar sol·licituds és del 12 al 30 de novembre i s’han de demanar a través d’aquest enllaç.

Etiquetes: educació en el lleure, lleure, subvencions, finançament, Normativa entitat Autor/a: Júlia Hinojo

Base-A: projectes d’edificació i urbanisme durant la Covid-19

dj., 19/11/2020 - 11:10
InternacionalBase-A: projectes d’edificació i urbanisme durant la Covid-19

19/11/2020Suport Tercer Sector El programa al Nepal es centra en la promoció de cases segures des d'aspectes arquitectònics i de salut. Font: Base-A. Les persones voluntàries un cop a Niaga, conviuen amb una família d’allà, qui els dona l'espai i el menjar per a l’estada. Font: Base-A. Al projecte que estan desenvolupant a Bolívia han pogut adaptar part del treball tot i que està aturada la rehabilitació del canal de ref. Font: Base-A. Base-A: projectes d’edificació i urbanisme durant la Covid-19 19/11/2020Autor/a: Dani GallartSuport Tercer Sector

Resum: 

Tot i les dificultats que està representant la pandèmia, l’entitat ha pogut mantenir diferents iniciatives arreu del món i ha reforçat accions locals.

Base-A és un col·lectiu de joves arquitectes i estudiants que entenen l'arquitectura com a eina de transformació social. A través de la cooperació i la formació, realitzen projectes arreu del món d'edificació, rehabilitació i urbanisme des d’un punt de vista de desenvolupament sostenible i participatiu.

Durant la pandèmia, l’associació gairebé no s’ha pogut desplaçar per a portar a terme els projectes a terreny, i encara que la majoria de reunions d’equip setmanals les han pogut mantenir de forma telemàtica, hi ha hagut alguns projectes que s'han vist alentits pel fet de ser necessaris els desplaçaments per a seguir desenvolupant-los.

Pel que fa a altres activitats, la participació al Let’s Clean Up Europe 2020 s’ha hagut d’adaptar per a poder dur a terme la recollida, selecció i reciclatge de residus i posterior conscienciació, distribuint-se en petits grups de màxim 10 persones en diversos punts en funció de la ubicació, ampliant així el radi d'impacte amb l'esdeveniment, i tenint en compte les precaucions sanitàries.

D’altra banda, tot i les dificultats afegides del moment, Base-A ha pogut mantenir diversos projectes en funcionament.

Projecte Niaga

La construcció de l'institut de Niaga, al Senegal, tenia previst el seu inici durant el mes de setembre. Els mesos anteriors s’ha treballat molt per tenir tot el disseny i el detall de la fase constructiva, per aconseguir el finançament necessari per a poder començar amb la primera fase i fer difusió del projecte.

Actualment, hi ha dos persones voluntàries arquitectes que tenen previst anar-hi durant el primer semestre del curs i iniciar l’obra, contractant personal local i materials sostenibles. A causa de la Covid-19, Senegal ha tancat les fronteres amb l’Estat espanyol, i això ha provocat que no s’hi pugui anar pel moment.

L’equip està intentant que es concedeixi un permís per a poder anar-hi com abans millor i així garantir que al curs 2021-2022, estaran les primeres aules i lavabos acabats. A més, les persones voluntàries un cop a Niaga, conviuen amb una família d’allà, qui els dona l'espai i el menjar per a l’estada, però a causa de la Covid-19, moltes famílies es neguen a acceptar persones voluntàries de l’Estat espanyol.

Projecte Bolívia

Al projecte que estan desenvolupant a Bolívia han pogut adaptar part del treball. Tot i no poder desenvolupar tota la vessant més tangible del projecte de rehabilitació del canal de reg per no poder desplaçar-se, s’ha pogut mantenir un fort vincle amb les entitats locals amb les que treballen i han desenvolupat una gran quantitat de material per a l'execució del projecte.

D’aquesta manera, un cop puguin anar amb seguretat, el treball de camp estarà encara més enriquit per tot aquest temps de reflexió i el vincle amb la comunitat i entitats locals més enfortit. Tot i tenir moltes energies acumulades esperant a poder desplaçar-se, la pandèmia està encara molt latent, pel que la prioritat ara mateix és mantenir-se a casa i treballar a distància fins que sigui segur.

Programa Awasuka, Nepal

El programa al Nepal, per altra banda, es centra en la promoció de cases segures des d'aspectes arquitectònics i de salut. Darrerament, el principal objectiu és l’eliminació del fum de les cuines mitjançant la construcció de cuines millorades equipades amb xemeneia.

L’any 2019 se’n van construir 333 amb un 100% d’acceptació per part de les persones beneficiàries, i es va decidir fer 500 més pel 2020. Però la crisi sanitària els va sorprendre en plena fase de captació de fons i moltes de les persones finançadores que ja tenien compromeses van passar a dedicar-se exclusivament a projectes relacionats directament amb el coronavirus.

En quant a la producció i instal·lació de cuines millorades, aquesta s’ha vist greument afectada per l’estricte confinament aplicat al Nepal, que va durar del març al juliol i altre cop d’agost fins a l’actualitat. Pel que fa a la mobilitat de l’alumnat del projecte, no ha afectat massa, ja que l'execució de cuines no depenia d’ells, sinó que es desenvolupa 100% a través d’agents locals.

Per tot això, en vista dels inconvenients sorgits, el programa s'ha centrat en desenvolupar altres tipus de feina com captació de fons a través de nous canals, estudis d’impacte social de les xemeneies, enquestes telefòniques a persones beneficiàries i establiment de nous acords de col·laboració amb altres entitats, per tal de fer créixer el projecte i el seu abast. Una d'elles és la ONG El Camí de la Solidaritat, que col·labora amb el programa en la captació de fons i la millora de la seva visibilitat en xarxes i mitjans.

Projecte Som Refugi, Barcelona

Tot i que la crisi de la Covid-19, amb el conseqüent tancament de fronteres, ha afectat a molts dels projectes de l’entitat, el projecte Som Refugi ha sortit reforçat. Aquesta iniciativa, que va néixer inicialment per donar resposta a la crisi de les persones refugiades, durant el seu desenvolupament ha ampliat el seu radi d’acció a totes aquelles persones que viuen al carrer o en assentaments informals.

Ara més que mai s’ha fet evident la situació de precarietat de les persones que no tenen garantit el dret a un habitatge digne. És per això, que aquest projecte d’acció social local no ha parat màquines durant aquests mesos i ha sortit reforçat.

Etiquetes: mediació i cohesió social, interculturalitat, treball comunitari, cooperació al desenvolupament, educació pel desenvolupament, base A, Nepal, bolívia, Senegal Autor/a: Dani Gallart

Diverses entitats clamen en defensa dels drets del poble sahrauí en el conflicte amb el Marroc

dc., 18/11/2020 - 17:28
InternacionalDiverses entitats clamen en defensa dels drets del poble sahrauí en el conflicte amb el Marroc

18/11/2020LaviniaNext El campament de refugiats d'Smara és dels més grans de la zona del Sàhara occidental. Font: Una finestra al món: Sàhara Occidental El referèndum és la opció que la RASD fa anys que demana per aconseguir la seva independència. Font: Una finestra al món: Sàhara Occidental Durant les últimes dècades, les manifestacions a favor de la llibertat del Sàhara Occidental s'han anat succeint. Font: Una finestra al món: Sàhara Occidental Diverses entitats clamen en defensa dels drets del poble sahrauí en el conflicte amb el Marroc 18/11/2020Autor/a: Oriol MarchLaviniaNext

Resum: 

El moviment sahrauí a Catalunya es mobilitza per denunciar la situació que es viu al Sàhara Occidental arran del trencament de l'alto al foc amb el Marroc.

El passat 21 d’octubre, un centenar de protestants sahrauís van decidir començar una manifestació pacifica al pas fronterer del Guerguerat, situat al sud de la zona del Sàhara occidental, tocant a Mauritània. Les reivindicacions dels protestants eren clares: demanar la celebració del referèndum d’autodeterminació del poble sahrauí d’una vegada per totes, que porta dècades lluitant per ser independent, i acabar així amb una ocupació il·legal del país per part del Regne del Marroc.

Els protestants van decidir realitzar la manifestació tallant la via de Guerguerat, un camí que té la seva importància com a porta estratègica pels interessos del Marroc, ja que les forces d’ocupació d’aquest país l’utilitzen des de fa anys per passar recursos naturals del Sàhara Occidental cap a Mauritània, en un espoli que no deixa de ser una humiliació més al poble sahrauí.

La resposta del Regne del Marroc a aquesta protesta no-violenta i al tall de la via de Guerguerat va arribar el 13 de novembre, quan l’exèrcit marroquí va entrar amb força i va desallotjar tots els civils sahrauís que s’hi estaven manifestant. Això va suposar un trencament directe dels acords de pau firmats el 1991, i el Front Polisari no va tenir cap altra alternativa que intervenir per protegir els civils sahrauís i contraatacar amb maniobres militars.

Accions per donar visibilitat al conflicte

Durant tots aquests anys en que el Regne del Marroc ha vulnerat amb total impunitat els drets del poble sahrauí no hi ha hagut cap mena d’intervenció internacional: ni d’organitzacions com les Nacions Unides, que havia de garantir un referèndum que mai ha arribat, ni de governs com el d’Espanya, que té una gran responsabilitat sobre el poble sahrauí al seguir sent la potència administradora del Sàhara Occidental.

És per això que projectes com ara el d’Una finestra al món: Sàhara Occidental son tan importants. Tot i que va néixer com un projecte educatiu, d’intercanvi d’experiències educatives entre escoles de Tarragona i escoles del campament de refugiats de Smara, a Tinduf, Una finestra al món ha acabat prenent una vessant més activista per donar veu a la situació del poble sahrauí.

“Nosaltres viatgem cada any un, dos o tres cops a la zona, i a l’equip sempre hi tenim algun membre de l’àmbit periodístic per intentar crear material propi, que ens serveixi després per fer xerrades, exposicions, documentals... i així donar llum a tot el que està passant al Sàhara Occidental”, ens explica Núria Bota, una de les membres del projecte.

Amb l’esclat del conflicte de divendres passat entre el poble sahrauí i el Regne de Marroc, Una finestra al món està preparant noves accions per seguir recolzant la República Àrab Sahrauí Democràtica (RASD). “El mateix divendres 13 vam concretar una gran manifestació que tindrà lloc dimecres 18 (avui), davant del consolat del Marroc a les 17:30, on llegirem un manifest entre totes les entitats que conformem la lluita del poble sahrauí aquí a Catalunya”, explica Bota, “i de forma descentralitzada ja s’estan fent més manifestacions a altres ciutats”.

Entre aquestes últimes s’hi troba la manifestació davant de la subdelegació del Govern a Tarragona, que es farà aquest dissabte 21 a les 19h. Però aquesta no és la única tasca que estan realitzant aquestes entitats. “També s’ha enviat una moció, des del Fons Català de Cooperació, a tots els ajuntaments, perquè es pugui entrar als plens de forma urgent, reclamant que les institucions a nivell local es posicionin a favor del dret a l’autodeterminació del poble sahrauí”, comenta Bota, “i s’estan preparant altres accions, que estan mig programades”.

Una resposta internacional que no arriba

El més sorprenent de tot plegat és que un conflicte que porta tants anys “pendent” de resposta no hagi trobat encara cap tipus de solució, o que el govern espanyol no s’hi hagi volgut involucrar. “Espanya i Marroc tenen relacions bilaterals constants, i que el primer entri en conflicte amb el segon suposaria un daltabaix pels seus interessos econòmics i geopolítics”, sospita Bota, “però considerem que això no treu que no s’hagi de fer complir la legalitat internacional i els drets humans que s’estan vulnerant constantment”.

Des de la RASD s’ha seguit buscant una opció pacífica, tot i comprovar que la via diplomàtica no ha donat resultats positius. “Una inestabilitat al nord d’Àfrica pot ser un polvorí pels diferents països veïns, i vull pensar que la comunitat internacional s’alertarà i tornarà a posar damunt la taula els temes que el poble sahrauí defensa”, explica Bota. “Fixa’t que és tanta la bona voluntat dels sahrauís que, tot i el que està passant, tot i que podrien demanar el cessament immediat de l’ocupació del Regne de Marroc, l’únic que demanen és que els deixin votar”.

Etiquetes: drets humans i desigualtat, drets humans, infants sahrauís, Sàhara occidental, autodeterminació Autor/a: Oriol March

La Setmana Europea de la Prevenció de Residus posa l’accent en les deixalles invisibles

dc., 18/11/2020 - 13:02
AmbientalLa Setmana Europea de la Prevenció de Residus posa l’accent en les deixalles invisibles

18/11/2020LaviniaNext La Setmana Europea de la Prevenció de Residus se celebra del 21 al 29 de novembre. Font: Pixabay (Llicència CC). Enguany, la iniciativa posa l'accent en els residus invisibles. Font: Pixabay (Llicència CC). Enguany, tot i que es preveuen activitats presencials, la majoria seran telemàtiques. Font: Setmana Europea de la Prevenció de Residus. La Setmana Europea de la Prevenció de Residus posa l’accent en les deixalles invisibles 18/11/2020Autor/a: Ane MarauriLaviniaNext

Resum: 

La 12a edició se celebra entre el 21 i el 29 de novembre, inclou més de 700 activitats i posa el focus en els residus generats durant el procés de fabricació de productes.

Sabies que produir un telèfon intel·ligent de 200 grams de pes genera 86 quilograms de residus? Al llarg del seu procés de fabricació, tots els productes que comprem generen grans quantitats de deixalles materials i CO2 que, a ulls del consumidor, passen desapercebuts. Gran part d’aquests residus invisibles no es poden reciclar i acaben en abocadors i incineradores, a més de l’impacte negatiu que té el diòxid de carboni en el medi ambient i l'atmosfera.

Per això, l’objectiu de la Setmana Europea de la Prevenció de Residus és sensibilitzar la ciutadania sobre l’existència d’aquest tipus de residus invisibles i remarcar la importància que tenen el reciclatge i la reutilització en la reducció de les deixalles. Si la vida útil dels productes que comprem és més llarga i duradora, la necessitat de noves produccions disminueix i, com a conseqüència, la quantitat de residus generada al llarg de la fabricació, també.

En aquesta edició, ciutats de més de vint països europeus duran a terme activitats per promoure i conscienciar sobre hàbits de consum més sostenibles. Es tracta d’accions proposades tant per ajuntaments i institucions públiques, com entitats, escoles, ONG, empreses i fins i tot la mateixa ciutadania.

Accions presencials i en línia

A Catalunya, hi ha més de 760 activitats programades per aquesta setmana. Algunes d’elles són presencials, però sempre pot haver-hi variacions segons la situació de la pandèmia a cada municipi o regió. Tanmateix, ja hi ha organitzadors que han plantejat les seves accions de forma telemàtica. Entre les activitats en línia proposades, hi ha webinars sobre el malbaratament d’aliments, exposicions virtuals i vídeo-tallers sobre compostatge i reutilització de materials, entre moltes altres.

Una de les activitats de col·laboració en línia més destacades és el Concurs parcs nets, una competició entre parcs que consisteix a recollir i geolocalitzar 10.000 peces de brossa de forma divertida. Mitjançant l’app Litterati, qui participi en el repte haurà de fotografiar, abans de recollir-los, els residus que trobi a 21 espais naturals protegits de Catalunya. Municipis de les quatre províncies catalanes ja s’han inscrit a aquesta activitat.

Participa a la Setmana Europea de la Prevenció de #Residus!

21 - 29 de novembre de 2020

Hi ha més de 760 accions registrades. Consulta-les al calendari d'activitats del nostre web i informa-te'n.

https://t.co/WVwEL8Ozxc#EWWR #EWWRCAT @2EWWR @diba @XarxaSost pic.twitter.com/WsdvlMYCgP

— Agència de residus (@residuscat) November 11, 2020

Així doncs, participar activament en aquesta edició és molt fàcil i es pot fer de tres maneres: com a organitzador d’una activitat, com a participant en una acció o com a coordinador de la Setmana Europea de la Prevenció de Residus. Només cal inscriure’s al web de l’Agència de Residus de Catalunya, un dels organitzadors de la iniciativa, i seleccionar la manera en què es vol participar. Les activitats són tan variades i dirigides a tants públics diferents que ningú té excusa per no participar-hi!

Etiquetes: reciclatge, Setmana Europea de la Prevenció de Residus, agència de residus de catalunya, reciclatge i reutilització Autor/a: Ane Marauri

En marxa una enquesta per conèixer l’impacte de la Covid-19 en l’associacionisme de Barcelona

dt., 17/11/2020 - 14:05
SocialEn marxa una enquesta per conèixer l’impacte de la Covid-19 en l’associacionisme de Barcelona

17/11/2020F Pere Tarrés La iniciativa busca conèixer les necessitats de les organitzacions barcelonines després de 8 mesos de pandèmia. Font: Xarxanet El termini per respondre l'enquesta finalitza el 8 de desembre. Font: Torre Jussana En marxa una enquesta per conèixer l’impacte de la Covid-19 en l’associacionisme de Barcelona 17/11/2020F Pere Tarrés

Resum: 

Torre Jussana posa a disposició de les entitats barcelonines un qüestionari per saber quines són les necessitats del sector, poder adaptar els serveis i millorar les polítiques públiques de la ciutat.

El Centre de Serveis per a Associacions - Torre Jussana posa en marxa la segona enquesta sobre l’impacte de la Covid-19 en les entitats de Barcelona. La iniciativa busca conèixer les necessitats de les organitzacions barcelonines després de 8 mesos de pandèmia per tal de millorar i personalitzar els serveis i recursos que ofereix el centre i, a la vegada, fer unes polítiques públiques més adaptades a la nova realitat del sector.

El qüestionari pregunta a les entitats sobre la seva activitat, com els afecta la nova normativa, accions realitzades en l’àmbit econòmic i digital i sobre les perspectives de futur, entre altres temes.

El centre de serveis i recursos per a entitats ja va elaborar una enquesta durant el primer confinament, que ha permès, gràcies a les respostes de 800 entitats, reorientar bona part dels recursos i serveis de suport que ofereixen per tal de fer front a les mancances que pateixen les entitats a causa de la pandèmia.

Participa en l’enquesta

Torre Jussana anima a les entitats barcelonines de tots els àmbits a participar i omplir el qüestionari per tal de tenir una visió més real de la realitat de l’associacionisme a la ciutat de Barcelona. El termini per fer-ho es tancarà el pròxim 8 de desembre.

Etiquetes: Torre Jussana, coronavirus, entitats sense ànim de lucre, Barcelonès, barcelona, Enquesta

Xile camina cap a un nou horitzó polític després d’una votació històrica

dl., 16/11/2020 - 16:41
InternacionalXile camina cap a un nou horitzó polític després d’una votació històrica

16/11/2020LaviniaNext Les mobilitzacions a Xile han estat l'eina que ha aconseguit un primer pas pel canvi. Font: Pexels El passat de la història xilena segueix molt present en la memòria col·lectiva. Font: Pixabay 2021 es presenta com el gran any del canvi, amb noves forces polítiques lluitant per la igualtat. Font: Pixabay Xile camina cap a un nou horitzó polític després d’una votació històrica 16/11/2020Autor/a: Oriol MarchLaviniaNext

Resum: 

El país sud-americà espera que, després d'un 2020 especialment dur, l'any 2021 porti un canvi radical en el seu sistema polític, econòmic i social.

The times they are a-changing”, que cantava Bob Dylan. Una cançó que té més de cinquanta anys i el missatge de la qual segueix estant molt vigent en l’actualitat. Sí, són temps de canvis, com bé indica la situació que s’està vivint a Xile. El passat 25 d’octubre, el país sud-americà va ser testimoni d’una jornada que només es pot definir d’històrica. Després de tres dècades des que un plebiscit va posar fi a la dictadura d'Augusto Pinochet, el poble xilè va tornar a sortir al carrer per votar sobre la redacció d’una nova Constitució.

El sistema polític actual, hereu directe de la ideologia neoliberal de Pinochet, ha estat molt criticat durant els últims anys, en els que ha estat rodejat de polèmica i una repressió constant cada cop que hi havia mobilitzacions socials: tortures, morts, detinguts... La violència ha estat a l’ordre del dia i els xilens, farts d’aquesta situació i d’unes decisions polítiques cada cop més humiliants, han dit prou, alçant-se i aconseguint celebrar un plebiscit que permeti redactar una nova Carta Magna.

El resultat de la votació va ser aclaparador: amb una participació del voltant del 50%, fins a un 78% dels votants es van decidir per deixar enrere la constitució de 1980 i redactar-ne una de nova, a priori més democràtica, en la cerca d’un Estat social. “Una pallissa contundent”, afirma Tomás Rojas, col·laborador de l’Associació Irídia, “que és indicador del sentiment que hi ha a Xile, d’un disgust i descrèdit contra les institucions enorme entre la població”. Però com s’ha arribat a aquesta situació, i per què no s’hi ha arribat abans?

Esclata la revolució

Si ens mirem la història recent del país llatinoamericà, podríem pensar que tot va començar fa poc més d'un any. El 18 d’octubre de 2019, Santiago, junt amb d’altres ciutats xilenes, va entrar en una dinàmica de mobilitzacions i protestes contra el govern, que va decidir, des d’un primer moment i sense gaires miraments, declarar l’estat d’emergència i treure l’exèrcit al carrer.

L’espurna que va donar peu al qual ja es coneix com a "esclat social" va ser l’anunci d’una pujada de les tarifes del metro, que va provocar la sortida en massa de centenars de joves descontents contra aquesta mesura. Però això només era la punta de l’iceberg. El sentiment de menyspreu i humiliació no havia deixat de créixer durant els últims anys entre els xilens, que a més observaven incrèduls com alguns dels ministres del govern feien declaracions totalment fora de lloc.

Juan Andrés Fontaine, ministre d’Economia, recomanava a principis d’octubre del 2019 i arran de l'increment de la tarifa del metro, que aquells que volguessin estalviar, s’aixequessin aviat per pagar una tarifa menor. D’altra banda, el ministre d’Hisenda, Felipe Larraín, tampoc va estar gens encertat quan va afirmar que els romàntics podien estar contents, ja que tot i que la inflació era inferior a l’esperada, els preus de les flors havien baixat.

Totes aquestes declaracions no feien res més que caldejar un ambient que portava anys suportant penúries, desigualtat, un endeutament cada vegada més alt, un sistema de pensions molt baixes i totalment privatitzat...

"El model econòmic de Xile de les últimes dècades ha generat un creixement molt destacat, sens dubte, i molta riquesa, reduint la pobresa "oficial" en general, però lamentablement això s’ha fet a costa dels salaris de la classe treballadora, que són baixíssims", declara l’economista xilè Marco Kremerman de la Fundación SOL. I és que en l’actualitat la meitat dels treballadors i treballadores del país guanya menys de 401.000 pesos xilens, que al canvi en euros són aproximadament uns 450€.

Això xoca de ple amb el cost de vida del país, que és molt alt i desigual entre les diferents zones. "Xile és l’alumna número 1 de l’Amèrica Llatina en números macro", explica Rojas, "però el PIB, per exemple, és molt desigual: mentre que la classe alta viu molt bé, el sector popular, a la zona perifèrica, té un PIB similar al Congo o Paraguai".

Una herència enverinada

Durant els anys noranta, doncs, Xile va créixer a un ritme altíssim... un creixement, però, que afavoria principalment a les elits i a les classes benestants. En aquell moment Pinochet ja no estava al poder, tot i ser Comandant i Cap de l’exèrcit fins al 1998 i després senador vitalici, però havia deixat com a herència un sistema polític neoliberal que va estendre’s per tot el país fins ben entrada la segona dècada del nou mil·lenni.

"Xile es va convertir progressivament en el Far West liberal d’occident", afirma Rojas, "amb grans empreses funcionant sense cap mena de control i amb total impunitat, amb decisions que afectaven a l’accessibilitat dels serveis bàsics, com la privatització de l’aigua, etc". La sanitat pública, per exemple, o l’accés a l’educació superior van ser víctimes també d’unes polítiques socials que no tenien en compte les classes més desafavorides.

La població observava atònita com els diferents partits polítics que anaven governant, ja fossin de dretes o d’esquerres, no mostraven gaire interès en realitzar canvis profunds en el sistema polític o en la constitució. I a mesura que passaven els anys, a mesura que s’acumulaven decepcions i que els governs anaven fent i desfent sense cap tipus de criteri, el sentiment d’incredulitat de gran part del poble xilè creixia i amb ell la voluntat de sortir al carrer i canviar les coses d’una vegada per totes.

Però el govern respirava tranquil. Tot i que el descontent era general, la política institucional havia avaluat aquest sentiment i creia que era poc perillós, que no estava articulat, que no es reflectia en organitzacions socials i sindicals que poguessin tenir prou força per canviar tot el sistema. A més, un canvi constitucional era per molts una quimera, ja que a Xile això no tenia res a veure amb la realitat del país. "Mentre no hi hagués perill", diu Kremerman, "no hi hauria canvis".

Mobilitzacions pel canvi

Aquest sentiment de confiança desmesurada per part del govern va acabar xocant, finalment, amb la realitat. El poble es va afartar de mentides i humiliacions i va acabar sortint al carrer d’una manera que no ho havia fet en dècades anteriors. Si el 18 d’octubre els joves havien sortit a manifestar-se contra la pujada de la tarifa del metro, el 25 d’aquell mateix mes Santiago veia com sortien al carrer més d’un milió de persones, la major concentració des de 1990.

Aquesta manifestació va ser pacífica, però la tensió es podia palpar en l’ambient. Tothom sabia que en un moment es podia tòrcer la situació i que la policia acabés intervenint, com habitualment feia, amb violència. "La violència ha estat una part essencial per part de les forces de seguretat, que se suma a la sensació d’abús empresarial, de les elits", explica Rojas, "i la desconfiança en la policia és directament hereva de Pinochet".

Perquè reprimir qualsevol protesta social no ha estat només cosa de l’actual govern de Piñera, sinó que també ha format part del sistema polític dels anteriors partits. "Davant de qualsevol tipus de protesta, es reprimeix amb força", comenta Kremerman. "Es reprimeix perquè no canviï el model. I s’ha reprimit fins a nivells demencials, perquè hi ha un problema amb les forces de l’ordre. Com pot ser que la gent es mobilitzi per aconseguir un país diferent, i se’ls reprimeixi amb tanta força, se’ls hi posi la por al cos per aconseguir que no surtin a protestar?".

Els resultats de la violència policial parlen per si sols: durant les manifestacions de 2019 i principis de 2020 es van comptabilitzar fins a 34 morts, més de 8.000 detinguts, centenars de ferits...

La solució: un nou procés constituent

La situació, doncs, era insostenible, i la possibilitat de realitzar un plebiscit per redactar una nova constitució va sorgir principalment com un acte de defensa per part dels partits polítics que han governat el país durant les últimes dècades. "Davant de la desesperació de la societat xilena", explica Kremerman, "la classe política va decidir arribar a un acord per donar una sortida institucional al descontentament general i a la crisi política i social que existeix a Xile".

Aquesta sortida institucional, en forma de plebiscit per una nova constitució, va establir un full de ruta que fixava l’abril de 2020 com a data límit per realitzar el referèndum. Una pandèmia mundial, però, va endarrerir tots els plans, i la votació es va acabar duent a terme fa tres setmanes, on es van aconseguir gairebé un 80% de vots a favor de la nova constitució.

El següent pas té com a data límit l'11 de gener de 2021, dia fins al qual es podran presentar tots aquells que vulguin formar part de la comissió de 155 delegats que redactaran la nova constitució. Una comissió que vol ser la primera totalment paritària, i on s'hi pugui incloure gent independent i amb representativitat del poble indígena. A partir d'aleshores i fins a l'11 d'abril, es posarà en marxa la campanya d'elecció, i un cop escollits els 155 delegats, aquests tindran tot un any, fins a l'11 d'abril de 2022, per redactar la nova constitució.

"És en el moment de començar a elaborar la nova Carta Magna quan sorgiran les diferències entre els delegats", afirma Rojas, "perquè evidentment del 80% que va votar a favor de la nova constitució no tothom estarà d’acord amb els articles que s’hi vulguin incloure. Hi haurà una lluita entre la vella i la nova política, i ja es veurà qui guanya".

Perquè un article pugui ser aprovat i inclòs en la nova constitució, es necessitaran dos terços dels delegats que estiguin a favor. I això, segons Kremerman, serà el més difícil. Les probabilitats que puguin ser escollides persones que d’alguna manera encarnin l’esperit transformador que es demana a Xile són molt baixes. Per tant, la probabilitat que es canviï la constitució també serà molt baixa. "Si més d’un terç dels delegats acaba sent dels partits de tota la vida, els canvis que s’aconseguiran seran molt minoritaris", comenta l’economista.

Per això es necessita un canvi en el qual Kremerman anomena "les regles del joc", que han romàs del costat dels partits tradicionals durant les últimes dècades: "Si no es canvien aquestes regles, el procés està seriosament amenaçat. Les mobilitzacions socials seran, de nou, importantíssimes durant les properes setmanes per aconseguir un canvi real i que el procés deixi de ser tan elitista".

L’efecte del triomf del plebiscit, tot i això, pot arribar a ser una arma de doble fil. Segons Kremerman, "d’un costat, va provocar un cert component de tranquil·litat, de poder dir 'hem guanyat alguna cosa' i això fa que les mobilitzacions i el malestar es calmin, però al mateix temps hi ha veus que ja van avisant que les regles del joc s’estan negociant per evitar que la nova constitució provoqui un canvi real".

Hi ha un desconeixement per part de la població de quins són aquests criteris que definiran com s’escolliran els constituents i com es redactaran els articles de la nova constitució. El temps ara és un element vital, ja que només queden dos mesos fins a la fi del termini per presentar-se com a delegat. És molt poc temps i requereix negociacions entre unes forces polítiques que han estat en desacord durant molt de temps. "S’han de posar d’acord ja per pactar", explica Kremerman, "però la pregunta és com, si en totes aquestes dècades no ho han aconseguit".

Un futur esperançador?

"L’any 2020 ha estat un any especialment llarg per Xile", comenta amb un aire de desànim Rojas, "primer amb les protestes i el moviment social i després amb la pandèmia de la Covid-19, però es comença a veure amb esperança tot el nou procés". Que la participació en la votació de fa tres setmanes fos del voltant del 50%, en temps de pandèmia, només es pot considerar un èxit, un indicador de com està la societat xilena i les ganes que té d’un canvi.

I és que han estat trenta anys de "democràcia" que el poble xilè ha viscut amb amargura, veient com les doctrines neoliberals que va deixar el règim militar de Pinochet s’estenien per tots els sectors, donant molt de poder a una elit blanca conservadora i adinerada que queda com el segon gran enemic a vèncer.

Ara s’haurà de veure si hi ha vida més enllà d’aquesta proposta de nova constitució. Si, com molts xilens esperen, el plebiscit del 25 d’octubre va ser el primer (petit) pas per impulsar un canvi necessari. O, si com molts altres sospiten, la proposta de la nova constitució no ha estat més que una anestèsia administrada pel govern per calmar el poble xilè i seguir allargant l’ombra d’una dictadura que s’ha estès de manera descontrolada.

Etiquetes: Xile, pau, processos de pau, construcció de pau, Cultura de pau Autor/a: Oriol March

Una iniciativa ofereix aliments a persones treballadores de la cultura afectades per la crisi

dl., 16/11/2020 - 16:18
CulturalUna iniciativa ofereix aliments a persones treballadores de la cultura afectades per la crisi

16/11/2020LaviniaNext L'iniciativa 'Alimenta la Cultura' identifica persones treballadores del sector afectades per la crisi de la Covid-19. A la iniciativa també hi col·laboren Banc d'Aliments, World Central Kitchen i Resa Logistics. Font: Actua Ajuda Alimenta L'entitat #AAA té els seus fonaments en DJs contra la fam. Font: Actua Ajuda Alimenta Una iniciativa ofereix aliments a persones treballadores de la cultura afectades per la crisi 16/11/2020Autor/a: Carlos FanecaLaviniaNext

Resum: 

La plataforma Actua Ajuda Alimenta, conjuntament amb la Fundació Banc dels Aliments, ja han donat suport a unes 150 persones, relacionades amb el sector, amb les seves accions a Barcelona i Madrid.

"La gent, quan veu que estem donant menjar a tècnics o artistes, no s'ho creu al principi. Per això, una de les nostres missions és donar visibilitat a aquest desastre". Així explica Sergi Cochs una de les missions de la plataforma Actua Ajuda Alimenta, una entitat que des del mes d'abril duu a terme l'iniciativa 'Alimenta la Cultura' amb la qual, juntament amb el Banc dels Aliments, identifica persones treballadores del sector afectades per la crisi de la Covid-19 per cobrir les seves necessitats bàsiques, com ara el menjar.

La iniciativa, també anomenada #AAA, que es va activar a Barcelona i al setembre també va aterrar a Madrid, ja ha ajudat unes 150 persones treballadores del sector cultural. D'aquesta manera, recolza a persones treballadores de diverses expressions culturals que han vist la seva activitat aturada durant els darrers mesos a causa de la pandèmia fent entregues mensuals de cistelles amb menjar a tècniques, tècnics, músiques, músics, i actrius i actors, entre altres persones relacionades amb l'àmbit cultural.

L'entitat va iniciar la seva activitat com a resposta a la situació de crisi que viu el sector, però té els seus fonaments en l'entitat DJs contra la fam, que el 2007 oferia cursos de temàtica cultural a casals culturals de Barcelona dirigits a joves en risc d'exclusió social. El Programa d'Activitats Culturals d'Acció Social (PACAS) va arribar a tretze centres de la capital catalana en els quals impartien cursos, alhora que aportaven el material necessari perquè els cursos continuessin en el temps.

Cochs, que fa vint-i-cinc anys que treballa en esdeveniments socials i corporatius, juntament amb l'actriu Nora Navas, van reactivar l' entitat, amb un altre nom i uns objectius diferents, però amb la mateixa intenció d'ajudar a les persones que ho necessiten en els moments més durs. La seva missió queda recollida en un manifest al qual s'han adherit institucions de caràcter cultural com l'Academia de Cinema Català, l'Academia de Cinema Espanyola, l'Academia de la Música catalana, el Teatre Nacional de Catalunya o la Fundació SGAE, entre moltes altres.

Més enllà de repartir aliments

La gran rebuda que va tenir aquesta acció va portar als seus impulsors a fer una passa més enllà. "Al principi només eren entregues d'aliments, però al veure que tenia repercussió, vam decidir que, en cada acció que fèiem de repartició d'aliments, convidaríem a artistes i treballadors d'un sector cultural concret per donar-li presència i veu, i que poguessin expressar quina és la seva visió de la situació", manifesta Cochs.

L'entitat també promou iniciatives en l'àmbit laboral, es troben preparant cursos per fer en línia per la gent que s’ha quedat sense feina i també donar classes a joves en risc d’exclusió social. Alhora, organitzen una sèrie d'àgores per reunir el sector públic, el privat i els treballadors de la cultura, per reflexionar sobre la situació i el futur del sector, i "abordar les problemàtiques que pateix la cultura des de fa anys".

"La crisi de la Covid-19 l'únic que ha mostrat són les deficiències que ja existien. Amb el nostre granet de sorra, intentem ajuntar treballadors i institucions per aconseguir compromisos per solucionar situacions dramàtiques, com ara l’estat dels autònoms o la necessitat de l'increment del pressupost de cultura de la Generalitat fins al 2%", explica un dels impulsors de la plataforma Actua Ajuda Alimenta.

Pots fer les teves donacions a l'entitat a través d'aquest enllaç.

Etiquetes: Actua Ajuda Alimenta, Barcelonès, recollida aliments, banc dels aliments Autor/a: Carlos Faneca

Entitats socials demanen la suspensió de les patents de les vacunes per a la Covid-19

dl., 16/11/2020 - 15:40
InternacionalEntitats socials demanen la suspensió de les patents de les vacunes per a la Covid-19

16/11/2020LaviniaNext El Covid-19 arreu del planeta. Font: CC Mascaretes per prevenir la Covid-19. Font: CC El Coronavirus ha generat una crisi social i sanitària sense precedents. Imatge de Alachua County. Imatge Domini públic. Font: Alachua County. Imatge Domini públic. Entitats socials demanen la suspensió de les patents de les vacunes per a la Covid-19 16/11/2020LaviniaNext

Resum: 

Més de 370 organitzacions socials reclamen a l'Organització Mundial de Comerç (OMC) que doni suport a la proposta de l'Índia i Sud-àfrica de suspendre mesures de propietat intel·lectual en les futures vacunes.

Metges sense fronteres, Oxfam Intermon, Salud por Derecho o Medicosmundi, entre moltes altres organitzacions, han signat una carta adreçada als Estats membres de l'Organització Mundial de Comerç (OMC), en què es demana que es tingui en compte la proposta de l'Índia i Sud-àfrica presentada al Consell dels ADPIC (Acord sobre els aspectes dels Drets de Propietat Intel·lectual Relacionats amb el Comerç) a l'OMC.

La missiva adverteix que, malgrat les promeses i iniciatives mundials en els començaments de la pandèmia, la comunitat internacional "no té encara una solució política significativa que asseguri l'accés global a aquests productes".

Els països membres de l'OMC poden sol·licitar una exempció de certes obligacions dels tractats en circumstàncies excepcionals. Si els membres estan d'acord amb l'exempció, els països poden optar per no atorgar ni fer complir la propietat intel·lectual (patents, dissenys industrials, drets d'autor i secrets comercials) relacionada amb tots els productes mèdics i tecnologies de Covid-19

"És possible, si hi ha voluntat política"

Des de Salud por Derecho, Eva Iraizoz, advocacy officer a l'àrea d'accés a medicaments i en la campanya No és Sano, assenyala que "preocupa que els més vulnerables i els països empobrits no tinguin l'accés garantit a les vacunes".

L'exempció (o no obligació d'aplicació) de la propietat intel·lectual permetria , segons Iraizoz, que més productors poguessin fabricar més vacunes i cobrir així la demanda mundial. A més recorda que "ningú estarà fora de perill fins que tots i totes estiguem fora de perill". Aquesta exempció donaria l'opció d'eliminar barreres fonamentals a l'accés a les futures vacunes i tractaments Covid-19 que vagin aprovant-se, tant en termes de preu i assequibilitat com pel que fa a la seva disponibilitat i la seva distribució global.

Des de Salud por Derecho consideren “que és possible, sempre que hi hagi voluntat política”. L'acord dels ADPIC recull que aquesta exempció és possible en situacions excepcionals, com aquesta pandèmia. "Cal convèncer els governs, sobretot els de països "rics", que la propietat intel·lectual sí que és una barrera per a una resposta efectiva a la pandèmia", ressalta Iraizoz.

"Seguirem amb la mobilització en aquestes properes setmanes que seran claus en el debat i, en general, continuarem treballant per aconseguir un accés universal a les futures vacunes, els tractaments i les proves diagnòstiques per Covid-19", afirmen des de Salud por Derecho. "Volem que siguin, de veritat, un bé públic global i que ningú quedi enrere en aquesta pandèmia", afegeixen.

Hoy, con organizaciones del
mundo como @MSF_Espana, hemos pedido a los Gobiernos que limiten las patentes de las #vacunas y #medicamentos para la #COVID19.

"Las personas y la salud pública somos lo primero, por delante del interés comercial".

https://t.co/n39nD38U1T pic.twitter.com/Mv8JtQc9yg

— Salud por Derecho (+S) (@Saludporderecho) October 15, 2020 Suspensió de patents mentre duri la pandèmia

Índia i Sud-àfrica han proposat que els governs puguin, voluntàriament, no aplicar certes mesures de propietat intel·lectual en les futures vacunes, medicaments i altres tecnologies per a la Covid-19 quan sigui necessari i mentre duri la pandèmia.

Aquesta petició es va presentar a la reunió de Consell dels ADPIC (Acord sobre els Aspectes dels Drets de Propietat Intel·lectual Relacionats amb el Comerç) a l'Organització Mundial de Comerç el mes passat i s'estarà debatent en els propers mesos. S'espera que al gener hi hagi una decisió per part de Consell.

Segons les entitats socials que donen suport a la petició, les barreres de propietat intel·lectual (patents, exclusivitat de dades) no només mantenen els monopolis que donen lloc a alts preus, sinó que, a més, impedeixen que es pugui incrementar la capacitat de producció de les futures vacunes i tractaments en impedir que es comparteixi el coneixement.

Al mateix temps, segons les entitats, suposa una dificultat addicional en un avanç coordinat i eficaç de la investigació i el desenvolupament de noves tecnologies Covid.

En el cas concret de les vacunes, això és especialment rellevant. La producció de vacunes és molt limitada en l'actualitat i amb la capacitat actual les entitats socials consideren que no seria possible cobrir la demanda global en els propers anys.

És una fórmula, afirmen, amb la qual s'evitarien desigualtats d'accés a la vacuna en els països en desenvolupament, que compten amb menys tecnologia per fer front a la pandèmia i amb una escassetat de productes mèdics, inclòs l'accés als tests de diagnòstic.

Davant d'això, s'adverteix que les nacions riques (el 13% de la població mundial) han bloquejat a l'almenys la meitat el subministrament potencial de vacunes del món.

Demanen el suport dels governs

Així, els signats de la carta consideren que la indústria farmacèutica referma els controls de la propietat intel·lectual sobre les tecnologies sanitàries de covid-19, que restringeixen l'ampliació de la fabricació, bloquegen als proveïdors i soscaven la competència que fa possible preus més baixos.

Metges sense fronteres també ha instat a tots els governs a què donin suport a aquest moviment essencial de l'Índia i Sud-àfrica per assegurar-se que es prioritzin les vides humanes i que els països puguin fer front a aquesta pandèmia amb totes les eines mèdiques existents.

379 organizaciones piden a los Estados miembros de la OMC que limiten las patentes sobre vacunas, medicamentos y otras herramientas de #COVID19

https://t.co/SO6lCCmDkV pic.twitter.com/dPPNIecagL

— Médicos Sin Fronteras (@MSF_Espana) October 16, 2020

Recorden, a més, que durant la pandèmia, governs i altres col·lectius sanitaris ja han plantat cara a barreres de propietat intel·lectual per a productes essencials com màscares, vàlvules de ventilació i reactius per a tests.

Així, afirmen que no es pot permetre que les corporacions que ja han rebut milers de milions de fons públics per finançar la investigació persegueixin els seus interessos comercials sense tenir en compte les necessitats globals de la Covid-19.

En la mateixa línia, des de Metges sense Fronteres consideren que s'evitaria que es repetissin situacions com la de la pandèmia de VIH/SIDA quan els monopolis de tractaments vitals es van traduir en el fet que pacients de països rics accedien al tractament amb antiretrovirals mentre que milions de pacients de països en desenvolupament morien perquè aquests quedaven fossin del seu abast.

Demanda al govern de l'Estat espanyol

Fa uns dies, Salud por Derecho i Metges sense Fronteres van enviar una carta al govern de l'Estat espanyol i als ministeris d'Indústria, Sanitat i Exteriors demanant-los que donin suport a la iniciativa i animi a la resta de la comunitat internacional a què també ho faci.

"Esperem que l'Estat espanyol prengui la posició valenta que aquesta situació mereix", afirmen. "Sabem que la Unió Europea es va mostrar contrària a la petició en la passada reunió de Consell i que en general la posició dels països "rics" no afavoreix que tiri endavant".

En aquest sentit, Raquel González. responsable de Relacions Externes de Metges sense Fronteres ha explicat que actualment "s’estan mantenint reunions bilaterals amb el Govern espanyol per intentar afavorir que li donin suport. Encara no hi ha una decisió presa, ni s'han manifestat públicament sobre la seva posició en això".

González ha anunciat que també es vol demanar a la Unió Europea que doni suport fermament l'adopció de la proposta. Si es concedeix l'exempció, afirma Raquel González “tots els membres de l'OMC es beneficiarien directament d'una veritable col·laboració entre tots els països per desenvolupar, produir i subministrar les tecnologies sanitàries essencials necessàries per respondre a la Covid-19.

Pots llegir la carta completa a través d'aquest enllaç.

Etiquetes: salut i discapacitat, salut, vacunes, coronavirus, Metges sense Fronteres, Oxfam Intermon

Arrels Sant Ignasi reivindica el dret a l’habitatge amb una cadena humana

dl., 16/11/2020 - 12:46
SocialArrels Sant Ignasi reivindica el dret a l’habitatge amb una cadena humana

16/11/2020FCVS Arrels Sant Ignasi reivindica el dret a l’habitatge amb una cadena humana a la Plaça Paeria. Font: Coordinadora ONGD Lleida Arrels Sant Ignasi reivindica el dret a l’habitatge amb una cadena humana 16/11/2020Autor/a: Marina SeraFCVS

Resum: 

La campanya s'emmarca en un context social agreujat per la crisi sanitària amb 872 persones sense llar a Lleida.

Les persones que han participat en la cadena humana organitzada per Arrels Sant Ignasi a la plaça Paeria de Lleida, celebrada a finals d'octubre, han exigit a les administracions públiques que garanteixin l'accés a l'habitatge als col·lectius més vulnerables. L'acte, sota el lema ‘No tenir casa mata’, va posar en relleu la necessitat de protegir el dret a l'habitatge davant la situació actual de pandèmia.

La campanya 'No tenir casa mata' s'emmarca en un context social agreujat per la crisi sanitària, amb 872 persones sense llar a Lleida, un 20% més que l'any passat, de les quals 80 són persones sense llar i 523 resideixen en habitatges insegurs, segons informen des de l'organització. Arrels Sant Ignasi també ha explicat que s'ha produït un creixement del 10% en la demanda d'aliments a la ciutat.

En aquest sentit, la cadena humana d'Arrels reivindica, com cada any, la importància de tenir una llar per a viure amb plena dignitat i facilitar l'accés a tasques burocràtiques com demanar cita en els centres de salut o contactar amb la Seguretat Social. “Hem compartit aquesta fragilitat col·lectiva i, per tant, és un bon moment per posar-nos al lloc de l’altre, preguntar-nos per la realitat que estan vivint les persones més vulnerables i ser conscients”, van declarar des de l’organització.

NO TENIR CASA MATA

Avui hem reivindicat el dret a l'habitatge.#NinguSenseLlarhttps://t.co/YWpJK8e77l pic.twitter.com/sYsWBIswiy

— Arrels Sant Ignasi (@arrels_stignasi) October 22, 2020

L'objectiu de l'entitat, així doncs, és que les administracions públiques facilitin un pla perquè les persones tinguin els recursos necessaris per a prevenir la pèrdua de la llar i puguin evitar dormir al carrer. Tanmateix, l'entitat dels jesuïts vol avançar cap a una societat de les cures on es protegeixi la vida de cada persona i especialment la vida de les més vulnerables. En aquest sentit, han reclamat en un manifest que tota persona que perdi el seu allotjament tingui una alternativa habitacional.

La campanya d'Arrels Sant Ignasi, entitat lleidatana que acull i acompanya a persones sense llar perquè puguin refer la seva vida i aconseguir la inserció social, compta amb el suport de l'alumnat del Cicle Formatiu d'Integració Social del Col·legi Episcopal de Lleida i en el seu acte de presentació va finalitzar amb la lectura del manifest lliurat a l'alcalde de Lleida, Miquel Pueyo.

L'acció s'emmarca en la Campanya de les Persones Sense Llar 2020 organitzada per Càritas Espanyola amb la col·laboració de la Federació d'Associacions i Centres d'Ajuda a Marginats (FACIAM), la Xarxa d’Atenció a les Persones Sense Llar i la plataforma BesteBi.

Etiquetes: exclusió social, Segrià, Sensellarisme, pobresa, inclusió social, moviment veïnal, mediació i cohesió social Autor/a: Marina Sera

El 94% de les entitats socials a Catalunya preveu tancar el 2020 amb pèrdues

dj., 12/11/2020 - 14:20
SocialEl 94% de les entitats socials a Catalunya preveu tancar el 2020 amb pèrdues

12/11/2020FCVS Carrer fosc a la nit, poc transitat. Font: Wikimedia Commons Les entitats han hagut d’assumir uns sobrecostos amb motiu de la Covid-19 que ascendeixen a gairebé 84 milions d’euros. Font: Pikist El 94% de les entitats socials a Catalunya preveu tancar el 2020 amb pèrdues 12/11/2020Autor/a: R.EFCVS

Resum: 

La pèrdua d’ingressos del Tercer Sector per la pandèmia de la Covid-19 supera els 593 milions d’euros, segons una enquesta de La Confederació.

"Sense ànim de lucre no significa amb ànim de pèrdua". Amb aquesta frase resumeix La Confederació la situació que estan vivint moltes organitzacions del Tercer Sector Social durant l’any de la pandèmia, un 2020 on només el 6,1% de les entitats preveu tancar l’any sense cap pèrdua. Aquesta és una dada extreta d’una enquesta dirigida a les entitats socials preguntant per l’impacte econòmic, laboral i organitzatiu de la Covid-19. Això vol dir que al voltant d’un 93,9% d’entitats podrien tancar l’any amb pèrdues.

De les entitats enquestades, un 43,4% ha afirmat de forma clara que tancaran l’any 2020 amb pèrdues econòmiques. Un 50,5% encara no ho saben i estan pendent de com evoluciona la situació fins a finals d’any. “El què impulsa l’activitat del Tercer Sector Social no és la recerca d’un benefici econòmic i en aquest sentit, tal com ja es va demostrar en l’anterior crisi del 2008, difícilment les entitats tancaran”, han afirmat des de La Confederació. Tot i això, veuen que la principal conseqüència serà una precarització de la feina del personal remunerat.

A més, de l’enquesta s’han pogut extreure dades “crítiques” segons apunten des de l’organització. Les entitats socials han deixat d’ingressar més de 593 milions d’euros al conjunt del país, com a conseqüència del tancament de serveis i activitats o la suspensió de projectes i campanyes de captació de fons.

A banda, les entitats han hagut d’assumir uns sobrecostos amb motiu de la Covid-19 que ascendeixen a gairebé 84 milions d’euros. Els motius principals d’aquests costos afegits han sigut la compra de material de protecció i EPIs, l’adequació al teletreball, la substitució de baixes laborals o la contractació de nou personal per reforçar els equips.

En global, les entitats preveuen per aquest 2020 una davallada d’ingressos de més del 10%. En aquesta línia, 1 de cada 3 entitats han hagut d’endeutar-se demanant préstecs a entitats bancàries per poder fer front als seus pagaments. Segons dades de l’enquesta, el 60% de les entitats ha manifestat tenir factures vençudes pendents de cobrar i s’estima que aquest import supera els 162 milions d’euros. Pel que fa a les subvencions pendents de cobrar, gairebé sumen un total de 94 milions.

COMUNICAT:

@LaConfederacio reclama un acord polític per garantir la sostenibilitat del Sector Social

L'avançament dades Anuari Covid-19 confirma l’impacte econòmic a les entitats no lucratives que presten serveis d’atenció a les persones

NdPhttps://t.co/ITKcgagilv pic.twitter.com/oKJb1uCPWR

— La Confederació (@LaConfederacio) November 12, 2020 Un impacte que també afecta l’ocupació a les entitats socials

La crisi de la Covid-19 ha provocat una davallada de l’ocupació de gairebé el 10%. L’impacte de la pandèmia està minvant la capacitat de les entitats de generar ocupació i el 50% de les enquestades pensa que en els propers mesos l’ocupació seguirà disminuint. Des del 2014, només al voltant del 5% de les entitats pensava que l’ocupació disminuiria, majoritàriament es considerava que es mantindria o augmentaria.

“La fuga de talent de professionals del sector social cap a àmbits més reconeguts i millor remunerats ha estat, i segueix sent, una clara dificultat que s’arrossega des de fa temps”, afirmen des de la Confederació. Des de l’entitat han demanat el pagament immediat dels 256 milions d’euros de deute amb les entitats del Tercer Sector Social, tant pel que fa a factures vençudes com a subvencions executades i justificades.

Un acord polític per fer sostenible el sector social a llarg termini

A més, han reclamat impulsar un acord polític entre les diferents forces parlamentàries del país que es concreti amb un pla de finançament i sostenibilitat a llarg termini del sector social. En aquesta línia, demanen seguir articulant línies de suport i ajuts directes al conjunt del sector per compensar els sobrecostos i la pèrdua d’ingressos.

“Com a Confederació ens pertoca seguir reclamant millores que suposin un salt qualitatiu endavant i posar ja la mirada cap al 2021 i anys posteriors, doncs la incertesa és absoluta”, ha afirmat Joan Segarra, president de La Confederació.

Etiquetes: exclusió social, tresoreria i comptabilitat, captació de fons, transparència i rendició de comptes, la Confederació Autor/a: R.E

S'activa l’ajuda a les víctimes de l'huracà Eta

dt., 10/11/2020 - 14:35
InternacionalS'activa l’ajuda a les víctimes de l'huracà Eta

10/11/2020LaviniaNext L'huracà ha causat danys molt greus en moltes zones d'Amèrica Central. Font: Acción contra el Hambre Des d'Oxfam Intermon s'estan enviant aliments i equipaments per albergs. Font: Oxfam Intermon Els equips de la Creu Roja ja s'han desplaçat per col·laborar amb tasques de rescat i ajuda. Font: Creu Roja S'activa l’ajuda a les víctimes de l'huracà Eta 10/11/2020Autor/a: Oriol MarchLaviniaNext

Resum: 

El pas d’aquest nou huracà per Nicaragua, Hondures, Guatemala i El Salvador ha causat danys molt greus en unes regions molt castigades els últims anys.

El passat 3 de novembre, Nicaragua es veia afectada per l’huracà Eta. Aquest nou fenomen meteorològic, que també ha afectat altres països com Hondures i Guatemala, entre d’altres, ha causat molts danys a una regió que aquest mateix any ja ha patit les conseqüències de la tempesta tropical Amanda i encara s’està intentant recuperar dels efectes de la pandèmia mundial de la Covid-19.

Entre els països mencionats i El Salvador, el total de persones afectades per l’huracà supera els tres milions, amb més de 85.000 persones evacuades, 30.000 vivint en albergs i un nombre indeterminat esperant ser rescatades, sense comptar amb una xifra de morts i desapareguts que no deixa d’augmentar dia rere dia. Les fortes inundacions i les esllavissades, unides als recursos limitats amb els quals compta la regió, estan dificultant les tasques de rescat, i moltes entitats ja han començat a oferir la seva ajuda.

Diverses entitats i organitzacions humanitàries han activat ja diferents maneres de col·laborar i fer donacions per ajudar a les zones més afectades per l'huracà Eta.

Fundació Comparte

La fundació catalana Comparte està posant tots els seus esforços a aconseguir donacions per comprar ampolles d’aigua potable per Hondures, ja que molts municipis del país s’han quedat sense aigua. Es poden fer donacions a través d'aquest enllaç.

Oxfam Intermon

L'organització Oxfam Intermon s’ha posat en marxa i tal com expliquen a les seves xarxes socials ja han començat a enviar aliments a Hondures i Guatemala, a més d’equipaments per albergs. S’hi pot col·laborar amb donacions a través de la seva web i altres mitjans.

El #HuracánEta ha provocado grandes daños en Centroamérica, una región ya golpeada duramente por la pandemia. Ya estamos respondiendo con distribución de alimentos y equipando albergues.

Las primeras horas son las que cuentan.
https://t.co/RhgQyArl2e pic.twitter.com/UvJrXqhQ3q

— Oxfam Intermón (@OxfamIntermon) November 10, 2020 Acción contra el hambre

Els equips de l’organització humanitària internacional Acción contra el Hambre s’estan mobilitzant per abastir d’aigua i aliments a Guatemala i Nicaragua, a més de facilitar elements de protecció contra la Covid-19. Han activat una web per poder realitzar qualsevol tipus de donació.

Creu Roja

Pel que fa a la institució humanitària Creu Roja, les delegacions amb les quals compten a Centreamèrica des de fa més de 25 anys han preparat els seus equips, que treballen sense descans amb tasques de rescat i ajuda. Hi podeu fer donacions aquí.

[#Emergencias] La tormenta tropical #Eta ha tenido un impacto devastador en #AméricaCentral. Los equipos de #CruzRoja continúan trabajando las 24 horas del día en labores de rescate y socorro a las comunidades más afectadas.

Si puedes, colabora:https://t.co/ZrvrDAbyjV pic.twitter.com/OUZRx8BELb

— Cruz Roja Española (@CruzRojaEsp) November 10, 2020

Etiquetes: cooperació al desenvolupament, ajuda humanitària, desastres naturals, ong, guatemala, Nicaragua, EL Salvador, Creu Roja, Oxfam Intermon, Fundació Comparte, Hondures, Acció contra la Fam Autor/a: Oriol March

Les mascaretes transparents a punt d’arribar a les aules

dt., 10/11/2020 - 12:42
SocialLes mascaretes transparents a punt d’arribar a les aules

10/11/2020Suport Tercer Sector ACAPPS va engegar la campanya #VullLlegirElsLlavis per donar visibilitat a la problemàtica i buscar solucions reals amb el departament d’Educació. Font: ACAPPS. Sense mascaretes transparents, l’alumnat amb sordesa no podia comunicar-se de la mateixa manera, el que suposava un obstacle el del seu seguiment acadèmic. Font: ACAPPS. Les mascaretes transparents a punt d’arribar a les aules 10/11/2020Autor/a: Dani GallartSuport Tercer Sector

Resum: 

La mesura impulsada per la Federació ACAPPS pretén que l’alumnat amb sordesa pugui mantenir la mateixa comprensió a les classes.

El passat 20 d’octubre, el conseller d’Educació, Josep Bargalló, va confirmar l’arribada de mascaretes transparents a les escoles. “Tant bon punt hi ha hagut la primera homologació de mascaretes hem iniciat un expedient de compra que començarem a tenir en els propers dies”, explica Bargalló. Un total de 64.000 mascaretes.

Durant el temps que no s’ha pogut comptar amb mascaretes transparents, l’alumnat amb sordesa no ha pogut comunicar-se de la mateixa manera, el que ha suposat un obstacle del seu seguiment acadèmic. Tot i els audiòfons i/o els implants coclears, amb una mascareta estàndard, l’alumnat té més dificultats per seguir les explicacions del professorat i d’aquesta manera tampoc pot llegir els llavis.

Àngels Videla, presidenta de l'associació catalana per a la promoció de les persones amb sordesa (ACAPPS), assegura que era una mesura indispensable per a la comprensió a l’aula i la socialització de l’alumnat. “Per molta pròtesi auditiva bona que es porti les mascaretes transparents fan que s’acabi d’entendre el missatge i que no es perdi la informació pel camí”. “D’altra banda, en moments on els joves i els infants han de socialitzar, com és el cas del pati, d’aquesta manera ja no han de patir de que si es queden sense bateria el món es torni mut”, afegeix Videla.

Llum verda a l’ús de mascaretes transparents a les aules amb alumnat amb #sordesa. Resposta d'@educaciocat a la demanda que vam fer al @parlamentcat d'una solució urgent als centres educatius https://t.co/SQlQFmkBOP #VullLlegirElsLlavis #mascaretestransparents pic.twitter.com/Y6NBUHbaXJ

— Federacio ACAPPS (@federacioacapps) November 4, 2020 Vull llegir els llavis

Per aquest motiu, la federació ACAPPS va engegar la campanya #VullLlegirElsLlavis per donar visibilitat a la problemàtica i buscar solucions reals amb el departament d’Educació. Raimon Jané, president de la federació, va demanar a la comissió d’Educació una solució urgent per a la certificació i l’ús de les mascaretes transparents a les escoles, a més d’aportar un informe realitzat per l’entitat amb l’objectiu de valorar la funcionalitat de diverses mascaretes.

Per a la seva elaboració es va realitzar una prova amb persones amb sordesa que van analitzar l’ús de les mascaretes a diferents distàncies perquè, a més de ser segures, fossin adequades a la lectura labial en diferents parts d’una aula.

ACAPPS durà a terme un seguiment de la distribució de les mascaretes i la seva aplicació i funcionalitat als centres educatius i CREDAs. Així mateix, continuarà insistint en definir un protocol concret d'actuació a les aules amb alumnat amb sordesa que contempli l’ús de les mascaretes accessibles i mesures alternatives, en cas que fos necessari.

Ni un pas enrere

L’entitat ja fa molts anys que demanem millorar les condicions de l’alumnat amb problemes de sordesa, tant en estudis obligatoris com post obligatoris. Videla alerta que encara s’han d’aconseguir molts canvis per una total inclusió.

“Seguim demanant que els vídeos i qualsevol contingut audiovisual es subtituli, al igual que les classes que es fan online. D’altra banda, als auditoris i sales de conferència s’han d’instal·lar bucles, perquè el so de la persona que està parlant arribi directament a la pròtesi auditiva de l’alumne, evitant la reverberació o problemes nous afegits com el soroll exterior perquè s’ha de ventilar l’espai”.

“En aquest sentit demanem que es contempli una partida pressupostària per garantir-ho en el marc d’un sistema educatiu inclusiu”, afegeix Jané.

D’altra banda, ACAPPS considera imprescindible que s’estableixi, en l’escolarització en modalitat oral de l’alumnat amb sordesa, un pla de formació específic per al professorat i logopedes per l’ús i incorporació de les noves tecnologies. Actualment, i segons les darreres dades d’Educació, hi ha 1.993 alumnes escolaritzats en modalitat oral (el 91% de l’alumnat amb sordesa), i 185 en educació bilingüe (en llengua de signes).

Etiquetes: sordesa, infants, salut i discapacitat, inclusió social, exclusió social, escola Autor/a: Dani Gallart

7 propostes culturals per airejar-nos en un novembre ple d'incertesa

dc., 04/11/2020 - 15:38
Cultural7 propostes culturals per airejar-nos en un novembre ple d'incertesa

04/11/2020LaviniaNext Foto de l'exposició de Gervasio Sánchez a l'Arts Santa Mònica. Font: Gervasio Sánchez Alguns centres d'exposicions i artístics segueixen oberts, però amb limitacions d'aforament i normes especials per la Covid-19. Font: Llicència CC0 Imatge d'una de les pel·lícules del Suncine, el Festival Internacional de Cine de Medi Ambient Font: Imatge cedida per Suncine 7 propostes culturals per airejar-nos en un novembre ple d'incertesa 04/11/2020Autor/a: Elena Altés i Sofía MartínLaviniaNext

Resum: 

El sector cultural està mig aturat a causa de la Covid-19, però encara hi ha activitats i propostes interessants per descobrir, amb precaució, aquesta tardor.

És temps de quedar-nos a casa i ser molt cauts quan cal sortir. Les restriccions a la cultura arran de la pandèmia han fet inviables moltes activitats per al gran públic. Caldrà que vinguin temps millors per poder-les gaudir. Però n’hi ha algunes que s’han transformat i s’ofereixen en línia. D’altres, es mantenen de forma presencial aquest novembre, extremant les precaucions.

Exposició: 'Activistes per la vida' (Barcelona, fins al 14 de març de 2021)

L'associació Entrepobles organitza aquesta exposició del prestigiós fotoperiodista Gervasio Sánchez. Fotos, text i vídeo que recullen la història de 40 dones i homes que estan amenaçats de mort per defensar el seu territori, la natura, els drets de les dones i les llibertats. L'exposició se centra en la lluita pels drets humans a Guatemala i Hondures i es pot visitar a l'Arts Santa Mònica.

Festival Suncine (Barcelona, del 4 al 12 novembre)

La nova edició del Suncine, Festival Internacional de Cine del Medi Ambient, aposta per ser conscients de la relació que tenim amb la natura i el planeta. Aquest any, el festival es pot gaudir online, a través d’una app, a més de per televisió, a través de Betevé, que retransmet tot un seguit de curtmetratges d’estrena. En aquesta 27a edició, el lema que uneix totes les propostes cinematogràfiques és "#ElPlanetaALesTevesMans.

Gegantes i diablesses: trencant estereotips sexistes en la cultura popular (Granollers, 5 de novembre)

Aquest any, la jornada s'adreça a un públic professional i vol acabar amb els prejudicis i els estereotips sexistes per promoure la igualtat de gènere i la protecció del patrimoni cultural i etnològic. L’activitat va dirigida de manera prioritària a personal tècnic dels àmbits de cultura, festes, joventut, juntes directives i persones associades a entitats culturals. L’acte se celebra presencial i online i cal inscripció prèvia.

Exposició Fabra i Coats: Coses que les coses diuen (Barcelona, fins al 17 de gener)

Segur que moltes vegades hem pensat allò de “què dirien les parets o els objectes si poguessin parlar?" L’exposició del centre d'art contemporani Fabra i Coats es basa precisament en això i dona la paraula a tot allò que, en la vida real, no la té. Set artistes han participat en la mostra, que es pot visitar presencialment, respectant les mesures de seguretat i l'aforament limitat.

Exposició: El Arte Oprimido es el Femenino (Parets del Vallès, fins al 8 de desembre)

Mela Putosuda, projecte que va néixer el 2017 per denunciar i criticar el masclisme, organitza a la Sala Exposicions Can Rajoler aquesta exposició. Una oportunitat per reflexionar des de la cultura sobre aquesta xacra que arrosseguem de forma col·lectiva. L'exposició s'emmarca en la XX Campanya Contra la Violència Masclista de Parets de Vallès.

L’Alternativa (16 al 29 novembre)

El 27è Festival de Cinema Independent de Barcelona se celebra de forma online la segona quinzena d’aquest mes. Esdevé una oportunitat per descobrir i gaudir de projeccions i activitats que defensen la independència creativa dels autors i autores. Diversitat, innovació, llibertat, compromís i reflexió són els ingredients d’aquesta cita anual per als amants del cinema del circuit off.

Congrés virtual: ‘Associacionisme cultural: entre el mosaic i les xarxes’ (6 i 7 novembre)

La cultura popular i el paper de les associacions, a debat en el XII Congrés de la Coordinadora de Centres d’Estudis de Parla Catalana (CCEPC). La trobada, que s’havia de celebrar a Reus i Tarragona, salta al format online. Aquest any, el congrés relaciona l’associacionisme en 3 eixos: identitat, poder i sociabilitat. Les ponències i les diferents intervencions del congrés, incloent-hi les sessions de debat, es podran seguir a través de YouTube.

Etiquetes: imperdibles, cultura popular i tradicional, cultura, cinema, Medi Ambient, Covid19 Autor/a: Elena Altés i Sofía Martín

En marxa la campanya per finançar l’Anuari Media.cat 2020

dc., 04/11/2020 - 14:13
GeneralEn marxa la campanya per finançar l’Anuari Media.cat 2020

04/11/2020Colectic L'Anuari Media.cat vol ser una realitat i per això ha engegat una campanya de micromecenatge. Imatge del Grup de Periodistes Ramon Barnils. Una de les recompenses és una samarreta dissenyada pel Jordi Calvís. Imatge de Jordi Calvis. En marxa la campanya per finançar l’Anuari Media.cat 2020 04/11/2020Autor/a: Xavi ArandaColectic

Resum: 

L’anuari analitza els silencis mediàtics i la situació del periodisme crític als Països Catalans. La pandèmia de la Covid-19 i l’extrema dreta, són dos temes que es tractaran en l’anuari.

El 27 d’octubre del 2020 el Grup de Periodistes Ramon Barnils i l’Observatori Crític dels Mitjans Media.cat, va presentar la campanya de micromecenatge de l’Anuari Media.cat 2020. Aquesta campanya s’està duent a terme a través de la plataforma de micromecenatge Verkami. L’Anuari Media.cat tracta, en bona part, sobre l’anàlisi del tractament mediàtic de la pandèmia i l’extrema dreta.

L’Anuari vol tractar la Covid-19 des d’una perspectiva transversal, cercant el perquè de les coses, apagant els grans altaveus, per tal d'apujar el volum sobre com afecta la pandèmia, a la vida de les persones. A part de la pandèmia, l’Anuari Media.cat també cerca com tractar mediàticament l’extrema dreta, ja que hi ha un cert sector que defensa silenciar-la.

Víctor Yustres, un dels cordinadors de l’Anuari, comenta que “a l’Anuari es parlen de temes, que per interessos polítics i econòmics, no acaben de publicar-se en alguns mitjans informatius. Pot passar, que tampoc es parlen de certs temes per la dinàmica periodística provocada per la precarietat laboral que pateixen els i les periodistes.”

L’Anuari també analitza els sorolls informatius que es publiquen en els mitjans informatius i que ofeguen mediàticament altres informacions rellevants. En aquest aspecte, Yustres comenta que “hi ha mitjans de comunicació que són empreses, amb interessos econòmics i editorials ideològiques. Això afecta en el que es publica i en el que no es publica”.

L’edició del 2020 és la desena edició d’aquest anuari sobre l’estat del periodisme. Des de la primera edició s’han tractat temes que havien estat silenciats en altres mitjans informatius. Alguns d’aquests temes són el cas Palma Arena, el règim d’aïllament a les presons catalanes, el maltractament institucional que pateixen les víctimes de violència masclista, els atacs antiindependentistes a Catalunya durant la tardor del 2017 o el biaix territorial i de classe en el cos d’alts funcionaris espanyol.

Victor Yustres comenta que “fa deu anys que vam iniciar aquest projecte i, any rere any, veiem que la gent segueix apostant per un periodisme més crític. Només esperem que projectes com el nostre i altres projectes periodístics amb mirada crítica, pugin continuar endavant”.

Sota l’etiqueta #VacunaPeriodisme com a reclam per vacunar-se d’una cura informativa es busca el suport econòmic per poder tirar endavant el projecte. El Verkami estarà actiu fins al 6 de desembre. Per a fer una crida més amplificada s’ha realitzat aquest vídeo.

De moment hi ha 135 aportacions i els queden gairebé, la meitat dels 12000 € pressupostats. Entre les recompenses materials, n’hi ha de projectes com Bankrobber, Top Manta, Fent País o Propaganda pel fet, o de persones com l’Albert Pla o el Jordi Calvís.

Etiquetes: captació de fons, crowdfunding, mecenatge, Verkami Autor/a: Xavi Aranda

Nadia Ghulam: “Per aconseguir la pau és fonamental pensar en els altres”

dc., 04/11/2020 - 14:05
SocialNadia Ghulam: “Per aconseguir la pau és fonamental pensar en els altres”

04/11/2020Suport Tercer Sector Una de les tasques de Ponts per la Pau és l'escolratizació d'infants a l'Afganistan. Font: Unsplash. Nadia Ghulam és autora de diversos llibres, com 'El secret del meu turbant' o 'La primera estrella del vespre'. Font: Fundación Esplai. Nadia Ghulam: “Per aconseguir la pau és fonamental pensar en els altres” 04/11/2020Autor/a: Dani GallartSuport Tercer Sector

Resum: 

L’escriptora i activista per la pau, Nadia Ghulam, remarca la importància de la tasca del voluntariat i l’educació en valors per ser un agent actiu per la pau.

Nadia Ghulam va néixer a l’Afganistan al 1985. Enmig de la guerra civil i amb només 8 anys, una bomba va caure a casa seva casa, deixant-la sis mesos en coma. Després d’una llarga recuperació i l’arribada del règim talibà al seu país, no li va quedar més remei que passar-se per un noi per poder treballar i encarregar-se de la seva família.

Des de ben petita, la seva mare li va ensenyar el valor d’ajudar als demés i després de col·laborar a l’associació ASDHA, als 21 anys va arribar a Barcelona, on una família adoptiva la va acollir. Des de llavors, la seva tasca com a voluntària i activista dels drets humans no s’ha aturat, creant l’Associació Ponts per la Pau, treballant l’educació en valors i sensibilitzant sobre la guerra, les migracions i les persones refugiades.

Per aquest motiu, Fundación Esplai ha reconegut la seva feina atorgant-li el premi Fundación Esplai a la ciutadania Compromesa, en la categoria d’Acció Socioeducativa i e-inclusió.

Com vas començar a ser voluntària?

Penso que el voluntariat està dins de la meva sang. No vaig començar en un temps concret, sinó que els valors i l’educació que em va transmetre la meva mare m’han fet que una part de la meva vida la dediqui als altres perquè la felicitat que sentim nosaltres la pugui sentir tothom.

Què representa per a tu el voluntariat?

Valor humà. Els éssers humans hem de ser solidaris, hem d’aprendre a col·laborar i contribuir els uns amb els altres i comprendre que fer voluntariat i estar al costat de l’altre persona és una cosa tant important com menjar o beure.

Quin paper juga l’educació en aquest aspecte?

Té un valor imprescindible. T’ensenya el que signifiquen els drets humans o la solidaritat i amb una bona educació en valors, no només aprens el concepte, sinó que els pots posar en pràctica a través de l’acció.

Què significa haver guanyat els premis de la Fundación Esplai a la ciutadania compromesa?

Ha estat molt important i ho agraeixo moltíssim. Aquest premi no és per a mi, sinó per a totes les persones que estan fent aquestes tasques i feines i que veuen que si la Nadia ho pot fer, elles també. El guardó està dedicat a totes les persones voluntàries que treballen en el sector i encara són invisibles.

Com t’has convertit en un agent actiu de la pau?

Per responsabilitat personal. Com a ésser humà que ha viscut la guerra en la seva pròpia pell sé que per canviar la situació que viu el món l’únic camí és ser un agent actiu de la pau. Hem de cultivar la llavor de la pau per arribar a molta gent, no hem de ser egoistes i plantar llavors per nosaltres, sinó que les nostres accions donin fruits que recullin en el futur les noves generacions.

A la meva vida diària, quan al matí em llevo, si penso en esmorzar, també penso en com puc contribuir per millor el món i ajudar a les persones. Per aconseguir la pau és fonamental pensar en els altres.

Quin objectiu té la teva associació Ponts per la Pau?

L’entitat treballa l’educació en valors. Construir ponts perquè altres persones puguin creuar de la foscor a la llum que dona l’educació. Donant una formació retornem la dignitat humana a aquesta gent. L’objectiu és que aquesta educació estigui enfocada a l’acció per un món millor.

Quines activitats realitzeu?

Fem tallers de grup de lectura a Afganistan, amb 30 nens i nenes, tallers d’acompanyament, d’autoconeixement, de gestió de programes i projectes. També ens fem càrrec de la matriculació de molts infants en l’escola.

Basem molta de la feina en els llibres i la lectura. A Badalona tenim entre 250 i 270 alumnes de diferents orígens que aprenen l’idioma, coneixen la cultura catalana i la ciutat que els acull.

Com treballeu amb el jovent?

Aquesta nova generació de joves es senten molt lluny del món perquè estan connectats digitalment a través de xarxes socials que no representen la realitat. Hem de fer un pas endavant per oferir una educació digital. Si els hi donem un llibre de drets humans no se’l llegiran, però si ho adaptem i els oferim el coneixement a través d’un llenguatge digital ho podran entendre i d’aquesta manera passar a l’acció.

Com treballes la sensibilització de les migracions i les persones refugiades?

Crec que és important que les persones migrants i refugiades tinguin un espai on es puguin expressar. Ells mateixos són agents que poden canviar el seu món. Els hi facilitem eines i coneixements perquè siguin agents de canvi, acompanyant-los perquè se sentin part de la societat.

Què creus que fa falta perquè la ciutadania estigui més compromesa per fer d’aquest món un lloc millor?

Falta molt treball de sensibilització, però no en edat escolar, sinó des de petits. Que les mares i els pares treballin perquè ells comprenguin valors humans, que els drets humans no siguin un concepte, sinó un factor imprescindible per seguir la seva vida. Perquè la futura generació sigui millor és imprescindible que treballem l’educació en valors.

Etiquetes: educació, Educació en Valors, afganistan, Fundación esplai, voluntariat, persones refugiades, migracions, pau, construcció de pau, Cultura de pau Autor/a: Dani Gallart

L’economia social i solidària del Camp de Tarragona en un catàleg

dc., 04/11/2020 - 12:58
ComunitariL’economia social i solidària del Camp de Tarragona en un catàleg

04/11/2020Ravalnet Enguany s'hauria d'haver celebrat la tercera edició de la fira d'economia social i solidària al Camp de Tarragona, però no ha estat possible degut a la covid. Font: Ateneu Coop Camp El catàleg conté la informació de fins a 63 projectes cooperatius situats a les comarques del Camp de Tarragona Font: Ateneu Coop Camp En els últims 3 anys l'Ateneu Cooperatiu del Camp de Tarragona ha ajudat a crear més de 30 cooperatives a la zona. Font: Ateneu Coop Camp L’economia social i solidària del Camp de Tarragona en un catàleg 04/11/2020Autor/a: Marta Pérez FargasRavalnet

Resum: 

L’Ateneu Coop Camp elabora una publicació per visibilitzar els projectes cooperatius de la zona i per fomentar el consum responsable i conscient.

El catàleg, editat per l’Ateneu Cooperatiu del Camp de Tarragona, inclou 63 organitzacions de l’Economia Social i Solidària del Priorat, el Baix Camp, la Conca de Barberà, el Tarragonès, l’Alt Camp i el Baix Penedès, que treballen en sectors com l’alimentació, el comerç, l’energia i l’educació, entre d’altres.

"A la taula territorial de l’economia social i solidària vam identificar una necessitat comuna de visibilitzar la proposta del teixit cooperatiu del territori i una mancança en la capacitat de fer arribar la nostra oferta a les administracions i la ciutadania" explica Pedro Redondo, membre de la secretaria tècnica de l’Ateneu Coop Camp. Amb aquest objectiu, doncs, neix la iniciativa d’aglutinar en un únic catàleg tota l’oferta de consum responsable i cooperatiu del territori.

La publicació, disponible a la web de l’ateneu, ofereix un directori distribuït per àmbits amb la descripció i la fitxa tècnica de cada projecte, així com la seva oferta, localització i contacte.

Per tal de difondre la proposta s’han imprès fins a 1.000 exemplars del catàleg que es distribuiran a les administracions locals, així com a equipaments públics, bibilioteques i a les mateixes seus de les cooperatives.

Enguany, degut a la crisi de la covid no es va poder celebrar la que havia de ser la tercera Fira d’Economia Social i Solidària del Camp de Tarragona, amb aquest catàleg es busca també substituir aquesta acció de visibilització i sensibilització.

El model cooperatiu creix al Camp de Tarragona

Des de la creació de l’Ateneu Coop Camp, ara fa 3 anys, s’han creat més de 30 cooperatives. "Considerem que encara queda molt camp per recórrer, sobretot en termes d’enxarxament i intercooperaació, i de donar-nos a conèixer al públic general, però sens dubte hi hagut un creixement en els últims anys", explica Redondo.

La crisi de la covid, com a tots els sectors, també ha afectat a les empreses i organitzacions de l’ESS. Pedro Redondo comenta que no a tots els projectes els ha afectat per igual: "Alguna cooperativa ha hagut de tancar, però d’altres, sobretot les de producció i distribució del sector agroalimentari, han multiplicat les seves vendes respecte l’any passat. Si aconseguim que aquesta crisi impliqui uns canvis en el model de consum de la ciutadania, al cap i a la fi, serà positiu".

Des de l’Ateneu esperen que el catàleg pugui fer arribar i difondre el model cooperatiu arreu del territori i estendre així, l’abast de la seva proposta de transformació social i econòmica. "És una feina de formigueta, anem sumant accions, projectes i visibilització. Confiem que el catàleg pugui servir d’eina perquè qui vulgui consumir de forma responsable sàpiga qui li pot oferir aquesta solució", conclou Redondo.

Etiquetes: desenvolupament sostenible, consum responsable, Alt Camp, baix camp, Baix penedès, Conca de Barberà, tarragonès, Priorat, Ateneu Cooperatiu CoopCamp Autor/a: Marta Pérez Fargas

Pàgines