Ens de l'Associacionisme Cultural Català

Subscriure a Canal Ens de l'Associacionisme Cultural Català
RSS de la portada de Xarxanet
Actualitzat: fa 56 minuts 35 segons

Les dates clau del calendari fiscal de l'últim trimestre de l'any

dv., 25/09/2020 - 10:00
EconòmicLes dates clau del calendari fiscal de l'últim trimestre de l'any

25/09/2020Suport Tercer Sector - Econòmic Les entitats que optin per domiciliar el pagament ho podran fer fins al 15 d’octubre. Font: Unsplash. El càrrec al compte bancari es durà a terme el 20 d’octubre. Font: Unsplash. Les dates clau del calendari fiscal de l'últim trimestre de l'any 25/09/2020Autor/a: Júlia HinojoSuport Tercer Sector - Econòmic

Resum: 

El termini de presentació d'aquest any va de l'1 al 20 d'octubre i fa referència a les dades corresponents del juliol al setembre de 2020.

Enguany, el termini de presentació de les declaracions fiscals trimestrals va de l’1 al 20 d’octubre i fan referència a les dades corresponents al període del juliol al setembre del 2020.

Les entitats que optin per domiciliar el pagament ho podran fer fins al 15 d’octubre. El càrrec al compte bancari es durà a terme el 20 d’octubre. En aquest cas, la presentació del model s’haurà de fer de forma telemàtica.

Per tant, es podran presentar fins al 20 d’octubre les declaracions de les entitats que no vulguin domiciliar el pagament, les que tinguin liquidacions negatives i les de caràcter informatiu, com el model 349.

Models trimestrals més habituals

Aquests són els models trimestrals més habituals a presentar durant el mes d’octubre:

Model 111: Retencions de l’IRPF de rendiments procedents del treball o de determinades activitats econòmiques. És a dir, ingressos de retencions de l’IRPF realitzades sobre pagaments fets en concepte de sous, retribucions a persones col·laboradores, conferenciants i professionals autònoms o premis.

Model 115: Retencions i ingressos a compte procedents de l’arrendament d’immobles urbans.

Model 123: Retencions de l’IRPF o Impost de Societats sobre pagaments d’interessos de préstecs o altres rendiments sobre el capital.

Model 216: Retencions sobre pagament d’imports a determinades persones físiques, empreses o entitats considerades no residents a l’Estat espanyol a efectes fiscals.

Model 303: Declaració d’autoliquidació de l’Impost sobre el Valor Afegit (IVA).

Model 349: Declaració informativa de les operacions de compres o vendes de béns o serveis. Sempre que siguin efectuats entre entitats o empreses subjectes a IVA i que estiguin inscrites al Registre d’Operadors Intracomunitaris d’Hisenda.

Model 202: A més, a l’octubre, algunes entitats han de fer també el model 202, el segon pagament a compte (període 2P-2020 de l’Impost de Societats de 2020). Cal presentar-lo si s’han obtingut resultats fiscals negatius (abans de retencions i pagaments a compte) en l’última quota de l’Impost de Societats. És a dir, la que es va presentar al juliol, corresponent a l’exercici 2019.

La presentació dels models 123, 216, 349 i 202 es realitzarà exclusivament per via telemàtica.

Novetats en l’Impost de Societats

Pel que fa al model 200, cal recordar que les entitats que van presentar-lo el passat juliol sense tenir aprovats els comptes anuals, han de presentar el model per segon cop. La declaració addicional és necessària per aquelles entitats que van aprovar el tancament definitiu dels comptes anuals després que acabés el termini per presentar el model.

La segona declaració del model 200 es pot presentar fins al 30 de novembre. Es pot presentar en el cas que les dades del tancament definitives siguin diferents de les de la declaració inicial. Tot i així, també es pot presentar si el resultat fiscal continua sent el mateix.

D’altra banda, en el cas que encara no hagin tancat els comptes del tot, si no han presentat la segona declaració i a la primera sortia la casella 599 positiva, han de fer igualment el pagament a compte del model 202.

Etiquetes: declaracions tributàries, obligacions fiscals, model 111, Model 202, Model 303, fiscalitat Autor/a: Júlia Hinojo

'Protecting Home': la cursa en format 'Open' per protegir els boscos i la Costa Brava

dc., 23/09/2020 - 11:05
Ambiental'Protecting Home': la cursa en format 'Open' per protegir els boscos i la Costa Brava

23/09/2020LaviniaNext La cursa està formada per sis etapes de 200 km en total. Font: Protecting Home Les inscripcions ja estan obertes i es poden fer fins l'1 de desembre. Font: Protecting Home Les construccions a la Costa Brava posen en perill els espais naturals del litoral. Font: Amics de la Natura de Cadaqués. Font: Font: Amics de la Natura de Cadaqués. 'Protecting Home': la cursa en format 'Open' per protegir els boscos i la Costa Brava 23/09/2020Autor/a: Carlos FanecaLaviniaNext

Resum: 

Sota el lema 'The nonprofit run', l'activitat està impulsada per la plataforma SOS Costa Brava i l'Associació Sèlvans i tots els beneficis aniran destinats a projectes de les dues entitats ambientals.

La plataforma SOS Costa Brava i l'Associació Sèlvans són les promotores de la 'Protecting Home', una cursa en format 'Open' que té com a principal objectiu protegir i garantir l'existència en el temps de dos espais que es troben en perill, com són els boscos primigenis i la Costa Brava. L'activitat pretén que els participants puguin cuidar d'aquest entorn a través del seu gaudi, a més de la pràctica d'esport.

Un total de 200 km, que es reparteixen en sis etapes, i que permetran als participants descobrir alguns dels darrers paratges verges de la Costa Brava. No obstant això, el seu format 'Open' fa que els participants puguin realitzar l'activitat de diferents maneres, sempre adaptant-se a la seva forma física. "Es poden fer les sis etapes, o dues o una, fer-les en grup", explica la coordinadora de SOS Costa Brava, la Neus Giró, que afegeix que també hi ha l'opció de fer un donatiu per les persones que no es vegin preparades per fer-ne cap.

Les inscripcions ja estan obertes i es poden fer fins a l'1 de desembre, mentre que el període de participació es va iniciar el 18 de setembre i finalitzarà el 13 de desembre. Les etapes es podran realitzar en qualsevol moment durant el període de participació, seguides o per separat. Així, són tres mesos per fer la cursa 'Open', un format que, a més, és idoni donada la situació actual de pandèmia i que permet respectar les diverses mesures i evitar així possibles contagis.

​Amb el lema 'The nonprofit run', la cursa destinarà tots els seus beneficis a projectes d'ambdues entitats, ajudant així a salvar la Costa Brava de l'especulació urbanística, així com protegir el nostre patrimoni forestal més desconegut i singular. El preu de 49 euros inclou la inscripció a l''open trail races', briefing virtual i donatiu als projectes de Sèlvans i SOS Costa Brava. En cas de realitzar la inscripció durant el setembre, el preu serà de 39 euros.

S'utilitzarà la tecnologia 'open races' per cronometrar cada etapa, encara que l'esperit és clarament solidari. Amb el transcurs de la cursa, a la web de la cursa s'anirà comunicant l'evolució de l'esdeveniment. En cas de ser possible, i la normativa i capacitat ho permetés, es durà a terme un acte de cloenda, on se celebrarà amb els participants el tancament de l'esdeveniment.

Orígen del projecte

L'Alan, un corredor de muntanya aficionat, després de gaudir durant anys del seu territori, va decidir implicar-se per preservar uns espais que estan en perill. Va contactar amb les dues entitats per proposar una cursa amb la qual protegir aquest entorn. "Crec que ser partícip dels projectes de Sèlvans i SOS Costa Brava és la forma més efectiva que conec d'assolir una protecció a llarg termini dels espais d'alt valor natural i ecològic, sense els quals el nostre desenvolupament i esport no hi tenen cabuda", explica.

"Ell considerava que havia de tornar tot aquest gaudi que ell sentia al córrer per aquest entorn, així que ens hi vam posar a treballar en la primera edició de la cursa", manifesta Giró.

SOS Costa Brava, una plataforma que va néixer l'agost de 2018, de més de 30 entitats, lluita per la defensa de setze casos, que els consideren els més flagrants, a la Costa Brava. "Sempre diem que és la punta de l'iceberg, perquè hi ha molts altres casos on actuar per salvar aquesta Costa Brava tan atrotinada que tenim", diu la coordinadora de l'entitat. "Raconets per edificar a la Costa Brava no en queden gaires, i per a nosaltres els pocs que queden s'han de salvar tots", afegeix.

Podeu llegir, en aquest enllaç, l'entrevista a l'Eduard de Ribot que vam fer a Xarxanet sobre la lluita de l'entitat.

D'altra banda, l'Associació Sèlvans té com a missió la conservació del patrimoni forestal de més alt valor ecològic; d'aquells boscos singulars que fa més temps que no es tallen, i ja estan esdevenint majestuosos i monumentals. Sempre d'acord amb la respectiva propietat forestal, promou la seva custòdia i gestió a l'evolució natural, perquè la natura hi pugui desplegar tot el seu esplendor i potencial.

Etiquetes: biodiversitat i espais naturals, Medi Ambient, boscos, espais naturals, costa brava, Plataforma SOS Costa Brava, Associació Selvans Autor/a: Carlos Faneca

Un cinema més inclusiu i amb diversitat racial

dt., 22/09/2020 - 13:51
CulturalUn cinema més inclusiu i amb diversitat racial

22/09/2020Suport Tercer Sector Els llargmetratges presentats hauran de complir amb un mínim de dos dels quatre estàndards nous. Font: Unsplash. Pel que fa a la representació en pantalla, haurà d’haver com a mínim un protagonista de minoria racial o bé que el 30% del repartiment secundari sigui de col·lectius poc representats. Font: Unsplash. Les entitats culturals catalanes alerten que s'ha d'evitar estigmatitzar i s'han de canviar els rols que perpetuen els prejudicis culturals. Font: Unsplash. Un cinema més inclusiu i amb diversitat racial 22/09/2020Autor/a: Dani GallartSuport Tercer Sector

Resum: 

Hollywood ha anunciat que els Òscars exigiran criteris de diversitat a les pel·lícules seleccionades a partir del 2024.

L’acadèmia de Hollywood ha anunciat aquest setembre un canvi substancial en el reglament dels seus guardons. A partir del 2024 s’exigirà que les candidates a millor pel·lícula compleixin amb uns mínims d’inclusió i diversitat racial.

Tot i que la mesura no es portarà a terme fins d’aquí a quatre edicions, a partir del 2022 ja es contemplaran aquests criteris. Pel que fa a la propera edició, no es tindran en compte, ja que la majoria dels projectes aspirants ja estan estrenats o, si més no, rodats.

Quatre estàndards nous

Els llargmetratges presentats hauran de complir amb un mínim de dos dels quatre estàndards nous: representació en pantalla, en l’equip creatiu, oportunitats d’accés a la indústria audiovisual i promoció de les audiències.

Per exemple, pel que fa a la representació en pantalla, haurà d’haver com a mínim un protagonista de minoria racial, o bé, que el 30% del repartiment secundari sigui de col·lectius poc representats o que l’argument es centri en la història d’alguns d’aquests grups.

L’anunci arriba en un moment on les protestes racials als Estats Units estan a l’ordre del dia i després de diversos anys de crítiques cap a l’acadèmia per la falta de diversitat entre les persones nominades, fet que representa el model de treball de la indústria de Hollywood.

Què en pensen les entitats catalanes?

Des de la indústria catalana, la iniciativa ha sorprès positivament, tot i que creuen que els criteris es podrien aplicar abans. “És molt interessant i important que l’acadèmia prengui consciència i es faci evident que la diversitat en la representació audiovisual és una necessitat, però que sigui a 4 anys vista refreda la proposta i sembla que no hi ha un interès polític real, sinó que es vol quedar bé de cara a la galeria”, apunta Marga Almirall, coresponsable de continguts de Drac Màgic.

Des d’Apropa Cultura fan una lectura positiva, tot i que alerten que s’han de definir aquests criteris i s’ha de prioritzar la qualitat per davant de la quantitat. “Incorporar aquests criteris de diversitat és molt positiu, però és important que les minories no s’estigmatitzin en els típics papers, que es canviïn els rols i assoleixin més protagonisme”, explica Sònia Gainza, directora de l’entitat.

“També s’hauria de tenir en compte que aquesta minoria estigués al jurat dels premis, ja que sense aquest punt no avançarem cap a una igualtat real”, afegeix Gainza.

D’altra banda, Gainza defensa que per portar a terme un canvi definitiu, la conscienciació ha d’anar acompanyada de canvis legislatius. “Tot i que hi hagi una sensibilitat candent a la societat i una voluntat solidària per fer un canvi, aquesta ha d’anar acompanyada d’un marc legal que ho reguli”.

En l’àmbit català, ja hi ha entitats que porten a terme iniciatives que promouen un cinema més inclusiu. “A Sant Cugat mateix, algunes entitats com l’Associació Aprenem realitzen sessions matinals de cinema perquè persones amb autisme puguin expressar-se lliurement mentre veuen la pel·lícula, sense que ningú les jutgi pel seu comportament”, apunta Gainza.

Criteris en igualtat de gènere

Almirall assenyala que s’haurien d’afegir altres criteris positius de valoració. “Tot i que hi ha intenció de valorar positivament la representació de minories ètniques no es fa cap menció en qüestió de gènere. Sembla que partim d’una igualtat quan la realitat és molt diferent”.

Pel que fa a referents internacionals, altres països com Suècia ja han realitzat mesures d’acció positiva en igualtat de gènere i tenen un resultat de paritat en el lideratge de projectes audiovisuals. Però a l’Estat espanyol encara no s’ha arribat a aquesta igualtat.

“A les escoles catalanes de cinema hi ha un percentatge important de dones que estudien en els diferents àmbits audiovisuals, però a l’hora de professionalitzar-se, aquest percentatge es redueix exponencialment. Per això s’han d’introduir criteris d’acció positiva, perquè les dones liderin projectes i estiguin presents en qualsevol posició”, remarca Almirall.

Etiquetes: arts escèniques i audiovisuals, cinema, cinema inclusiu, diversitat cultural, Drac Màgic, apropa cultura Autor/a: Dani Gallart

Mateu Tres: “Escanegem les peces de bestiari festiu en 3D per poder desenvolupar nous projectes"

dl., 21/09/2020 - 12:47
InformàticMateu Tres: “Escanegem les peces de bestiari festiu en 3D per poder desenvolupar nous projectes"

21/09/2020Colectic Actualment s'estan escanejant les peces de bestiari festiu de Catalunya. Imatge de l'Agrupació de Bestiari Festiu de Catalunya. Mitjançant les peces de bestiari festiu escanejades, es poden desenvolupar altres projectes interessants. Imatge de l'Agrupació de Bestiari Festiu de Catalunya. Mateu Tres: “Escanegem les peces de bestiari festiu en 3D per poder desenvolupar nous projectes" 21/09/2020Autor/a: Xavi ArandaColectic

Resum: 

L’Agrupació de Bestiari Festiu de Catalunya ha començat a treballar en projectes que relacionen el bestiariu festiu i la fabricació digital. Això els ajudarà a crear nous projectes de caire transversal.

En Mateu Tres és president de l’Agrupació de Bestiari Festiu de Catalunya. Aquesta entitat és una entitat federativa que treballa amb les colles i entitats, de Dracs, Víbries, Àligues, Tarasques... i tot el bestiari festiu que tenim present en la cultura popular del nostre país. En els últims mesos han començat a treballar en alguns projectes on s’utilitzen eines de fabricació digital. Així podran desenvolupar noves iniciatives de caire més transversal.

Què és l'Agrupació de Bestiari Festiu?

L'Agrupació del Bestiari Festiu i Popular de Catalunya va fundar-se l'any 2006 en el si del Congrés de Cultura Popular, davant la necessitat d'aglutinar els diferents col·lectius que tenen elements d'imatgeria festiva zoomòrfica, sota un paraigua que tingués en compte les seves particularitats.

L'organització esdevé un instrument clau per al debat i la coordinació col·lectiva. A més, exerceix la representació del col·lectiu davant les institucions i l’opinió pública. També té com a objectiu promoure la recerca, l'estudi i les publicacions. I en els darrers anys s'ha potenciat l'oferta de serveis, formació i divulgació a les entitats federades.

Quines tasques fa l'Agrupació?

L'Agrupació promou diversos projectes de caràcter col·lectiu que afavoreixen l'accés a finançament públic i privat en trobades, intercanvis i projectes de restauració d'elements de bestiari festiu; a serveis d'assegurances de responsabilitat civil i accidents; i també a un servei d'assessorament jurídic, entre d'altres. A més, promou diverses iniciatives de recerca i documentació, i impulsa i dona suport a diversos projectes divulgatius relacionats amb la cultura popular i el món del bestiari festiu.

També col·laborem amb les administracions i federacions per a la formació dels Responsables de Grup de Consumidors Reconeguts com Experts, promovem propostes formatives pròpies sobre diverses temàtiques (gestió associativa, comunicació, bones pràctiques...).

Com heu viscut l'estiu, sense festes majors?

Quan parlem amb nombroses persones vinculades a la cultura popular, el sentiment compartit aquest estiu té un regust agredolç. D'una banda, per responsabilitat, ha calgut assimilar que no es poden celebrar les manifestacions culturals tal com les tenim enteses. El component dolç ha estat veure com les persones i les entitats han espremut la creativitat i l'originalitat per tal de reinventar-se i oferir propostes totalment innovadores a la societat, d'acord amb les mesures sanitàries exigides per les autoritats competents. Per contra, el component agre s'ha manifestat tot veient amb preocupació com molts ajuntaments del nostre país han pres la decisió de lapidar de dalt a baix les seves festes majors en nom de la Covid-19.

I aquí és on hem posat el crit al cel en nombrosos casos. Entenem que la situació de la pandèmia és d'extrema gravetat, i que estem immersos en una situació inèdita. No obstant això, hi ha un gran marge perquè la cultura popular es desenvolupi de forma segura. Reivindiquem que la cultura té un paper molt important en les comunitats on es desenvolupa. Té capacitat per a influir en l'autoestima col·lectiva.

Hem sentit a parlar d'un projecte en el qual esteu escanejant bèsties amb escàners 3D. Ens el podeu explicar?

L'any passat, vàrem presentar un projecte pilot per a digitalitzar en 3D diverses figures de bestiari festiu, tot perseguint dos grans objectius. D'una banda, obtenir un motlle virtual de les peces que permetin recuperar totalment o parcialment un element d'imatgeria festiva. I és que es poden arribar a elaborar rèpliques a mida real, o bé motlles, sense necessitat de disposar de la figura original, fent servir tècniques innovadores, i posar-les al servei de les tècniques tradicionals dels escultors i restauradors.

D'altra banda, en tractar-se d'un projecte sense precedents, pensat a escala global, es volien aprofitar aquests esforços per impulsar diverses iniciatives de divulgació, que permetin apropar la cultura popular a nous públics i a nous àmbits on potser no acaba de ser-hi present. En resum, intentem humilment sumar en una mateixa equació tradició i innovació.

Quina tecnologia es fa servir?

El projecte es basa en la tecnologia 3D, i per a fer-ho possible ha calgut usar un escàner 3D d'alta resolució, que permet capturar tant la morfologia volumètrica de la figura com totes les textures amb un alt nivell de detall.

Després de fer el processament dels escanejos, s'obtenen fitxers informatitzats en diversos formats, que poden ser usats en programes d'edició i visualització 3D, en impressores 3D...

Què en fareu de les bèsties escanejades?

El principal ús que se'n farà és la custòdia per a ser usades en futures reparacions i elaboracions de rèpliques per part de les entitats propietàries. I aprofitant tot l'ecosistema creat, es pretenen explorar nous usos centrats en la divulgació del patrimoni cultural del nostre país. Estem creant una mena de laboratori d'idees i prototips que pugui servir de model per al futur. En els dies vinent llancem l'aplicació "Digibestial" de realitat augmentada per a mòbils, la qual permet visualitzar - amb l'ajut d'un terminal mòbil i aquesta aplicació - una recreació en 3D d'una figura de bestiari damunt d'un cromo en paper.

També estem treballant en una aplicació pilot per a ser usada amb ulleres de realitat virtual, en la qual es recrearà una plaça virtual, i s'hi ubicaran diferents elements d'imatgeria festiva. Ens agradaria poder apropar aquesta experiència - per exemple - als infants de llarga hospitalització, que puguin palpar la sensació d'estar al bell mig d'una plaça en plena festa major.

En quins altres projectes esteu treballant?

Seguim impulsant l'Inventari del Bestiari Festiu, una plataforma oberta al públic on anem documentant i catalogant amb rigor les figures de bestiari festiu de tot el territori de parla catalana. Treballem per a consolidar la gala del Festivitas Bestiarum i els Premis BEST, en la seva sisena edició. Seguim promovent la formació dels membres de les entitats federades en diversos àmbits i estem treballant en l'elaboració de guies-resum normatives que contribueixin al perfeccionament i millora de la gestió.

Volem promoure que el període de restriccions serveixi perquè les entitats puguem repensar les activitats que duem a terme i millorar l'organització i la gestió associativa.

Etiquetes: aplicacions i programari, programari lliure, accessibilitat i tecnologia, fabricació digital, escanner 3d Autor/a: Xavi Aranda

L’alumnat cec de Catalunya també s’adapta per als primers dies de tornada a l’escola

dl., 21/09/2020 - 10:19
SocialL’alumnat cec de Catalunya també s’adapta per als primers dies de tornada a l’escola

21/09/2020FCVS Un professor acompanya a una jove estudiant amb ceguesa. Font: Accessible Book Consortium Una estudiant fa servir un ordinador adaptat tecnològicament per a què pugui seguir els seus estudis. Font: Accessible Book Consortium L’alumnat cec de Catalunya també s’adapta per als primers dies de tornada a l’escola 21/09/2020Autor/a: Rubén EscobarFCVS

Resum: 

L’ONCE treballa per adaptar les necessitats de 1.166 estudiants amb discapacitat visual en l’inici de curs.

A Catalunya hi ha 1.166 estudiants amb problemes de sordceguesa, ceguesa i discapacitat visual greu. Enguany, amb la tornada a les aules farcida d’incògnites i protocols, l’ONCE i el Departament d’Ensenyament treballen per adaptar el progrés educatiu d’aquest col·lectiu dels centres en el context actual. Del total d’alumnes, el 99% estudien en centres ordinaris i per tant, la incorporació a les aules també s’adapta a la normativa que marca cada comunitat.

En aquesta línia, els i les mestres de suport itinerants del Servei Educatiu compartit entre l’ONCE i el Departament d’Ensenyament, treballen per garantir itineraris d’inclusió educativa. Aquest col·lectiu de mestres rebrà formació dirigida a desenvolupar i reforçar les competències digitals per adaptar els recursos a una formació presencial, semi presencial o a distància, segons la situació individual de cada alumne.

El model educatiu d’inclusió a Catalunya ha aconseguit que al final l’Ensenyament de Secundària Obligatòria, la taxa d’abandonament escolar de les persones amb problemes de visió greu sigui gairebé tres vegades inferior a la mitjana espanyola. Quan a l’Estat espanyol hi ha un percentatge del 23,5%, a Catalunya es redueix fins al 9,6%. En comparació amb la mitjana europea, també se situa per sota, ja que aquesta se situa en l’11,9% segons l’agència Eurostat.

A Barcelona s’incorporen a les aules 961 alumnes amb aquesta discapacitat. A Girona, en seran 113, a Lleida 44 i a Tarragona 60. Totes les persones tenen el suport dels professionals del Centre de Recursos Educatius per a Deficients Visuals (CREDV – CRE ONCE Barcelona). A Catalunya, 265 escolars corresponen a Educació Infantil. D’Educació Primària n’hi ha 191 i a l’ESO en són 150. A més, 33 cursen Batxillerat, 57 Formació Professional i 102 fan estudis universitaris. Per últim, 380 persones estan inscrites en un altre tipus d’ensenyament.

Els mestres del Servei Educatiu compartit entre l’ONCE i @educaciocat desenvolupen i reforcen les seves competències digitals i la dels alumnes cecs per adaptar els recursos per a una formació presencial, semipresencial o a distància.

https://t.co/rX6yvyLa4K pic.twitter.com/BNHTjSu0G4

— ONCE Catalunya (@ONCECatalunya) September 16, 2020 Quina és la funció del Centre de Recursos Educatius per a Deficients?

EL CREDV serà el coordinador de l’atenció de les necessitats educatives d’aquest col·lectiu a tot Catalunya. Per a cada alumne, s’elaborarà un Pla Individualitzat d’Atenció, segons les seves necessitats, i se li assignarà un/a mestre itinerant de realitzar els assessoraments als centres i al professorat de l’aula, així com d’orientar a les famílies i fer un treball directe amb l’alumne.

Els i les professionals d’aquest centre s’encarreguen a més de potenciar la inclusió educativa dels infants a través de l’estimulació visual, l’autonomia personal, l’orientació i la mobilitat, l’ensenyament d’un sistema de lectoescriptura en braille, l’aprenentatge de l’ús de la tiflotecnologia (tecnologia adaptada), l’orientació acadèmica i professional, l’oci i el temps de lleure, el currículum escolar, l’adaptació de recursos educatius, etc.

L’ONCE és l’entitat que treballa cada any perquè quan comenci un nou curs escolar els infants i joves amb ceguesa tinguin els mateixos llibres que la resta de la classe però adaptats al sistema braille. A més, moltes persones d’aquest col·lectiu compten amb adaptacions tecnològiques i informàtiques, com per exemple ordinadors que parlen o lectors de pantalla facilitats per la mateixa entitat.

Etiquetes: salut i discapacitat, Barcelonès, Segrià, gironès, tarragonès, exclusió social, Dependència, formació intervenció Autor/a: Rubén Escobar

Enguany la Fira d'Economia Solidària de Catalunya serà virtual

dv., 18/09/2020 - 15:46
SocialEnguany la Fira d'Economia Solidària de Catalunya serà virtual

18/09/2020Minyons Escoltes i Guies de Catalunya Cartell de FESC Font: FESC Enguany la Fira d'Economia Solidària de Catalunya serà virtual 18/09/2020Autor/a: Vanesa VIlasecaMinyons Escoltes i Guies de Catalunya

Resum: 

La IX edició de la FESC serà virtual i vol mostrar com l’economia social i solidària està contribuint a la transició ecosocial que necessita el planeta per tal de donar resposta a la crisi climàtica i socioambiental que estem vivint.

Amb motiu de la incertesa causada per la situació sanitària actual, el FESC 2020 tindrà enguany una durada d'un mes. Se celebra del 23 d’octubre al 22 de novembre i tractarà sobre els projectes, eines i mecanismes que es desenvolupen en l'entorn de l'economia solidària incorporant una perspectiva ecològica.

Sota el lema "Volem aire fresc", es tractaran temes molt diversos tenint en compte la perspectiva de productores i consumidores així com temes relacionats amb la sostenibilitat de la vida i les cures, la feminització de la gestió, l'ecofeminisme, els drets humans, les lluites ecologistes, la justícia social, la sostenibilitat i el canvi de valors, la transició ecosocial, les polítiques públiques, la gestió comunitària, etc.

Per dur a terme un esdeveniment d'aquesta envergadura s'habilitarà web interactiu per permetre una experiència de passeig per les iniciatives de tots els sectors econòmics, i sobretot, un espai per a cada expositora on penjar fotos de productes i serveis, vídeos de presentació i una secció específica d’ofertes durant la FESC. Es podran realitzar visites acompanyades virtualment segons itineraris durant el cap de setmana tradicional de la FESC, el 24 i 25 d’octubre. El nou web incorpora, a més, un espai amb ofertes i demandes per facilitar intercanvis pràctics entre organitzacions i per continuar treballant la intercooperació.

Si les mesures sanitàries ho permeten, durant el primer cap de setmana, el de clausura i a l’intermig, s’oferiran activitats de taules rodones, musicals i escèniques amb aforament limitat i retransmissió en directe a través del web. A més, es compta amb la participació de ponents internacionals.

El model androcèntric extractivista basat en el capitalisme és el principal causant del canvi climàtic i la injustícia social i ambiental actuals, afectant de formes molt desiguals a la població mundial en una intersecció de vulnerabilitats. Arribats a aquest punt no podem posar en dubte ni restar passives davant el caràcter biocida d’aquest model que destrueix ecosistemes sencers i desequilibra un ordre natural simbiòtic del qual depenem. La pandèmia del COVID19 que ens ha sacsejat enguany és un dolorós exemple de les conseqüències d’aquest desequilibri.

Calen noves i altres formes d’actuar a nivell creatiu, inspirador i col·lectiu per fer front a la tal de fer front a la crisis socio-ecològica que vivim i amb les que puguem dur a terme les activitats productives, reproductives i de cures sense malmetre el nostre entorn natural, i reconeixent i respectant les diferents formes de vida.

La Fira d’Economia Social i Solidària està organitzada per la Xarxa d'Economia Solidària (XES) membre de Barcelona + Sostenible.

Etiquetes: barcelona, economia social, economia solidària, XES, banca ètica, cooperativisme Autor/a: Vanesa VIlaseca

Barri Viu Fest, una iniciativa cultural de cohesió veïnal

dv., 18/09/2020 - 11:28
CulturalBarri Viu Fest, una iniciativa cultural de cohesió veïnal

18/09/2020Fundació Pere Tarrés - Transversal Imatge del Barri Viu Fest, un espai permanent de trobada i socialització veïnal impulsat pels Castellers de Sants. Font: Castellers de Sants Els Castellers de Sants són un referent i un mitjà de cohesió social al barri barceloní. Font: Castellers de Sants Barri Viu Fest, una iniciativa cultural de cohesió veïnal 18/09/2020Autor/a: Josep CarbonellFundació Pere Tarrés - Transversal

Resum: 

Els Castellers de Sants ofereixen un espai de trobada i socialització al barri barceloní amb sessions gratuïtes de música en viu i programació infantil fins al 9 d’octubre.

Les places són buides i l’activitat castellera es manté aturada a causa de la pandèmia generada per la Covid-19. No obstant això, són moltes les colles que han decidit reinventar-se i mantenir la seva activitat associativa ben viva. N’és un exemple el Barri Viu Fest, un espai permanent de trobada i socialització veïnal impulsat pels Castellers de Sants.

Barri Viu Fest se celebra en un espai obert situat al carrer Viriat, a tocar de l’Estació de Sants de Barcelona, i ofereix sessions de música en viu de petit format i programació infantil de l’11 de setembre al 9 d’octubre.

Una comissió dels Castellers de Sants és l’encarregada d’organitzar aquesta iniciativa, que busca reactivar el sector cultural al barri, oferir un espai de trobada i socialització, mantenir viva l’activitat i la cohesió entre els membres de la colla i oferir una oferta cultural específica per a la canalla santsenca.

La cultura, eina de socialització

La iniciativa va néixer a principis d’estiu quan, arran de la crisi generada per la Covid-19 i davant la manca d’oferta cultural i d’espais de socialització, des dels Castellers de Sants sorgeix la idea d’oferir al veïnat un espai permanent de trobada al voltant de la cultura.

Com expliquen des de la Comissió organitzadora, el Barri Viu Fest havia d’iniciar-se el 18 de juliol, però la manca de coordinació amb el consistori de la ciutat i el PROCICAT, els va privar dels permisos i es van veure obligats a ajornar-lo.

Des de l’11 de setembre i fins al pròxim 9 d’octubre, qui ho vulgui pot gaudir de concerts gratuïts cada divendres, de les 19.30 a les 23.00 hores. A més, en col·laboració amb el mercat de Sants, el Barri Viu Fest també proposa activitats pels més menuts els dies 18 de setembre, amb la presència de l’animador infantil Jaume Barri, i el 2 d’octubre, amb els Vivim del Cuentu.

Aquest festival de petit format també compta amb la seva vessant solidària amb l’obertura d’un punt de recollida d’aliments: “En una situació de pandèmia com la que estem vivint, on moltes famílies es veuen abocades a la misèria, hem d’actuar. És per això que hem convertit el Barri Viu Fest en un punt més de recollida d’aliments de la Xarxa Solidària d’Aliments de Sants” expliquen des de la Comissió organitzadora.

Un espai obert de cultura segura

Tota la programació del Barri Viu Fest està dissenyada per dur-la a terme en un espai delimitat, obert i segur. Per assistir cal reserva prèvia i l’aforament és limitat.

L’organització també posa al servei de les persones assistents punts habilitats amb gel hidroalcohòlic i és obligatori l’ús de la mascareta. D’altra banda, les taules estan separades respectant la distància de seguretat i estan degudament desinfectades.

Els Castellers de Sants, un model de cohesió social al barri

Més enllà de la seva activitat com a colla castellera, els altrament coneguts com a ‘Borinots’ de Sants, s’han erigit en un referent i un mitjà de cohesió social al barri barceloní. Com expliquen des de la comissió organitzadora del Barri Viu Fest, “sempre hem intentat participar i donar suport a les diferents iniciatives que sorgeixen al barri o crear-ne de noves” i afegeixen que “a la colla hi trobem una representació fidel del barri de Sants i és per això que és tan important per a nosaltres formar part del teixit associatiu del barri”.

Com a exemples de la seva implicació diària amb el territori, els castellers de Sants donen suport a la Xarxa d’Aliments de Sants i a la Plataforma Stop Tanatori.

Sobre el futur del Barri Viu Fest, des de l’organització asseguren que “si té resposta i el format agrada, ha vingut per quedar-s’hi”.

I és que per als Castellers de Sants, la cultura i el territori formen part del seu ADN i fer pinya per mantenir viu el barri serà sempre part de la seva raó de ser.

Etiquetes: Barri Viu Fest, castellers de sants, barcelona, Barcelonès, fires i festes, cultura popular i tradicional, castells, Jaume Barri, Vivim del Cuentu Autor/a: Josep Carbonell

MediaSport Jove, visibilitzant l’esport femení a través de l’audiovisual

dj., 17/09/2020 - 15:07
ComunitariMediaSport Jove, visibilitzant l’esport femení a través de l’audiovisual

17/09/2020Ravalnet Les joves participants del projecte MediaSport Jove han gravat entrevistes i ara preparen un documental sobre les dones i l'esport. Font: Associació Esportiva Ciutat Vella El projecte es va posar en marxa fa dos anys i hi participen cinc joves, amb l'acompanyament d'una dinamitzadora. Font: Associació Esportiva Ciutat Vella L'Associació Esportiva Ciutat Vella treballa la perspectiva de gènere en l'esport a través de diferents projectes. Font: Associació Esportiva Ciutat Vella MediaSport Jove, visibilitzant l’esport femení a través de l’audiovisual 17/09/2020Autor/a: Eneida IturbeRavalnet

Resum: 

Allò que no es veu no existeix? Un grup d’adolescents de Ciutat Vella preparen un documental per donar visibilitat a l’esport femení.

Annie Thorisdottir, Maria Losada, Megan Raphione o Laia Palau són algunes de les esportistes que mencionen les participants del projecte MediaSport Jove quan els preguntem per les seves referents en el món de l'esport. Les coneixes? Últimament es comença a parlar de l'esport femení, però encara infinitament menys que del masculí.

Tassnim El Midouli Salhi, Júlia Sidro, Gemma Duch, Ariadna Fuentes i Marina Realp tenen clares les causes d'aquesta invisibilització: "No es parla gens de l'esport femení, i les poques vegades que es fa és sexualitzant a la dona o infravalorant el seu mèrit. Els mitjans de comunicació li dediquen poc temps, comparat amb l'esport masculí".

Aquestes cinc noies participen en la iniciativa MediaSport Jove de l'Associació Esportiva Ciutat Vella. La dinamitzadora del projecte, la Irene Olmos, explica que la idea és visibilitzar l'esport femení a través de l'audiovisual: "Utilitzem l'audiovisual com una eina de transformació social, treballant sempre des d'una visió participativa".

Dos anys de trajectòria i un documental gairebé a punt

El projecte es va posar en marxa fa dos anys i hi han participat diverses noies d'entre 13 i 18 anys del districte de Ciutat Vella de Barcelona. Ara compta amb un grup estable de cinc noies, que treballen en l'edició d'un documental sobre les dones i l'esport. Prèviament, han participat en xerrades i taules rodones, han fet entrevistes i han anat a gravar diferents activitats, com ara la Women Race. També han participat en tallers sobre perspectiva de gènere i han tingut l'oportunitat de conèixer a referents del món de l'esport.

MediaSport Jove és per a elles un espai segur on poder compartir opinions i vivències personals. "S'ha creat un espai de trobada on poder parlar sense judicis, ajudar-nos, escoltar-nos i reflexionar juntes", explica la Irene Olmos.

Si ja crèiem que l'àmbit de l'esport està masculinitzat i hi ha un ambient masclista, ara som molt més conscients de la realitat que vivim les esportistes i les dones en general.

De la mà del projecte, les joves han après a utilitzar càmeres de vídeo, preparar entrevistes, editar... S'han convertit en reporteres adolescents. Però més enllà d'adquirir habilitats tècniques i periodístiques, assenyalen que aquesta iniciativa els ha obert els ulls: "Si ja crèiem que l'àmbit de l'esport està masculinitzat i hi ha un ambient masclista, ara som molt més conscients de la realitat que vivim les esportistes i les dones en general".

Precisament, l'Associació Esportiva Ciutat Vella va engegar aquest projecte perquè es van adonar que a les activitats extraescolars hi ha esports majoritàriament practicats per nois i d'altres més practicats per noies: "Vàrem descobrir que aquest fet, gens casual, era producte de la reproducció d'uns estereotips de gènere que marquen tant la pràctica esportiva dels nostres infants, com les expectatives vitals d'aquests". Són paraules del Sergi Cobas, coordinador de l'entitat.

Volen arribar a més joves de Ciutat Vella

La pandèmia de la Covid-19 ha fet trontollar el calendari del projecte. Ara es reuneixen a través de videoconferències i han continuat amb l'edició del documental, encara que no han pogut avançar tant com s'havien proposat. Per aquest nou curs s'havien marcat els objectius de fer difusió del documental a escoles, entitats, xarxes socials... i engrescar altres noies a participar-hi.

Ara hauran de valorar com adaptar-se a aquesta nova realitat. Tenen clar, però, que volen seguir promocionant l'esport femení a través de l'audiovisual participatiu i comunitari.

Volen incidir més en el districte de Ciutat Vella i cercar finançament per poder seguir tirant endavant el projecte. "Esperem que en un futur pròxim puguem seguir avançant per nous camins i amb nous ajuts que donin ales al projecte. Mentrestant, seguirem treballant en el documental i visibilitzant i lluitant contra els estereotips de gènere que trobem dins i fora el món esportiu".

Promovent les referents del barri

L'Associació Esportiva Ciutat Vella ja fa uns anys que treballa la perspectiva de gènere als esports. Organitza, per exemple, la Festa de la Dona i l'Esport, juntament amb Districte de Ciutat Vella. Realitzen un procés de sensibilització a escoles i instituts, que culmina amb un homenatge el 8 de març.

Ara estan iniciant un projecte per augmentar la participació esportiva de les noies i dones del districte a les pistes obertes. "Estem pensant i organitzant franges horàries no mixtes, activitats per a dones a les mesquites o fins i tot repensant la via pública, seguretat i l'accés a pistes per a les noies i dones, des d'una perspectiva de gènere aplicada a l'urbanisme i la via pública" assenyala en Sergi Cobas.

L'entitat promou referents del barri i entrenadores en totes les disciplines, especialment en aquells esports més masculinitzats.

Per a aquesta entitat és vital el concepte de 'referents del barri'. Aquest principi és transversal a tota l'activitat de l'organització, en especial al foment de la participació esportiva de les noies. "Creiem que, perquè les noies participin en activitats esportives i allargar la seva edat esportiva, és vital que tinguin referents propers a l'esport", explica Cobas. Així, promouen referents del barri i entrenadores en totes les disciplines, especialment en aquells esports més masculinitzats.

Aquesta promoció de les referents i entrenadores de barri està estretament lligada al projecte formatiu de l'entitat. Les noies que s'hi formen acabaran convertint-se en les referents de les seves companyes més joves.

Amb aquesta filosofia volen promoure la participació de les noies en l'esport, alhora que generen la primera entrada al món laboral de moltes d'elles en feines relacionades amb l'esport i el lleure. "Amb l'ajuda que això suposa per a les seves famílies, en un context social marcat per una manca de recursos econòmics molt gran", afegeix Cobas.

Etiquetes: gènere, dones, esport, Associació Esportiva Ciutat Vella, Barcelonès Autor/a: Eneida Iturbe

Setmana Europea de la Mobilitat: 5 entitats que lluiten per un canvi en el model de transport

dc., 16/09/2020 - 17:36
AmbientalSetmana Europea de la Mobilitat: 5 entitats que lluiten per un canvi en el model de transport

16/09/2020LaviniaNext Més de vint anys de la SEM a Catalunya per afavorir la mobilitat sostenible, avançar en la utilització del transport públic, i el foment de la mobilitat activa. Font: CC En total, 200 municipis catalans s’han adherit a l'esdeveniment. Font Unplash. La SEM promou hàbits de mobilitat més sostenibles, segurs i saludables. Font: CC. Setmana Europea de la Mobilitat: 5 entitats que lluiten per un canvi en el model de transport 16/09/2020Autor/a: Carlos FanecaLaviniaNext

Resum: 

Sota el lema 'Per una mobilitat sense emissions', la SEM promou hàbits de mobilitat més sostenibles, segurs i saludables, i vol transmetre la voluntat d'arribar a la neutralitat en emissions de carboni al 2050.

'Per una mobilitat sense emissions'. Aquest és el lema d'enguany de la Setmana Europea de la Mobilitat (SEM) que s'està celebrant al nostre territori i que s'allargarà fins al 22 de setembre. L'edició del 2020 vol transmetre la voluntat, expressada per la Comissió Europea, d'arribar a la neutralitat en emissions de carboni l'any 2050, un repte més necessari que mai en un context de crisi sanitària, social i econòmica.

Mitjançant diverses accions de mobilitat dutes a terme per ajuntaments, empreses, ONG, escoles i altres actors, la SEM promou hàbits de mobilitat més sostenibles, segurs i saludables. Els desplaçaments a peu, en bicicleta, en transport públic o amb vehicle elèctric, en són grans exemples per aconsegur-ho. Visualitzar canvis possibles en l'ús de l'espai públic, millorar la qualitat de l'aire i la reducció de la contaminació, o potenciar un retrobament de la ciutadania amb la ciutat, són altres tasques que promou les jornades.

A més, la SEM també incideix en la importància de l'accessibilitat en els transports sostenibles, i la necessitat de promoure un sistema de transport inclusiu per a totes les persones.

Accions de mobilitat

Les accions de mobilitat són activitats o actuacions que promouen la idea de mobilitat urbana sostenible. En total, 200 municipis catalans s’han adherit a l'esdeveniment. Enguany, alguns exemples, que se celebraran arreu del territori, són caminades, activitats relacionades amb la bicicleta, accions relacionades amb el transport públic i activitats sobre la qualitat de l’aire i el soroll.

D'altra banda, des de la Coordinació Nacional de la SEM animen als ajuntaments a implementar un centenar de mesures permanents, més enllà dels actes organitzats durant aquesta setmana, que promoguin una mobilitat sostenible, així com l'establiment de bones pràctiques a altres actors com ara les empreses o les entitats socials, per tal de fer un gir de cent vuitanta graus als hàbits de mobilitat i fomentant desplaçaments menys contaminants.

Algunes mesures permanents que es podrien promoure són el foment dels desplaçaments a peu i en bicicleta; nous espais d'estacionament segurs en les estacions de trens i autobusos; instal·lació d'un servei públic de reparació de bicis; creació de zones d'aparcament segures per a bicicletes; zones 30 i sistemes de control d'accés; i lq conversió en zona de vianants carrers i places o l'ampliació de voreres i els carrils bici a la calçada. L'ús de videoconferències o el teletreball també ajudaria a mantenir una mobilitat més sostenible.

Una de les activitats més destacades enguany és el concurs fotogràfic ‘ClicMob!’, que consisteix a fer fotografies sobre el transport i la mobilitat sostenible i publicar-les amb l’etiqueta #Mobilitat2020 a Instagram. Hi pot participar qualsevol persona física major de catorze anys i amb domicili a l'àmbit territorial de Catalunya. El premi a la millor fotografia és un abonament de transport per a tot un any. El segon premi és una estada a Vall de Núria, i el tercer, un bitllet a PortAventura per a dues persones.

Entitats que promouen la mobilitat sostenible

A Catalunya hi ha multitut d'entitats, associacions i cooperatives que lluiten per una millor mobilitat sostenible, ja sigui a través de l'ús del transport públic, les bicicletes, els patinets, els desplaçaments a peu o els cotxes elèctrics, en definitiva, la disminució dels vehicles cotaminants. No obstant això, hi han algunes que centren la seva tasca a promoure aquest canvi de mobilitat. Aquestes en son algunes:

1. Catalunya Camina

L'entitat Catalunya Camina centra la seva tasca en la millora de les condicions de mobilitat, a més de reforçar la seguretat dels vianants. L'entitat té com a objectiu promoure la defensa dels drets dels vianants a la ciutat; la utilització del màxim espai urbà, voreres, zones per a vianants, places i zones verdes per als vianants; la millora de la qualitat de vida vial i la defensa dels drets dels vianants; i l'ús de la bicicleta i la creació de carrils-bici suficients per a la ciutat, així com la millora i l'ús dels transports públics.

2. Bicicleta Club de Catalunya

El Bicicleta Club de Catalunya (BACC) és una associació ciclista que es dedica a impulsar i a promoure la bicicleta urbana com a vehicle de mobilitat quotidiana a la ciutat, i a defensar els drets i deures dels ciclistes i que puguin moure's de forma segura pels carrers de les ciutats i dels pobles. L'objectiu és construir un país que integri la bicicleta de forma real en la seva mobilitat quotidiana. A Xarxanet els vam entrevistar fa uns mesos per parlar d'un dels projectes que tenen: la biciesola.

3. Som Mobilitat

La Societat Cooperativa de Consumidors i Usuaris Som Mobilitat, té com a objectiu impulsar accions o projectes que contribueixin al fet que tots els desplaçaments dels seus socis siguin més sostenibles i contaminin menys el medi ambient, amb l'objectiu de reduir el nombre de vehicles acumulats a les ciutats. Ho fan mitjançant el disseny producció i finançament de nous serveis i productes tecnològics, el treball en xarxa amb altres cooperatives, d'acord amb principis com la mobilitat, la comunitat, la sostenibilitat, la qualitat i l'estalvi.

4. Promoció del Transport Públic

L'Associació per a la promoció del transport públic (PTP) fa vint-i-cinc anys que defensa el transport públic col·lectiu, així com el transport ferroviari de mercaderies, pensant en l'interès comú, sota els principis d'equitat social i protecció ambiental. Recentment, a Xarxanet vam parlar amb el Coordinador de l'oficina tècnica de l'entitat, Daniel Pi, en una entrevista en la qual ens va parlar de la necessitat de canviar el model de mobilitat, de redistribuir l'espai a la ciutat i les propostes que ha fet l'entitat per millorar la situació.

5. Associació de municipis per la mobilitat i el transport urbà

L'AMTU és una associació de municipis d’àmbit català que treballa per la millora de la mobilitat i de les infraestructures de transport públic arreu del territori. Amb 109 entitats associades, l'Associació de municipis per la mobilitat i el transport urbà dona suport tècnic, jurídic i administratiu als seus associats en matèria de mobilitat, infraestructures i transport públic. El seu objectiu és assolir un finançament estable pels municipis associats, per tal que puguin fer front al manteniment i la millora dels seus transports públics, entre d'altres.

Etiquetes: desenvolupament sostenible, mobilitat sostenible, bicicleta, cotxes, transport públic Autor/a: Carlos Faneca

L’ingrés mínim vital no aconsegueix arribar a totes les llars

dc., 16/09/2020 - 11:14
SocialL’ingrés mínim vital no aconsegueix arribar a totes les llars

16/09/2020FCVS La prestació no és eficient perquè no està arribant a totes les persones susceptibles de ser-ne beneficiàries Font: Taula del Tercer Sector Social A Catalunya l'ingrés mínim vital ha arribat a 6.000 llars catalanes. Font: Taula del Tercer Sector Social L’ingrés mínim vital no aconsegueix arribar a totes les llars 16/09/2020Autor/a: Rubén EscobarFCVS

Resum: 

La Taula del Tercer Sector qualifica de ‘decebedora’ i ‘caòtica’ la gestió i la titlla d’ineficient.

L’ingrés mínim vital (IMV) ha estat en funcionament durant tres mesos des de la seva aprovació. Les entitats socials, però, no aproven la seva gestió i fan un balanç negatiu dels primers mesos. Així ho ha anunciat la Taula del Tercer Sector Social de Catalunya, que agrupa i representa més de 3.000 entitats socials catalanes. Segons han anunciat en un comunicat, la gestió que està fent el Govern espanyol és ‘decebedora i caòtica’.

La Taula del Tercer Sector considera que la gestió de l’ingrés mínim vital està perjudicant enormement a persones que estan en una situació de màxima vulnerabilitat. “La prestació no és eficient perquè no està arribant a totes les persones susceptibles de ser-ne beneficiàries”, afirmen.

Aquestes llars que es troben en una situació de vulnerabilitat social i que necessiten l’ingrés mínim de manera urgent representen més de 900.000 a tot l’Estat, segons dades aportades pel ministeri d’Inclusió, Seguretat Social i Migracions. No obstant això, s’han tramitat unes 330.000, la qual cosa representa un terç del total, i només unes 85.000 famílies han rebut l’ajut, és a dir, el 10% de totes les sol·licituds.

A Catalunya, segons les últimes dades del Govern espanyol, el mes de juliol havia arribat aquest ajut a 6.000 llars catalanes. Com a solució per agilitzar el tràmit davant el qual la Taula considera una incapacitat de la Seguretat Social per fer front a l’allau de sol·licituds, la mateixa entitat proposa derivar immediatament totes les sol·licituds entre els serveis socials públics de les diferents comunitats autònomes.

Segons la Taula del Tercer Sector, la posada en marxa de la prestació ha demostrat les nombroses traves burocràtiques per les quals han de passar les persones per la complexitat del procés administratiu. La sol·licitud telemàtica, la documentació requerida, la supervisió i el control per part de l’Administració, etc., són algunes de les traves a les quals s’han d’enfrontar.

En aquest sentit, la plataforma d’entitats del Tercer Sector ha demanat simplificar els tràmits i demanar menys documentació i menys controls per fer el procés més àgil. En aquest sentit, també han demanat fer més simple el contingut de la prova de pobresa.

La @Taula3sector qualifica decebedora i caòtica la gestió de l'ingrés mínim vital i reclama canvis urgents:
No és eficient, no arriba a les persones
Seguretat Social està col·lapsada
Tràmits massa complexos, no són ni àgils ni ràpidshttps://t.co/QIkAuJBa75 #DretsSocials pic.twitter.com/n2jKqdaZ7o

— Taula Tercer Sector (@Taula3sector) September 15, 2020 Ampliació de l’accés a l’IMV i més coordinació per part dels Governs

Per reduir el col·lapse administratiu, la Taula del Tercer Sector ha demanat ampliar l’accés a persones que no superen el llindar de pobresa severa, però que també es troben en una situació d’emergència social i que arribi a altres col·lectius com les persones sense llar i els joves d’entre 18 i 23 anys.

El fet d’ampliar la cobertura permetria estalviar la inversió de temps que dediquen els gestors i gestores, ja que una part important de les sol·licituds que reben no compleixen els requisits de pobresa severa i comporta que la Seguretat Social rebi un volum notable de sol·licituds que s’han de rebutjar.

Per últim, la Taula ha recordat que és necessari establir protocols de coordinació i convenis, necessaris entre les dues administracions per aconseguir un bon encaix entre l’ingrés mínim vital i la renda garantida ciutadana. Per això ha demanat que es concreti una coordinació per avançar cap a una finestreta única.

Etiquetes: exclusió social, salut i discapacitat, Taula del Tercer Sector, ingrés mínim vital, tresoreria i comptabilitat, insercio laboral Autor/a: Rubén Escobar

Visibilitat, pandèmia i delictes d’odi

dt., 15/09/2020 - 18:21
ComunitariVisibilitat, pandèmia i delictes d’odi

15/09/2020Idem TV Durant la pandèmia s’ha denunciat la vulneració de drets arreu del món i, de forma específica, contra la comunitat LGTBI. Font: Unsplash Visibilitat, pandèmia i delictes d’odi 15/09/2020Autor/a: Carme Porta Idem TV

Resum: 

Durant la pandèmia s’ha denunciat vulneració de drets arreu del món i, de forma específica, contra la comunitat LGTBI. La violència institucional i policial també ha estat present.

Durant els mesos de confinament i pandèmia, tot i les mesures de distanciament i una manca evident de socialització, la LGTBIfòbia ha estat ben present. De fet, a les xarxes socials i els mitjans propis els diferents col·lectius estan denunciant l’augment d’agressions però, sobretot, la marxa enrere en els drets i el paper de fre que es fa des d’algunes institucions i governs conservadors.

Segons l’actualització del mapa d'ILGA Món sobre les lleis d’orientació sexual al món, actualment 11 països reconeixen a la constitució la protecció de les persones i col·lectius LGTBI, 56 ofereixen una àmplia protecció legislativa i 7 una protecció limitada.

Per contra, 55 països al món no tenen cap tipus de legislació mentre que 2 fan una criminalització de facto, 30 castiguen les persones LGTBI amb penes de fins a 8 anys de presó, 26 entre 10 anys i cadena perpètua i 6 països castiguen les persones LGTBI amb la pena de mort. Per tant, si bé existeixen alguns avenços encara no s’ha avançat totalment i hi ha evidents passes enrere i discursos clarament LGTBIfòbics.

Com a exemple trobem el cas de Clàudia López, alcaldessa de Bogotà, que està impulsant polítiques de suport i reconeixement a les persones LGTBI i per aquest motiu, és, sovint, objecte d’atacs a les xarxes i fins i tot ha estat increpada i agredida verbalment. I no és l’únic cas, el govern de la ciutat de Mèxic ha aprovat el dret de les i els menors trans al canvi de nom -amb l’autorització del pare, la mare o qui legalment tingui la seva tutela- a la vegada que els col·lectius denuncien que en els darrers 4 anys s’han assassinat 441 persones LGTBI, 117 de les quals el darrer any. Són dos exemples de com avancen els drets però es manté la LGTBIfoba.

Durant la pandèmia s’ha denunciat vulneració de drets arreu del món i, de forma específica, contra la comunitat LGTBI. La violència institucional i policial també ha estat present.

Als EUA, mentre Trump vol endurir les lleis contra les persones LGTBI, uns simpatitzants del president nord-americà incitaven el passat 7 de setembre a Salem, a la violència i l’assassinat de les persones LGTBI i de qui els donés suport, fent esment clarament als demòcrates. Així mateix, a Baltimore, també aquest setembre, 12 membres dels SWAT van fer una batuda a un bar gai.

A l’Argentina, l’Observatori Nacional de Crims d'Odi LGBTIQ+ va presentar un informe en el qual denunciava que el darrer semestre s’han comès 69 delictes contra l’orientació sexual, la identitat i l’expressió de gènere.

El 29 d'agost de 1867, Karl Ulrichs va ser el primer homosexual autoproclamat que es va pronunciar públicament pels drets dels gais quan va demanar al Congrés de Juristes Alemanys una resolució que instava la derogació de les lleis antihomosexuals. Una demanda del segle XIX que encara té un llarg recorregut per fer-se efectiva.

Etiquetes: LGTBIfòbia, idemtv, coronavirus, ILGA Autor/a: Carme Porta

Mostra de bèsties festives de Barcelona per la Mercè

dt., 15/09/2020 - 17:26
CulturalMostra de bèsties festives de Barcelona per la Mercè

15/09/2020LaviniaNext La mostra 'Dracs i bèsties festives de Barcelona' la protagonitzen bèsties de tota mena. Font: Agrupació del Bestiari Festiu i Popular de Catalunya Els tallers es duran a terme dins de les colles. Font: Cases de la Festa Decoració d'art floral elaborada per la Casa d'Oficis de Barcelona Activa que commemora els set-cents anys del primer Corpus a Barcelona. Font: Agrupació del Bestiari Festiu i Popular de Catalunya Mostra de bèsties festives de Barcelona per la Mercè 15/09/2020Autor/a: Carlos FanecaLaviniaNext

Resum: 

El Born Centre de Cultura i Memòria acull, fins al 26 de setembre, una exposició de bestiari de la ciutat, i un cicle de xerrades i una mostra al voltant dels set-cents anys de la festa del Corpus a la capital catalana.

Dracs, cavallets, un gos de tres caps, un mosquit tigre i, fins i tot, un dofí. Aquesta és només una petita mostra de l'àmplia varietat de bestiari que es pot trobar al Born Centre de Cultura i Memòria de Barcelona, fins al dissabte 26 de setembre. En total, es podran veure una cinquantena de figures de bestiari festiu de la ciutat a la mostra 'Dracs i bèsties festives de Barcelona' amb motiu de les festes de la Mercè 2020.

La mostra, que ha estat organitzada per l’Agrupació del Bestiari Festiu i Popular de Catalunya i per l’Ajuntament de Barcelona, romandrà oberta, per a tots els públics, de dimarts a diumenge de 10 a 20 hores. Com a mesura de prevenció de la Covid-19, l’aforament al Born serà limitat, i serà obligatori portar mascareta, respectar les distàncies de seguretat i rentar-se bé les mans. No obstant això, no cal demanar cita prèvia per accedir-hi.

Algunes de les bèsties exposades són el Gat Sirius, de la Colla de Diables del Poble Sec; Atzeries, de l'Associació la Vella de Gràcia; els Bouets i la Vaqueta del Raval, de l'Associació Institut de Promoció de la Cultura Catalana, els Cavallets del Poble Espanyol; o el Pitu, dels Diables de Sants, entre molts altres.

A partir d'avui ja podeu visitar les bèsties dels diferents barris de la ciutat al Born, preparades per #laMercè!

Enguany l'exposició compta amb més bèsties que mai i moltes novetats, com una app de realitat virtual!

T'ho expliquem! @bcnculturahttps://t.co/vBbxLox6y2 pic.twitter.com/93ehS63QZp

— BCN Cultura Popular (@Cultupopularbcn) September 10, 2020

Seguint l'esforç que han fet les entitats culturals durant els darrers mesos per continuar amb les activitats telemàticament, i portar la cultura a les cases, hi haurà la possibilitat de visitar l'exposició de forma virtual. A través de les webs de l'Agrupació del Bestiari i del Born es podrà accedir a un enllaç per veure l'exposició. Aquesta novetat permetràs als usuaris veure de més a prop la imatgeria festiva i llegir la seva història amb més tranquil·litat.

Enguany la mostra porta diverses novetats. Una d'elles és que el reporter Pau Benavent, especialitzat en cultura de proximitat, farà un reportatge sobre la mostra per donar a conèixer les vivències, les curiositats i algunes anècdotes de les bèsties exposades a la mostra. El reportatge es publicarà durant les festes de la Mercè a través de les xarxes socials de l’Agrupació del Bestiari.

Finalment, també com a novetat, el dimecres 16 de setembre es presentarà l'aplicació Digibestial, una app de realitat augmentada dirigida a infants de quatre a nou anys. L'aplicació conté diversos cromos digitals sobre les bèsties barcelonines, amb tota la informació detallada i material audiovisual de cadascuna de les figures. A més, Digibestial permetrà veure en tres dimensions les figures de bestiari festiu.

Els set-cents anys del Corpus de Barcelona

Paral·lelament, la Sala Castellví del Born Centre de Cultura i Memòria, acollirà una decoració d'art floral elaborada per la Casa d'Oficis de Barcelona Activa com a commemoració dels set-cents anys que es compleixen des que es va celebrar a Barcelona la primera processó del Corpus Christi. Pel mateix motiu s'ha programat un cicle de xerrades a la Sala Moragues del Born sobre la història de la festa.

El cicle s'inicia el dimarts 15 de setembre, a les 18.30 h, amb '700 anys que la festa passeja a Barcelona' a càrrec de l'antropòleg Josep Fornés. Dijous 17 de setembre, a la mateixa hora, el folklorista Amadeu Carbó presentarà el llibre 'Corpus. La festa de les festes'. La tercera i darrera xerrada tindrà lloc el dimarts 22 de setembre, mantenint l'horari de les altres dues ponències, amb 'De la processó del Corpus al Correfoc'.

En aquest cas, per accedir a les xerrades serà necessari reservar les entrades a través del correu mercebcn2020@bestiari.cat o a través de la pàgina web del Born Centre de Cultura i Memòria.

Etiquetes: cultura popular i tradicional, Agrupació del Bestiari Festiu, bestiari, festes de la mercè, Barcelonès, Born Centre Cultural, Festa de Corpus Autor/a: Carlos Faneca

Jordi Cubillos: "La cultura segueix essent la darrera de les prioritats polítiques"

dt., 15/09/2020 - 17:21
CulturalJordi Cubillos: "La cultura segueix essent la darrera de les prioritats polítiques"

15/09/2020Colectic La Coordinadora de Balls de diables Tradicionals de Catalunya es va gestar a través de l'antiga Coordinadora de diables centenaris. Imatge de Calafellvalo. Llicència d'ús CC BY-NC-ND 2.0 Jordi Cubillos ha format part del Ball de Diables de Sitges, entre d'altres entitats de cultura popular. Imatge de Jackie Rado. Llicència d'ús CC BY-NC-ND 2.0 Jordi Cubillos: "La cultura segueix essent la darrera de les prioritats polítiques" 15/09/2020Autor/a: Xavi ArandaColectic

Resum: 

Jordi Cubillos és vocal de protocol de la Coordinadora de Balls de Diables Tradicionals de Catalunya. En aquesta entrevista ens explica la preocupació dels balls de diables per fer front el context de Covid-19.

Què és la Coordinadora de Balls de Diables tradicionals?

Una federació d’entitats que aplega agrupacions que ens denominem “Balls de Diables” i que tenim vocació de representar aquest entremès dins dels cànons que entenem per tradicionals.

Aquesta coordinadora reneix a raó d'una altra coordinadora, per què aquest canvi?

El 1997 es va constituir la denominada Coordinadora de Ball de Diables Centenaris amb Parlaments de Catalunya, i (després d’un temps de restar inactiva) es va reformular, el 2017, amb estatuts nous i objectius més amplis: vetllar pel reconeixement dels Balls de Diables Tradicionals, i mantenir i difondre el seu model, obrint-se a la participació de tots els grups que comparteixin aquest tarannà en l’execució del Ball.

Em pots definir el model tradicional de ball de diables?

El manteniment de la praxi dels Balls de Diables primigenis. Protagonisme en el cicle ritual de les festes patronals. Representació de la lluita entre el bé i el mal, bé amb personatges concrets i parlaments, o bé sense text ni personatges. Té formes diferents d'emprar la pirotècnia, de l'acompanyament musical, i altres, en respecte al model de "Correfoc/Barcelona". I és radicalment diferent dels grups d'animació amb pirotècnia.

En quins projectes treballeu dins la Coordinadora?

En la millora normativa de la seguretat, procurant fixar millor les obligacions d'organitzadors,. públic, comerços i veïns, a més dels actuants, en les actuacions itinerants. En consensuar amb les Administracions igualtat de condicions i requeriments en les autoritzacions d'actes de foc. I el mes d'abril passat havíem programat i organitzat un simposi d'estudi i reflexió sobre la festa i el patrimoni, que s'ha ajornat per la situació sanitària.

Com heu viscut l'estiu, amb tot el tema de la pandèmia?

Amb més pena que glòria, per no poder sortir a cremar pirotècnia pels carrers en els seguicis festius, tal i com ho hem fet consuetudinàriament.. En funció de la major o menor voluntat, aptitud, i encert de cada consistori, en cada cas hi ha hagut més "pena", o més "glòria". Des de representar el Ball parlat (amb limitacions i mesures), o fer alguna actuació "prudent" a la via pública, o penjar versots a les xarxes, o no fer res de res.

Com veieu els propers mesos?

Amb incertesa i preocupació, doncs no és gens bo per al manteniment de col·lectius de cultura popular que romangui aquesta limitació d'actuacions, de moviments, de contacte humà, que és la base principal del nostre funcionament i una de les raons de la nostra existència. I el desconcert, informació defectuosa, i desconeixement de quin serà l'escenari proper, que copsem dels nostres governants, no ajuda gens.

Creieu que des de l'administració pública s'està fent tot el possible per ajudar a les entitats de cultura popular?

La situació de pandèmia ha posat de manifest, encara més, que la cultura segueix essent la darrera de les prioritats polítiques. I tot l'entramat que conforma l'associacionisme de la cultura popular, pel que fa a les accions o intervencions de l'administració pública, encara va al darrere de tota la resta de sectors de la cultura.

Etiquetes: cultura popular i tradicional, fires i festes, Diables, Coordinadora de Balls de Diables Tradicionals de Catalunya Autor/a: Xavi Aranda

Litigi contra el govern de l'Estat espanyol per inacció climàtica

dt., 15/09/2020 - 13:43
AmbientalLitigi contra el govern de l'Estat espanyol per inacció climàtica

15/09/2020LaviniaNext Les entitats consideren "insuficients" els esforços del govern espanyol per mitigar els efectes del canvi climàtic. Font: CC. L'Estat espanyol és un dels més afectats d'Europa pel canvi climàtic. Font: CC. Les tres entitats inicien un procés judicial que se suma a la llista de litigis climàtics presentats arreu del món. Font: CC. Litigi contra el govern de l'Estat espanyol per inacció climàtica 15/09/2020Autor/a: Carlos FanecaLaviniaNext

Resum: 

Ecologistes en Acció, Oxfam Intermón i Greenpeace consideren imperatiu prevenir els pitjors efectes del canvi climàtic i complir amb els compromisos internacionals adquirits, motiu pel qual inicien un litigi climàtic històric.

Tres organitzacions han realitzat un moviment històric després de presentar una demanda contra el govern de l'Estat espanyol per inacció climàtica, el qual es converteix en el primer litigi climàtic de l'Estat. Ecologistes en Acció, Oxfam Intermón i Greenpeace consideren imperatiu prevenir els pitjors efectes del canvi climàtic en un context de crisi sanitària, econòmica i social que és clau per evitar una crisi encara més devastadora, motiu pel qual inicien un procés judicial que se suma a la llista de litigis climàtics presentats arreu del món.

Un litigi climàtic és un procediment judicial que pot dirigir-se contra els governs dels Estats, per inacció climàtica i per exigir responsabilitats per la falta de polítiques per evitar del canvi climàtic, o contra grans corporacions, per la seva activitat contaminant. Les entitats consideren necessari posar la vida i la salut de les persones al centre en una situació d'emergència climàtica que posa en greu risc els drets més essencials de les generacions presents i futures.

Les entitats denunciants manifesten que el govern de Pedro Sánchez està realitzant uns esforços que són "insuficients" per complir amb els compromisos internacionals i també per compensar la inacció de governs anteriors. Asseguren que per evitar les conseqüències del canvi climàtic és imperativa una reducció dràstica de les emissions de CO2, quelcom que només s'aconsegueix amb "decisions polítiques valentes i amb canvis ambiciosos urgents".

Ja n'hi ha prou de marejar la perdiu davant l'emergència climàtica i ecològica. @ecologistas amb @greenpeace_esp i @OxfamIntermon denuncien el Govern de l'Estat espanyol per a exigir més ambició climàtica. #EmergenciaClimática #DemandaPorElClimahttps://t.co/LIvZihAces

— Quim Pérez (@_Quim) September 15, 2020

Segons manifesten les entitats, l'Estat espanyol, que fa anys que emet Gasos d'Efecte Hivernacle per sobre dels límits establerts, ha incomplert el Reglament (UE) 2018/1999, de l'11 de desembre de 2018, sobre la governança de la Unió de l'Energia i de l'Accio pel Clima, així com els compromisos adquirits amb la ratificació de l'Acord de París i les recomanacions científiques del Grup Intergovernamental del Canvi Climàtic de Nacions Unides.

L'Estat espanyol, tal com assenyala l'Agència Europea del Medi Ambient, és un dels països més afectats pel canvi climàtic. En cas de complir amb els compromisos actuals de reducció d'emissions, l'Estat espanyol no podrà evitar l'impacte dels episodis de sequera, l'augment dels incendis i una major pujada del nivell del mar. La temperatura ha augmentat 1,7 graus des del període preindustrial, una xifra molt superior a l'increment de la temperatura global, el que ha provocat la pèrdua de més del 80% de les glaceres als Pirineus.

D'altra banda, s'espera una pujada del nivell del mar d'entre 10 i 68 centímetres per a finals del segle, el que comportaria un greu risc d'inundació i desaparició d'espais com els deltes de l'Ebre i del Llobregat, la Manga del Mar Menor, o la costa de Doñana.

Litigis climàtics arreu del món

Arreu del món s'han dut a terme litigis climàtics en trenta-nou, una xifra que s'ha multiplicat en els darrers anys. La majoria de les demandes van dirigides a grans corporacions. D'altres però, com la d'Ecologistes en Acció, Oxfam Intermón i Greenpeace, van dirigides contra els Governs dels Estats, una situació que ja ha ocorregut en països com els Estats Units, el Canadà, Alemanya, França, Bèlgica, l'Índia o Nova Zelanda.

Destaca però el cas d'Holanda. La Fundació URGENDA va aconseguir una històrica sentència del Tribunal Suprem, aquest mateix any, el qual va condemnar el govern holandès per incomplir els compromisos prèviament adquirits en relació amb la mitigació climàtica, un fet que violava els drets fonamentals de les persones.

L'Acord de París en 2016 també va canviar el paper dels litigis climàtics, ja que és possible constatar si les mesures dels governs en matèria de mitigació climàtica van en línia als compromisos internacionals adquirits.

Etiquetes: desenvolupament sostenible, canvi climàtic, emergència climàtica, Ecologistes en Acció, Oxfam Intermon, GreenPeace Autor/a: Carlos Faneca

Els serveis d’assessorament i acompanyament gratuïts, al teu abast

dt., 15/09/2020 - 09:49
ProjectesEls serveis d’assessorament i acompanyament gratuïts, al teu abast

15/09/2020Fundació Pere Tarrés - Transversal Les consultes en temes jurídics, econòmics i fidcals es resolen en línia, en cap cas de forma presencial. Font: John Schnobrich L’acompanyament es basa en la metodologia PDCA, parteix de la base de planificar què es vol fer per solucionar el problema. Font: AbsolutVision Els serveis d’assessorament i acompanyament gratuïts, al teu abast 15/09/2020Fundació Pere Tarrés - Transversal

Resum: 

Pretenen orientar a les entitats en la millora de la seva gestió perquè les seves accions tinguin més impacte social i a resoldre qüestions concretes del dia a dia.

La Direcció General d’Acció Cívica i Comunitària (DGACC) reforça els serveis d’acompanyament gratuït per a entitats amb la posada en marxa dels serveis d’assessorament. L’acompanyament té com a finalitat orientar a les entitats en la millora de la seva gestió perquè les seves accions tinguin més impacte social. Els assessoraments són un servei d’atenció individualitzada per resoldre temes i qüestions més concretes del dia a dia de les entitats, especialment en aspectes jurídics, econòmics i fiscals.

Serveis d’acompanyament

Es tracta d’un servei eficient i de qualitat que es realitza a través de la Fundació Pere Tarrés, organització referent i especialitzada en el sector associatiu. Es poden sol·licitar a través d'aquest formulari. L’acompanyament es basa en la metodologia PDCA, parteix de la base de planificar què es vol fer per solucionar el problema triat, a continuació es desenvolupen les accions necessàries per resoldre’l, i finalment es comproven els resultats i s’actua corregint el pla inicial o la manera de plasmar-se.

Els serveis d’acompanyament posats en marxa aquest 2020 compten amb les següents característiques:

 • Els acompanyaments consten d’un mínim de dues sessions de treball i un màxim de cinc en funció del tipus del servei sol·licitat.
 • Cada sessió té una durada de dues hores.
 • Les sessions actualment són per videoconferència però també podran ser presencials a la seu de l’entitat que rep el servei i a la seu que el presta.
 • Per accedir al servei d’acompanyament, s’ha d’amb les dades de l’entitat.
 • L’entitat s’ha de comprometre per escrit a desplegar les accions i el calendari de treball consensuat.

Tipologies d’acompanyaments

Serveis d’assessorament

Les entitats poden fer ús gratuïtament d’aquests serveis per realitzar consultes puntuals a l’hora de resoldre qüestions vinculades a aspectes jurídics, econòmics i fiscals que no hagin pogut aclarir un cop consultats els recursos publicats al portal web Xarxanet.org. A més, permeten a les entitats poder donar resposta a temes específics derivats del context d’emergència sanitària sorgida arran de la pandèmica de la Covid-19.

Aquests serveis d'assessorament estan gestionats per Suport Tercer Sector, departament de Fundesplai amb més de 30 anys d’experiència en assessorament, gestió i formació a associacions, fundacions i cooperatives no lucratives.

Les característiques dels serveis són les següents:

 • Per a fer la consulta les entitats ompliran un breu formulari.
 • Les consultes es resolen en línia, en cap cas de forma presencial.
 • Un cop emplenat el formulari, l’entitat rep la resposta en un termini màxim de 72 hores.

El servei d’assessorament econòmic ofereix suport en matèries de:

 • Gestió econòmica i comptabilitat: definir el pla comptable, fer balanços i tancaments, elaborar el quadre d’amortitzacions, dur a terme la gestió del pressupost, de la tresoreria, etc.
 • Auditories i justificació de comptes: preparar-se per fer una auditoria, conèixer la documentació que cal aportar, etc.
 • Fiscalitat: conèixer les obligacions fiscals, les exempcions aplicables, la preparació de models tributaris; tributar i comptabilitzar les fonts de finançament, les subvencions, els patrocinis, etc.
 • Comptabilitat informatitzada: crear el pla de comptes, introduir assentaments, tancar l’exercici, fer extractes bancaris, etc.

El servei d’assessorament en matèria jurídica ofereix suport en matèries de:

 • Situacions jurídiques: regularitzacions de les situacions legals, documentals i registrals d’acord amb les normatives vigents.
 • Constitució i dissolució d’associacions i fundacions.
 • Confecció, modificació o adaptació d’estatuts.
 • Dret tributari i fiscal.
 • Assessorament legal relatiu al voluntariat de l’entitat.
 • Assessorament laboral relatiu als treballadors i treballadores de l’entitat.
 • Assegurança que cal tenir.
 • Declaració d’utilitat pública.
 • Llei de protecció de dades personals (LOPD).

Etiquetes: gestió del voluntariat, participació interna, dgacc, assessorament, millora de la gestió, Direcció i gestió ONG, Covid19

Un procés participatiu per valorar els efectes de la crisi sanitària i social sobre les entitats

dt., 15/09/2020 - 09:03
ProjectesUn procés participatiu per valorar els efectes de la crisi sanitària i social sobre les entitats

15/09/2020Fundació Pere Tarrés - Transversal El procès participatiu estarà obert des del 15 de setembre fins al 6 d’octubre. Font: Edwin Andrade Les persones i entitats participants podran fer tantes aportacions com vulguin. Font: John Schnobrich Un procés participatiu per valorar els efectes de la crisi sanitària i social sobre les entitats 15/09/2020Fundació Pere Tarrés - Transversal

Resum: 

Les propostes que en surtin es debatran en el marc d’una trobada virtual amb representants del sector que tindrà lloc el 30 d’octubre.

La Direcció General d’Acció Cívica i Comunitària (DGACC), amb la col·laboració de la Direcció General de Participació Ciutadana, ha posat en marxa un procés participatiu per promoure un espai de debat i reflexió del conjunt de l’associacionisme i el voluntariat, amb l’objectiu d’avaluar els principals efectes de la crisi social i sanitària sobre les entitats i decidir quines han de ser les prioritats del futur immediat.

Estarà obert des del 15 de setembre fins al 6 d’octubre i durant aquestes 3 setmanes, les entitats i les persones voluntàries tindran l’oportunitat de fer aportacions i proposar idees. Per poder fer sentir la seva veu, han d’accedir al ‘procés participatiu de l’associacionisme i el voluntariat’ a través del portal participa.gencat.cat. Un cop s’ha accedit a aquest procés participatiu, caldrà registrar-se amb un un correu electrònic de referència i una contrasenya.

Quines aportacions es poden fer?

Les persones i entitats participants podran fer tantes aportacions com vulguin, a qualsevol dels temes, o a tots. Hauran de tenir un màxim de 1.000 caràcters i per fer-ho, caldrà seleccionar d’un desplegable a quin dels temes respon l’aportació. Els dos eixos sobre els quals es podran fer propostes són:

Eix 1: Com ens ha impactat la crisi Covid-19?

 • Quines han estat les necessitats i mancances detectades durant la situació d’emergència?
 • Quin ha estat l’Impacte de la crisi sobre l’estructura i la gestió de les entitats?
 • Quin ha estat l’Impacte de la crisi sobre les persones ateses?
 • Quin ha estat Impacte de la crisi sobre el voluntariat?

Eix 2: Quines han de ser les prioritats a partir d’ara?

 • Polítiques públiques: propostes de canvi i noves estratègies a implementar.
 • L’estratègia de les entitats: noves orientacions i noves mirades.
 • Oportunitats i aprenentatges de la crisi covid19 en el sector.
 • Recursos necessaris per garantir la viabilitat de les entitats
Trobada virtual de l’associacionisme i el voluntariat

Un cop finalitzat el termini de presentació de propostes, farà el buidatge, l’anàlisi i la seva síntesi per poder debatre-ho el dia 30 d’octubre, en el marc d’una trobada virtual amb representants del sector. Tindrà lloc a través de la plataforma Zoom i comptarà amb la participació de les entitats del Consell de l’Associacionisme i el Voluntariat de Catalunya i de la resta d’entitats inscrites. En els propers dies s’obrirà el termini per inscriure’s, a través d'un formulari d’inscripció que s'habilitarà a voluntariat.gencat.cat.

Etiquetes: participació ciutadana, gestió del voluntariat, avaluació i qualitat, treball en xarxa

Santa Tecla 2020: actes amb aforament limitat i des de casa

dl., 14/09/2020 - 18:45
CulturalSanta Tecla 2020: actes amb aforament limitat i des de casa

14/09/2020LaviniaNext Santa Tecla 2020 conjugarà actes a l'aire lliure, però amb aforament limitat, amb activitats en línia. Font: Laia Díaz Cartell de l'edició d'eguany de la Festa Major de Santa Tecla. Font: Twitter @TGNAjuntament La Lia acompanyarà petits i grans amb recomanacions del programa de Santa Tecla. Font: Ajuntament de Tarragona Santa Tecla 2020: actes amb aforament limitat i des de casa 14/09/2020Autor/a: Carlos FanecaLaviniaNext

Resum: 

La festa major de Tarragona, que se celebra del 15 al 24 de setembre, compta amb dos centenars d'actes adaptats a l'emergència sanitària. Molts d'ells es faran a l'aire lliure i amb reserva prèvia.

La Festa Major de Santa Tecla ja és aquí. L'emergència sanitària provocada per la Covid-19 no ha pogut evitar que els tarragonins i tarragonines gaudeixin enguany, i després d'uns mesos molt durs, la 669a edició de Santa Tecla en un temps en el qual la cultura és més necessària que mai. Això sí, la festa, que se celebrarà del 15 al 24 de setembre, estarà adaptada a la situació actual.

L'Ajuntament de Tarragona, que apel·la a la ciutadania a viure la festa amb responsabilitat, des de la intimitat i "no als carrers on fins ara estàvem acostumats", ha programat uns dos centenars d'actes. Els més importants es faran a l'aire lliure, tindran aforament limitat i es necessitarà reserva prèvia per poder accedir-hi. D'altres es podran gaudir a través dels mitjans de comunicació o les xarxes socials.

Com l'any passat, el Pregó es farà des del balcó de l’Ajuntament de Tarragona. Serà el 21 de setembre a les 19 h, el farà la tarragonina Agnès Busquets i es podrà seguir des de la plaça de la Font, on s'instal·laran 600 cadires. Es podrà accedir amb invitació prèvia, que es poden recollir en el següent enllaç. La Tronada es dispararà des de la plaça de la Font, i serà l'única que es podrà veure en directe pel públic assistent al Pregó.

Dies abans, el dimarts 15, a les 19h, es durà a terme l'acte de la Crida, un altre acte protocol·lari que enguany canvia d'espai i no serà obert al públic. No obstant això, l'acte serà retransmès en directe per Tarragona Ràdio i en diferit per les xarxes socials municipals. La perpetuadora 2020 és l’escultora Àngels Cantos.

La Crida i l'homenatge a la Perpetuadora inicien les festes de #SantaTecla2020.

L'acte es trasllada al Passeig Arqueològic, amb accés restringit, per evitar la propagació de la COVID-19.

https://t.co/TOiFFmv4Gp pic.twitter.com/5FU8Ht2oKH

— Ajuntament Tarragona (@TGNAjuntament) September 14, 2020

Altres actes presencials se celebraran en espais com el Teatre Auditori Camp de Mart, on cada dia hi haurà un concert principal i acollirà Barraques; els jardins de la Casa Canals, que acollirà diverses activitats gratuïtes de petit format com presentacions de llibres, xerrades i contacontes; l’Espai Jove La Palmera, on es traslladen les activitats musicals que habitualment se celebraven a la Capsa de Música; i la Terrasseta, amb una programació destacada de circ i música, amb concerts com el del Pau Vallvé i Joan Garriga.

Gaudir Santa Tecla en família i des de casa

Tot i que s'han hagut de cancel·lar activitats, com les actuacions dels castellers o el Seguici, d'altres es mantenen, seran gravades i s'emetran per ràdio i televisió, a més de poder gaudir-los en línia a través de les xarxes socials.

Tots els balls parlats interpretaran els seus parlaments i es podran seguir des de casa: Ball de Dames i Vells, Ball de Sant Miquel i Diables, Ball de Pastorets, Ball de Gitanes, Ball de Serrallonga, Sebastiana del Castillo. La Moixiganga serà l'únic ball de seguici que es podrà veure en directe, gràcies a les dues representacions que farà al Seminari. També es
podrà veure en diferit per les xarxes socials.

Des del 17 al 24 de setembre també es publicaran, diàriament, episodis relacionats amb la història de la festa, tal com es va fer per Sant Magí. Aquesta és una iniciativa de la productora local Kamaleon. També s'han editat petites peces audiovisuals protagonitzades per la titella Lia, que explicarà com viure la festa major. Es publicaran a les xarxes socials i està adreçat especialment al públic infantil.

Visites guiades, música tradicional, teatre, pirotècnia i moltes altres activitats que faran de la Festa Major de Santa Tecla 2020 unes festes especials. Si vols veure tota la programació, la pots consultar en aquest enllaç.

Etiquetes: fires i festes, Santa Tecla, Ajuntament de Tarragona, tarragonès Autor/a: Carlos Faneca

Un nou brot d'Ebola a la República Democràtica del Congo

dj., 10/09/2020 - 16:39
InternacionalUn nou brot d'Ebola a la República Democràtica del Congo

10/09/2020LaviniaNext Aquest nou brot ha deixat 48 morts i 112 persones contagiades. Font: MSF MSF està donant servei a nou centres de tractament i aïllament de Bolomba, Bikoro, Monieka, Ingende i Lotombe. Font: MSF Té zones de molt difícil accés amb pobles als quals només es pot arribar per via fluvial. Font: MSF Un nou brot d'Ebola a la República Democràtica del Congo 10/09/2020Autor/a: Alba MarinoLaviniaNext

Resum: 

Aquest és l’onzè brot d'Ebola que pateix el continent africà des que es tenen registres. Ja s’ha estès per 12 zones sanitàries de la província d'Equador deixant 112 casos confirmats i 48 morts.

Quan el país encara lluitava contra els últims casos de Covid-19, l’Organització Mundial de la Salut (OMS) informava el passat 1 de juny de la detecció d’un nou brot d’Ebola a la ciutat de Mbandaka, capital de la província d’Equador, situada a l’Oest de la República Dominicana del Congo (RCD). Aquest nou brot ha deixat, de moment, 48 morts i 112 persones contagiades, 106 d’elles confirmades i 6 probables.

Más de 100 casos confirmados y casi 50 fallecidos

El brote de #Ébola en #Equateur es el undécimo que se registra en la #RDCongo

Hemos desplegado equipos en las áreas más remotas; lugares solo accesibles a través de ríos o de angostos caminos

https://t.co/CXvbLCTZ77 pic.twitter.com/TfKVNTm5SK

— Médicos Sin Fronteras (@MSF_Espana) September 9, 2020

Tot i que aquesta vegada la regió no s’enfronta a la mateixa situació de seguretat i violència que afectava el Nord-est del país a l’última epidèmia, els desafiaments logístics de la província compliquen les tasques d’ajuda humanitària.

La província de l’Equador és més gran que Andalusia i té pobles de molt difícil accés als quals només es pot arribar per via fluvial. “Per arribar a la zona de salut de Bolomba, vam haver de remuntar en canoa el riu Likelemba amb tots els materials, medicaments i personal”, declarava a Metges Sense Fronteres (MSF) el coordinador logístic, Mathias Dembo.

D'altres localitats tampoc ho tenen fàcil. Per anar a algunes regions s’ha de caminar moltes hores a través de boscos i, a les zones més aïllades, només s’hi pot arribar en helicòpter, que han de compartir totes les organitzacions humanitàries de la zona. L’equip de Metges Sense Fronteres compta amb reserves de vehicles per poder accedir als poblats, tenen motos i motors per instal·lar en vaixells i canoes.

Actualment, estan donant servei a nou centres de tractament i aïllament de Bolomba, Bikoro, Monieka, Ingende i Lotombe per intentar frenar la propagació de l’Ebola. Proporcionen vigilància comunitària i tractament ràpid pels pacients de la zona amb el virus actiu.

La conscienciació i sensibilització són molt importants

L’Ebola es propaga de persona a persona, per contacte directe de sang, secrecions o altres líquids corporals de les persones infectades, i aquestes són contagioses mentre el virus estigui a la sang. A banda d’ajudar en la detecció primerenca a través de donació de medicaments, formació del personal mèdic o enfortint la prevenció i el control d’infeccions, es necessita informar a la població sobre l’epidèmia.

Tot i que algunes zones de la província ja s’havien vist afectades per la malaltia, d’altres s’enfronten a l’Ebola per primera vegada. És per això que els equips de MSF estan ajudant al Ministeri de Salut del país en la conscienciació i la vigilància comunitària. Això “permet que les comunitats juguin també un paper important en donar resposta a l’epidèmia”, explicava la doctora Maria Mashako, coordinadora mèdica de Metges Sense Fronteres.

“La meva filla va contraure l’Ebola i va morir. Dos dies després jo també vaig ser hospitalitzat”, explicava Samwengi Bokuma a l’ONG. Des de llavors, Bokuma visita les comunitats per explicar el seu cas i quins són els símptomes “per honrar la memòria de la meva filla”, afegia.

El passat 5 de juny va començar la vacunació amb rVSV-ZEBOV-GP, la mateixa vacuna que es va utilitzar durant l’epidèmia anterior i ja se li ha administrat a 26.500 persones. Amb una eficàcia del 97,5%, segons els resultats de l’OMS, s’han vacunat 303.905 persones des del 8 d’agost de 2018.

L’onzè brot del continent

Aquest últim brot arriba en un moment de crisi sanitària al Congo. Coincideix amb la pandèmia de la Covid-19 amb què s’han registrat 10.000 positius i 260 morts. Però també amb un brot de xarampió pel qual han mort 6.000 persones, la majoria menors de cinc anys. El xarampió està actiu en la regió des del juny de 2019, quan les campanyes de vacunació es van veure afectades pel desè brot d’Ebola.

L’OMS va decretar el fi del desè brot el 5 de març del 2020, després que l’últim cas informat fos del 27 d’abril de 2020. Va ser detectat per primera vegada l’1 d’agost de 2018 a Kivu del Nord i Ituri en què van morir 2.260 persones. Aquest havia estat el major brot d’Ebola al Congo i el segon del continent des que es va descobrir el 1976, només per darrere del brot del 2014 al 2016 a l’Àfrica Occidental que va deixar més d’11.000 morts.

La ciutat de Kinshasa, capital de la RDC i també situada a la província de l’Equador, va patir l’última epidèmia d’Ebola del Congo entre el maig i juliol de 2018. Van ser les zones de salut de Bikoro i Iboko l’epicentre del, en aquell moment, novè brot del país.

The last Ebola patient has been discharged from a treatment centre in the Democratic Republic of the Congo.

A 42-day countdown has begun to declare the end of the world's second-deadliest Ebola epidemic. https://t.co/inNZYioo7H pic.twitter.com/58OP7NnOL4

— United Nations (@UN) March 4, 2020

Etiquetes: cooperació al desenvolupament, ajuda humanitària, malalties infeccioses, Ebola, República democràtica del Congo, Metges sense Fronteres Autor/a: Alba Marino

S’aprova la llei per regular el preu dels lloguers

dj., 10/09/2020 - 13:48
JurídicS’aprova la llei per regular el preu dels lloguers

10/09/2020Suport Tercer Sector - Jurídic El Sindicat de Llogateres celebra que, per primera vegada, es reconeix l’entitat com a mediadora en els conflictes. Font: Unsplash. La nova llei per regular el preu dels lloguers compta amb el suport de 4.000 entitats que han ajudat a tramitar-la. Font: Unsplash. S’aprova la llei per regular el preu dels lloguers 10/09/2020Autor/a: Dani GallartSuport Tercer Sector - Jurídic

Resum: 

El decret permetrà rebaixar i congelar el cost dels pisos dels contractes nous a 60 municipis.

Després de l’esforç dels sindicats i les entitats que lluiten pel dret a un habitatge digne, aquest passat 9 de setembre s’ha aconseguit arribar a un acord per crear la primera llei que reguli els preus del lloguer a Catalunya.

L’objectiu del nou decret és rebaixar, o com a mínim, no incrementar el preu dels lloguers en 60 municipis, el que representen més de 20.000 persones, la majoria de l’entorn metropolità de Barcelona. Les àrees on es portarà a terme són les considerades ‘mercat d’habitatge tens’ i zones de ‘risc de proveïment suficient d’habitatge de lloguer a la població en condicions que el facin assequible’.

Aquestes zones es caracteritzen per haver experimentat un creixement sostingut superior al de la mitjana de Catalunya i per tenir una càrrega mitjana del cost del lloguer en el pressupost personal o familiar superior al 30% dels ingressos habituals.

D’aquesta manera, es pretén establir un índex de preu mitjà de referència per cada zona afectada. Per portar-ho a terme, es valoraran aspectes com la situació geogràfica, l’estat de l’immoble i la renda de les persones propietàries i les llogateres.

Un vegada la llei estigui en vigor, els i les llogateres podran cercar el preu mitjà que li pertoca al seu domicili i, a partir d’aquí, exigir a la persona propietària una rebaixa, en el cas que el valor sigui més baix del preu que paga. Pel que fa als i les propietàries, no tindran la potestat d’apujar el preu del lloguer si és més baix que l’índex de referència.

La llei també estableix que els nous contractes que es firmin en habitatges que ja estaven llogats no podran superar el preu acordat en el contracte anterior. En el cas que el contracte fixés una renda superior a l’índex de referència s’haurà de reduir per ajustar-se als valors marcats. Qualsevol persona propietària que incompleixi les restriccions es pot enfrontar a sancions que van dels 3.000 euros fins als 90.000 euros.

Excepcions

La nova llei no s’aplicarà en el cas dels pisos que tinguin menys de 3 anys. D’altra banda, queden exempts de la norma els i les petites propietàries amb ingressos inferiors a 2,5 vegades la renda de suficiència de Catalunya, que són uns 2.000 euros mensuals, comptant ingressos i rendes. Si la família de la persona propietària és de tres membres o més, amb el mateix índex no podran superar els 3.200 euros mensuals.

A més, es permet que la persona propietària augmenti la renta per sobre del preu de lloguer de referència en el cas que s’hagin realitzat en el darrer any obres que millorin l’habitabilitat, la seguretat, la confortabilitat i l’eficiència energètica de l’habitatge.

Tot i l’aprovació de la norma, hi ha el risc de ser objecte de recurs pel Govern davant el Tribunal Constitucional, ja que el Consell de Garanties Estatuàries considera que envaeix competències estatals.

Queda aprovada la proposició de llei de mesures urgents en matèria de contenció de rendes en els contractes d'arrendament d'habitatge.

Avui hem regulat els lloguers. #AvuiRegulemElsLloguers pic.twitter.com/q7yelJYGjz

— Sindicat de Llogateres i Llogaters (@SindicatLloguer) September 9, 2020 4.000 entitats a favor de la llei

La nova llei per regular el preu dels lloguers compta amb el suport de 4.000 entitats que han ajudat a tramitar-la i així acabar amb els preus abusius del lloguer. Amb la llei aprovada, ara és el president del Govern qui té l’última paraula i pot decidir invalidar-la. Des del Sindicat de Llogateres defensen que es respecti la voluntat del poble català i lluiten perquè la nova llei arribi a altres punts de l’estat.

Silvia Abadia, coportaveu del Sindicat de Llogateres, expressa els seus agraïments a tots els agents que ho han fet possible. “Agraïm a totes les persones, entitats i moviments de l’habitatge per l’esforç de negociacions i elaboracions de la llei. Milers de famílies ja no hauran de viure amb la por d’acabar al carrer per la pujada abusiva del lloguer o la fi del seu contracte”.

“És una llei que no només és important a ciutats com Barcelona, on els augments del lloguer han sigut fins a 30 vegades superiors als augments dels sous, sinó que tindrà un procés molt beneficiós al territori català i permetrà millorar l’accés a l’habitatge a moltes famílies”, afegeix Abadia.

El sindicat també celebra que, per primera vegada, es reconeix l’entitat com a mediadora en els conflictes i anima a totes aquelles llogateres que no s’entenguin amb els seus arrendadors a que acudeixin al sindicat per defensar els seus drets.

Etiquetes: Normativa entitat, sindicat de llogaters, dret habitatge Autor/a: Dani Gallart

Un balanç positiu de les colònies i casals d'estiu

dj., 10/09/2020 - 12:49
SocialUn balanç positiu de les colònies i casals d'estiu

10/09/2020Suport Tercer Sector Durant els mesos d’abril, maig i juny, les entitats han replantejat i repensat totes les activitats per adaptar-les a les noves mesures. Font: Fundesplai. Enguany s'ha fomentat el treball emocional amb l'infant i les activitats a la natura. Font: Unsplash. Un balanç positiu de les colònies i casals d'estiu 10/09/2020Autor/a: Dani GallartSuport Tercer Sector

Resum: 

Les entitats del lleure expliquen com han viscut les activitats del juliol i l’agost i quins canvis hi ha hagut en la seva organització.

Els casals, esplais i colònies d’enguany han viscut un dels estius més atípics dels darrers anys. Al principi, es va viure amb molta incertesa i amb la dificultat d’adaptar activitats i espais per complir amb les mesures de seguretat i prevenció establertes. Però gràcies a la professionalitat del monitoratge, el compromís de les entitats del lleure, la confiança de les famílies i la conscienciació de joves i infants s’han pogut realitzar les activitats amb uns resultats més que satisfactoris.

Asun Gil, cap del departament de lleure de Fundesplai, remarca que el més important ha estat canviar la forma d’organitzar els grups. “Des del lleure és habitual treballar en grups més grans, de 20 o 30 infants amb 2 o 3 monitores respectivament. Aquest estiu els grups han sigut més reduïts, tot i mantenir les mateixes ràtios”, apunta Gil.

Distanciament físic

L’altre punt important que s’ha modificat ha estat la distància física entre infants i monitoratge. “Havíem d’intentar mantenir el distanciament contra natura del que és el nostre àmbit educatiu, a més de substituir les activitats col·lectives, cooperatives i de contacte”, apunta Gil.

Anabel Rodríguez, monitora a l’Esplai Can Serra, explica com han adaptat les activitats i els espais per mantenir la distància. “A l’hora de fer bivac cada infant tenia assignat el seu espai. Si les habitacions tenien una capacitat de 8 places doncs eren 4 i constantment estàvem netejant i desinfectant perquè fos un espai segur”.

Activitats emocionals i més individualitzades

Durant els mesos d’abril, maig i juny, les entitats han replantejat i repensat totes les activitats que no es podrien fer per oferir alternatives que a la vegada mantinguessin els valors del lleure atenent les consignes i els protocols establerts.

“Fundesplai ha fet un gran esforç per dissenyar i reforçar activitats d’educació emocional. Tot i que sempre les fem i és un eix de la nostra tasca, aquest any li hem donat molt de pes, ja que cada infant venia de viure un confinament diferent i havíem d’atendre les seves necessitats emocionals més que mai”, remarca Gil. Pel que fa als casals, s’han prioritzat les activitats extraordinàries a la natura, perquè l’infant tingués el màxim de contacte amb l’aire lliure.

Rodríguez explica que, en general, les activitats han estat més individualitzades. “El fet de compartir joguines ho hem hagut de canviar, però hem fet jocs de taula, hem pintat, hem fet jocs d’exterior i gimcanes més individualitzades. Sí que és veritat que el fet d’haver de mantenir la distància ha aguditzat l’ingeni i més que crear noves activitats les hem adaptat”.

Des de la Fundació Pere Tarrés s'ha realitzat un informe sobre el balanç dels casals i colònies d'estiu. Les seves activitats també han hagut d’adaptar-se. “Enguany hem anat 7 dies enlloc de 12 i hem separat el grup de grans i petits, ampliant els dies d’acampada que estaven fora cada grup”, explica Laura Sansa, directora de l'esplai de Lliçà de Vall.

Erik Ortega, director de l'Esplai del Roser, assegura que aquests canvis els han ajudat a cohesionar el grup i conèixer amb més profunditat els infants. ”Estem acostumats a fer grans activitats amb diferents grups d'edats, però d’aquesta manera ens han deixat veure una altra perspectiva de grup més familiar”. “No només hem conegut el que els hi agrada, sinó per què i el que hi ha darrere de cadascuna de les seves situacions”, afegeix Ortega.

Àngela Utrilla, responsable de l'Esplai Costereta, explica com han separat els grups oferint diferents temàtiques. “L'obstacle de separar grups ens ha donat altres al·licients com fer el casal per temàtiques, perquè s’apuntessin a la que més els motivava”. “Teniem ‘Aprèn’ per fer repàs i reforç escolar, ‘Mou-te’, amb activitats esportives i jocs, ‘Art attack’ de manualitats i ‘Connecta’t’ centrada en la informàtica”, apunta Ultrilla.

Imprevistos i somriures diferents

Tot i que el desenvolupament de les activitats ha estat tot un èxit, el monitoratge i els infants s’han trobat amb nous reptes i noves dificultats. “Tenim infants amb diversitat funcional i aquest any ha estat més complicat perquè no podíem donar la mà, ni compartir, així que hem perdut aquest hàbit inclusiu”, remarca Rodríguez.

“D’altra banda, el fet de portar mascareta ens ha fet perdre comunicació no verbal i els infants han hagut d’aprendre a somriure amb la mirada”, afegeix la monitora de Fundesplai. Un dels altres reptes als quals s’han enfrontat els i les monitores ha estat la detecció de possibles casos de Covid-19.

“Altres anys la temperatura corporal no la tenies tan present i enguany amb un 37’3 o 37’4 era veu d’alerta i potser era que el nen havia agafat fred durant la nit o portava una estona a la piscina i tenia una mica d’insolació”, apunta Rodríguez. ”Vam tenir 4 ensurts a les colònies, vam activar el protocol i els pares se’n van emportar l’infant. Les famílies valoraven que el seu fill o filla gaudís d’aquest temps de lleure i després de donar negatiu van tornar a pujar”, afegeix la monitora.

Reacció d’infants i famílies

Tant infants i joves com les seves famílies, han quedat molt satisfetes i agraïdes d’aquest temps de lleure i la feina que hi ha al darrere. La monitora de l’esplai Can Serra remarca el compromís dels infants per adoptar totes les noves mesures. “Realment estem molt sorpresos perquè s’han adaptat molt bé, s’han netejat les mans amb més freqüència, han mantingut les distàncies i han portat correctament la mascareta, gaudint de la natura mentre es relacionaven amb altres infants”.

Respecte les famílies, tot i que al principi tenien molts dubtes i vivien amb els neguits dels nous protocols i la seguretat del seu infant, han quedat molt agraïdes per la professionalitat de l’equip de monitors i per com s’han fet les coses. “Han vist que estàvem molt implicats i vetllàvem constantment per la seguretat i la salut dels petits i grans. Les reaccions i sobretot el que ens enduem és un conjunt d’agraïments i felicitacions per la nostra feina”, assegura Rodríguez.

Un balanç molt positiu

Tant casals com esplais i colònies fan una valoració molt satisfactòria de com han anat les activitats, com han funcionat els equips de monitors i monitores i com ho han viscut infants i joves. “Aquest estiu han aprés a somriure i comunicar-se d’una altra manera, a ser més pacients i a relacionar-se d’una forma propera mantenint la distància”, assenyala Rodríguez.

“La valoració és molt positiva perquè estem parlant d’activitats que al mes d’abril no sabíem si les podríem fer. Hi ha hagut molts esforços per part de l’administració pública, les famílies, els centres i tots els agents implicats que ho han fet possible”, explica Gil.

“El nivell d’inscripció durant l’estiu ens ha demostrat que hem guanyat la confiança de les famílies. Ens sentim orgullosos dels nostres equips i de com han treballat i respectat les mesures per fer d’aquest temps un moment segur i de lleure per a l’infant”, afegeix Gil.

Des de l’esplai Roser, les valoracions també han estat molt positives. “Estàvem preocupats per veure com evolucionaria i estem molt contents per veure com la tasca de lleure ha abordat una situació com aquesta i ha treballat les pors, fent les coses més senzilles i convertint aquest temps en una escola de la vida”. “Ara hem de veure com fem per agrupar totes les coses maques que ja teníem del lleure afegint tot el que hem aprés”, recorda Ortega.

Etiquetes: infants, colònies, estiu, caus i esplais, Fundesplai, Fundació Pere Tarrés, infància i joventut i família, educació en el lleure Autor/a: Dani Gallart

Pàgines