Ens de l'Associacionisme Cultural Català

Subscriure a Canal Ens de l'Associacionisme Cultural Català
RSS de la portada de Xarxanet
Actualitzat: fa 1 hora 40 minuts

Ballem a casa o al balcó, però ballem sense parar

dc., 08/04/2020 - 09:15
CulturalBallem a casa o al balcó, però ballem sense parar

08/04/2020LaviniaNext El 29 d'abril se celebra el Dia Internacional de la Dansa Font: CC0 L'Associació de Professionals de la Dansa de Catalunya anima tothom a ballar des de casa. Font: CCO L'objectiu de la cammpanya #BallemaCasaDID20 és visibilitzar la importància del moviment. Font: CCO Ballem a casa o al balcó, però ballem sense parar 08/04/2020Autor/a: LaviniaNextLaviniaNext

Resum: 

L'Associació de Professionals de la Dansa de Catalunya llança una campanya que anima tothom a moure el cos i a compartir les imatges a les xarxes socials.

El pròxim 29 d'abril se celebra el Dia Internacional de la Dansa (DID) i, donades les circumstàncies, els ballarins i ballarines d'arreu no podran sortir als carrers i a les places a celebrar el seu dia, com cada any.

No obstant això, l'Associació de Professionals de la Dansa de Catalunya (APDC) vol que la jornada d'enguany sigui especial: ha llançat la campanya #BallemaCasaDID20 amb l'objectiu de visibilitzar el valor del moviment, el cos i el ball, especialment en temps com aquest.

Buscar una música, posar el cos en marxa, moure'l, muntar una coreografia, improvisar en parella, ballar sols o en multitud, però celebrar el DID des de casa i amb la complicitat de totes aquelles persones que s'hi vulguin sumar. "Volem fer pinya en un moment en què ho necessitem tant", detallen des de l'associació, alhora que animen professionals, amateurs, infants, joves i grans a fer visible el seu ball.

Amb aquesta iniciativa, l'APDC vol sumar complicitats i ser partícips d'aquesta onada audiovisual que ha sorgit arran de l'obligat confinament de tots i totes per l'amenaça del Covid-19. Entre els seus objectius està el de donar importància al cos, ara que cada petit moviment compta i es fa més necessari que mai.

La campanya s'allarga durant tot l'abril, així que tohom que vulgui participar-hi pot publicar al llarg de tot el mes el seu vídeo ballant amb el hashtag creat per a l'ocasió. D'aquesta manera, l'associació ho podrà compartir des dels seus perfils a les xarxes socials.

View this post on Instagram

Que el confinament no aturi el moviment! Aquesta primera setmana de #BallemaCasaDID20 hem omplert la xarxa de dansa. Moltíssimes gràcies! Us animem a seguir durant tot l'abril. Si etiqueteu l' @apdc_dansa ens serà més fàcil incloure les vostres coreografies al recull que pengem als highlights! ❤️. . . #Repost @xevidor • • • • • • El coronavirus no ens farà estar quiets. Ballem i ballem que els mals espantarem. Celebrem el DID-Dia Internacional de la Dansa durant tot el mes d’abril. #ballemacasadid20 #dansaenconfinament #joemquedoacasait #ladansaesfavisible #apdcdansa #sismograf#pandemiacultural

A post shared by APdC (@apdc_dansa) on Apr 7, 2020 at 5:22am PDT

Reivindicar el moviment quotidià

A un escrit publicat al web de l'APDG amb motiu de la celebració, la Montse Olzet, gestora cultural i crítica, anima a participar donant protagonisme al moviment natural de cada dia: "aquestes accions quotidianes són dansa, són moviment", afirma. Es refereix a canviar la mirada per convertir-nos, en aquests dies de confinament, en éssers més creatius capaços de veure en les anades i vingudes un moviment que s'expressa, que té un valor.

L'Associació de Professionals de la Dansa de Catalunya es va crear el 1987 i és una entitat sense ànim de lucre. Amb 450 socis, la seva missió principal és "cohesionar i enfortir el sector de la dansa en general, per tal d'augmentar el prestigi de la professió i fomentar una major presència i reconeixement de la dansa a la societat". Però també treballa amb una vessant força reivindicativa: "defensem els interessos dels professionals de la dansa per millorar les seves condicions laborals", detallen des de l'associació.

Etiquetes: arts escèniques i audiovisuals, dansa, coronavirus Autor/a: LaviniaNext

Crida per donar ordinadors portàtils antics a persones sense accés a la tecnologia

dt., 07/04/2020 - 13:40
ComunitariCrida per donar ordinadors portàtils antics a persones sense accés a la tecnologia

07/04/2020LaviniaNext L'objectiu de Labdoo és tancar la bretxa digital. Font: @Labdoo_org 1.682 escoles d'arreu del món s'han beneficiat d'aquesta iniciativa Font: Labdoo Labdoo estima que a Catalunya es necessiten més de 1.000 aparells. Font: CC Crida per donar ordinadors portàtils antics a persones sense accés a la tecnologia 07/04/2020Autor/a: Carlos FanecaLaviniaNext

Resum: 

El projecte Labdoo, que té com a objectiu tancar la bretxa digital, estima que a Catalunya es necessiten més de 1.000 aparells per poder cobrir les necessitats d’alumnes i persones refugiades durant el confinament.

El confinament ha deixat al descobert una situació de desigualtat no tan evident fins ara: la bretxa digital existent a Catalunya. El tancament de les escoles i altres centres educatius ha obligat els estudiants a continuar amb la seva formació telemàticament. No obstant això, no tothom compta amb portàtils o tauletes a casa per estudiar o, si els tenen, se'ls apropien pares i mares per treballar. Per pal·liar aquesta situació, el projecte Labdoo recull aparells electrònics antics per donar-los a persones que no tenen accés a la tecnologia.

Una de les voluntàries del projecte, l'Elena Parpal, explica que cada any es renoven uns 400 milions d’ordinadors i tauletes a tot el món. "Pensem que amb això, si els aprofitem i li donem una segona vida, podem cobrir les necessitats de tots els nens i nenes del món", manifesta sobre la tasca d'una iniciativa col·laborativa promoguda per Jordi Ros el 2010 que ja ha arribat a 135 països i ha donat 16.265 aparells.

"Amb el confinament hi ha hagut moltes peticions d'ordinadors d’escoles, instituts i centre de menors de Catalunya", explica Parpal. Labdoo estima que a Catalunya es necessiten més de 1.000 aparells electrònics. "Hi ha molta feina a fer aquí i tenim falta d’ordinadors", explica. Labdoo ha fet una crida a través de les xarxes socials perquè la gent doni els seus aparells antics perquè puguin ser reutilitzats i usats per estudiants sense recursos.

Urgència: Catalunya necessita més de mil (1000) portàtils per donar suport a estudiants. Des de Labdoo fem la següent crida:

Vols reutilitzar un portàtil teu antic per donar-lo a un veí que el necessiti? Per comunicar-se, per fer deures, per treballar o per jugar i aprendre. pic.twitter.com/cFkdce5j4U

— Labdoo.org (@labdoo_org) March 20, 2020

Tot i que la necessitat d'aparells és urgent a causa del confinament, i que el 14 d'abril el curs escolar es reiniciarà a Catalunya de forma telemàtica, des de Labdoo s'és conscient de la dificultat d'arribar a l'objectiu a curt termini. "Aspirem a tancar la bretxa digital a llarg termini, pas a pas", explica Parpal. "Tenim molts voluntaris i voluntàries, i ara els tenim una mica parats, ja que tenim molta feina però pocs ordinadors", afegeix la voluntària de Labdoo.

Portàtils reutilitzats a tot el món

El procés per dur a terme la donació es fa a través de la seva plataforma. "És una web que posa en contacte les persones que donen els aparells amb voluntaris i voluntàries de Labdoo, com ara la persona que saneja l'ordinador per esborrar el seu contingut i afegir-hi un programari de codi lliure amb aplicacions educatives, així com la persona que aprofita altres viatges, per exemple de vacances, per portar els aparells als països on els necessiten", explica Parpal.

Algunes de les persones voluntàries que sanejen els ordinadors són estudiants d'educació secundària que realitzen aquesta activitat dins d'assignatures com Tecnologia. Tal com assenyalen des de lbadoo, la neteja de l'ordinador es fa d'una forma 100% eficient i segura. El programari que s'instal·la, a més, és adequat per ordinadors antics.

Si tens algun aparell electrònic que vulguis donar, pots posar-te en contacte a través del web de Labdoo amb altres voluntaris i voluntàries. Si tens algun dubte o pregunta, pots contactar amb Labdoo a través de les seves xarxes socials o a l'adreça de correu electrònic labdoo-team-catalunya@labdoo.org.

Etiquetes: mediació i cohesió social, labdoo, crida de voluntariat Autor/a: Carlos Faneca

Com donar males notícies

dl., 06/04/2020 - 12:24
SocialCom donar males notícies

06/04/2020Ravalnet Cristina Carreño, Metges Sense Fronteres Font: Metges Sense Fronteres Com donar males notícies 06/04/2020Autor/a: Marta RiusRavalnet

Resum: 

Metges Sense Fronteres ha organitzat un webinar per donar recursos psicosocials a personal sanitari durant la pandèmia.

En el context epidèmic, els professionals sanitaris estan exposats a situacions doloroses i estressants. Treballant a hospitals i a residències, es converteixen en el pont entre residents i famílies, de vegades, per donar males notícies. Per aquest motiu, és important que el personal tingui coneixements d'aspectes psicosocials per afrontar la situació, millorar la comunicació amb les famílies i autocuidar-se.

Cristina Carreño Glaría és psiquiatra i membre de Metges Sense Fronteres des del 2009. Ha treballat en diversos projectes i en emergències. Des de l'any 2016, és la referent de salut mental i psicosocial per als projectes de l'entitat.

En el webinar 'Com donar males notícies i cuidar la teva salut mental', organitzat per Metges Sense Fronteres el 2 d'abril ha donat pautes per als professionals del sector:

Recomanacions per a organitzar-se:
 1. Identificar a una o dues persones que s'encarregaran de fer la comunicació amb les famílies. Cal procurar que la comunicació sigui regular, per evitar angoixa a les famílies.
 2. Elaborar un pla de comunicació en funció del volum de residents.
 3. Comunicació amb familiars de persones sense símptomes de Covid-19: trucades o vídeotrucades.
 4. Comunicació a familiars quan una persona resident està malalta, greu o quan mor.
Com fer trucades difícils

1. Preparació de la trucada

És important buscar un espai tranquil i privat on poder fer la trucada amb garantia de bona cobertura, per a evitar interrupcions. Cal comptar prèviament amb el màxim d'informació i fer un petit esquema amb els punts a comunicar, per no oblidar cap detall. Respirar fons per transmetre calma (no fredor) en la trucada.

2. Presentació i motiu de la trucada

D'entrada, cal presentar-se amb nom i càrrec en el centre. Verificar qui està a l'altra banda del telèfon. Explicar clarament el motiu de la trucada.

3. Avaluar què sap i què no sap el familiar

Preguntar directament al familiar quina és la informació de la que té coneixement fins al moment vinculada al o la pacient que s'està atenent.

4. Comunicar la informació

Utilitzar una frase introductòria de la situació, evitar els tecnicismes i usar llenguatge senzill i entenedor per tal que el familiar es prepari. És precís subministrar la informació en petites porcions, mica en mica, i deixar pauses entre les frases -permetre els silencis-, per a un correcte procés d'assimilació. Verificar el grau de comprensió de l'interlocutor. Explicar la realitat en la mida justa, no donar més informació de l'estricatament necessària. A preguntes que no sabem la resposta, millor reservar la resposta per quan la tinguem confirmada, amb l'equip mèdic.

5. Escoltar i validar les reaccions del familiar

Escoltar les emocions (tristor, patiment, ràbia, sorpresa, etc.) i atendre-les amb respostes empàtiques. Per exemple: "Ha de ser difícil per a vostè", "el seu familiar està lluitant", "té alguna preocupació en concret", "com el/la podem ajudar?"...).

6. Finalitzar la trucada

Posar èmfasi amb que des del centre s'està posant totes les cures al pacient, que la comunicació seguirà fluïnt, que se li poden fer arribar vídeos. Donar ànims o el pèsam. En acabar, tornar a respirar fons i compartir l'experiència amb la resta de l'equip, per alleugerir.

Pautes d'autocures per a qui cuida

Durant la crisi mundial per la pandèmia, el sobreesforç del personal sanitari passa factura, pel que cal que aquest es cuidi i sigui cuidat. Pel que fa a aspectes físics, és imprescindible procurar portar una bona alimentació, dormir, descansar i fer exercici.

A nivell emocional i relacional, es recomana connectar i compartir amb altres persones. Cal estar informat/da sense sobreexposar-se a saturació informativa de coronavirus. I a nivell professional, cal conèixer com protegir-se per canals oficials, contrastar la veracitat de la informació que es rep i procurar mantenir una actitud positiva, de cooperació i celebrar les fites.

 • La feina del personal sanitari és essencial.
 • Per a poder cuidar d'altres, primer cal cuidar-se a un/a mateixa.
 • Sentir estrés, angoixa, tristesa és normal. No significa menys professionalitat.
 • Reconeix les pròpies limitacions. Si falta descans, bons aliments, ajuda psicològica, etc. Comuniqueu-ho.
 • Hi ha més company/es. Compteu-hi!
Etiquetes: coronavirus, salut, Metges sense Fronteres, psicologia Autor/a: Marta Rius

Com enfocar l'acompanyament emocional del jovent durant el confinament?

dl., 06/04/2020 - 10:16
SocialCom enfocar l'acompanyament emocional del jovent durant el confinament?

06/04/2020Colectic La Direcció General de Joventut ha publicat una guia per a joves sobre la gestió emocional durant el confinament i una altra adreçada a professionals de joventut Font: nastya_gepp (Pixabay) El confinament per l'alterta sanitària a causa de la COVID-19 pot generar diferents emocions en el jovent Font: geralt (Pixabay) Com enfocar l'acompanyament emocional del jovent durant el confinament? 06/04/2020Autor/a: Eneida IturbeColectic

Resum: 

La Direcció General de Joventut ofereix consells a professionals de joventut, perquè puguin ajudar els i les joves a trencar l'aïllament, acceptar la nova situació i positivitzar-la. També ha publicat una guia adreçada a joves.

Haver-se de quedar sense sortir de casa de forma obligada és una situació que la majoria de la ciutadania no havia viscut mai. Durant el confinament causat per l'alerta sanitària poden aparèixer angoixes, pors, conflictes... i la manera de gestionar aquestes vivències condicionarà l'estat emocional i la convivència a la llar.

La Direcció General de Joventut (DGJ), del Departament de Treball, Afers Socials i Famílies, amb la intenció d'ajudar amb la gestió emocional als i a les joves, ha publicat la guia 'Com trobar-hi sentit. Consells pràctics per a joves durant el confinament'.

Pretén, d'una banda, ajudar-los a treballar els seus sentiments i emocions, i, d'altra banda, animar-los a trobar el costat positiu del confinament tant en l'àmbit personal com en el comunitari.

Són molts els i les professionals que treballen a entitats i ens locals acompanyant el jovent. Ara, es troben que han de seguir desenvolupant la seva tasca des de casa. Acompanyar els i les joves en aquest viatge emocional pot ser un repte per a educadors/ores, monitors/ores... Fer-ho per telèfon, videoconferència, missatgeria instantània... estableix una barrera física i la distància no és l'única dificultat amb què es trobaran.

Consells per a professionals: Escoltar les emocions i validar-los o animar el o la jove a aprofitar el confinament per fer noves activitats

Per això, la Direcció General de Joventut, en col·laboració amb l'entitat Salut i Educació Emocional, completa la guia adreçada a joves amb una altra pensada per a professionals que treballen amb ells/es: 'Com trobar-hi sentit. Consells pràctics per a professionals que treballen amb joves durant el confinament'.

Ajudar els/les professionals a enfocar la seva tasca en una situació totalment atípica com és el confinament és l'objectiu d'aquesta segona guia. Com poden ajudar-los en la distància a gestionar el confinament amb equilibri emocional? Escoltar les emocions i validar-los o animar el o la jove a aprofitar el confinament per fer noves activitats són alguns dels consells que ofereix.

Altres guies per a la gestió emocional durant el confinament

El Col·legi Oficial de Psicologia de Catalunya també ha publicat una guia per a la gestió de les relacions i la convivència durant el confinament. En aquest cas, s'adreça a la ciutadania en general i parteix de la base que l'estança obligada a casa genera una suma de circumstàncies que condicionen l’estat d’ànim i poden afectar a l’actitud i les interaccions amb la resta de persones amb qui es conviu, fent que apareguin conflictes.

Des del COPC recorden que els conflictes ben gestionats produeixen canvis positius en el creixement personal i les relacions, mentre que els mal gestionats generen distanciament i ressentiment. Per això, amb la guia pretenen fomentar una bona gestió dels possibles conflictes de convivència que apareguin.

La Unitat de Teràpia de Conducta de la Facultat de Psicologia de la Universitat de Barcelona també ha publicat una guia amb pautes, recomanacions i consells pràctics. Es tracta de 'Confinament davant l'amenaça: un repte psicològic. Pautes per a la gestió psicològica del confinament'. S'adreça a tota la ciutadania en general i a la comunitat universitària en particular.

Etiquetes: educació en el lleure, associacionisme educatiu, infància i joventut i família, joves, coronavirus, confinament, gestió de les emocions, entitats juvenils Autor/a: Eneida Iturbe

El Casal dels Infants lluita per donar suport i acompanyament a les famílies més vulnerables

dj., 02/04/2020 - 13:10
SocialEl Casal dels Infants lluita per donar suport i acompanyament a les famílies més vulnerables

02/04/2020Suport Tercer Sector El casal continua sent un referent per 2.575 persones i un espai de confiança vital per gestionar el seu dia a dia. Font: Unsplash. Per aquest motiu, han prioritzat uns eixos d’actuació que cobreixin les necessitats de les famílies més vulnerables. Font: Unsplash. El casal assegura que incidirà perquè la resposta econòmica de les administracions garanteixi els drets dels infants i les famílies més vulnerables. Font: Unsplash. El Casal dels Infants lluita per donar suport i acompanyament a les famílies més vulnerables 02/04/2020Autor/a: Dani GallartSuport Tercer Sector

Resum: 

L’entitat vol garantir les necessitats bàsiques i unes condicions de vida dignes per totes les famílies vulnerables, així com protegir els drets laborals de mares i pares amb economia submergida o que han patit acomiadaments.

Davant d’aquesta situació excepcional d’emergència sanitària, el Casal dels Infants està sumant més esforços que mai per garantir que les famílies que viuen en situació de major vulnerabilitat puguin cobrir les seves necessitats més bàsiques, així com rebre suport i acompanyament per gestionar de la millor manera possible els reptes familiars d’aquesta situació extrema.

Per aquest motiu, tots els esforços dels seus equips estan orientats a què cap família quedi exclosa de la xarxa de suport social d’excepció, així com minimitzar les conseqüències d’aquesta crisi sanitària.

AJUDA'NS A CONTINUAR FENT COSTAT a les famílies, infants i joves que, ara més mai, necessiten el nostre suport https://t.co/HZKgzc6eZ7#finsquetorninlesabraçades #casaldelsinfants_covid19 pic.twitter.com/s5f9s9Q5nv

— Casal dels Infants (@casalinfants) March 27, 2020 Eixos d’actuació

Entre famílies, joves i infants, el casal continua sent un referent per 2.575 persones i un espai de confiança vital per gestionar el seu dia a dia. Per aquest motiu, han prioritzat uns eixos d’actuació que cobreixin les necessitats de les famílies més vulnerables.

Primer de tot, garantir les necessitats bàsiques i unes condicions de vida dignes. L’entitat ha elaborat un document conjunt entre tots els seus equips que recull les necessitats de les persones que acompanyen, diferenciant els graus de severitat de cada situació. D’aquesta manera es pretén detectar els casos més vulnerables i activar respostes adaptades amb urgència, així com preveure futures situacions agreujades a les quals s’ha de fer front.

Algunes de les mesures que es portaran a terme són el seguiment del repartiment de les targetes moneder per part de la Generalitat als infants amb beca menjador, organitzant grups de persones voluntàries per ajudar en el repartiment a domicili o detectar aquelles famílies que no estan cobertes per ajudes institucionals, activant recursos de la mateixa associació, altres suports com la dotació extraordinària del programa CaixaProinfància i iniciatives en xarxa.

El segon eix es centra en la precarietat laboral de les famílies, ja que moltes mares i pares han patit acomiadaments, reduccions de sou o es troben en una situació d’economia submergida. El casal recull i identifica aquests casos preveient els possibles escenaris econòmics i socials que està provocant el Covid-19 i ofereix un servei d’assessorament jurídic i administratiu per protegir els seus drets i condicions laborals.

El tercer eix d’acció es centra en recollir informació i fer un seguiment de les situacions que es donin durant aquesta crisi sanitària perquè en un futur immediat es sàpiga quines son les necessitats essencials i quines activitats s’hauran de prioritzar per adaptar-se i acompanyar de la millor manera a tots els infants, joves i famílies.

El casal també assegura que incidirà perquè la resposta econòmica de les administracions garanteixi els drets dels infants i les famílies amb els recursos necessaris per protegir la infància. Qualsevol persona que vulgui col·laborar amb un donatiu ho pot fer a través del web.

Etiquetes: infància i joventut i família, drets dels infants, casal dels infants, coronavirus, infants Autor/a: Dani Gallart

Cultura popular catalana a l'abast de tothom

dj., 02/04/2020 - 13:00
CulturalCultura popular catalana a l'abast de tothom

02/04/2020LaviniaNext Gegants Roc i Eulàlia a les Festes de Sant Josep Oriol. Font: El Món Gegante La Coral Cardonina publica tot el seu contingut al seu perfil de Facebook. Font: Coral Cardonina Colla de Sardanistes VIoletes del Bosc a Barcelona. Font: Ajuntament de Barcelona Cultura popular catalana a l'abast de tothom 02/04/2020LaviniaNext

Resum: 

Arran de la situació de confinament per la Covid-19, entitats de cultura popular catalana segueixen la seva activitat a través de xarxes socials i plataformes en streaming.

La situació d'alarma i confinament a causa de l'emergència sanitària pel coronavirus ha forçat que totes les activitats, celebracions i tallers de les entitats de cultura popular catalana s'hagin hagut de suspendre o ajornar-se fins que la situació millori. Això ha suposat una frenada en sec de tota l'activitat de cultura popular a Catalunya, i, per aquesta raó, entitats d'arreu del territori s'han organitzat per tractar de continuar la seva missió.

Això ha estat possible gràcies a les noves tecnologies i les xarxes socials. Per tal de contribuir a un confinament més entretingut, cultural i millor, diverses entitats de cultura popular han començat a retransmetre música, vídeos, tallers i fins i tot concursos.

Música per tothom

La Coral Cardonina, una coral de Cardona fundada el 1958, ha començat a publicar diàriament totes les seves actuacions i concerts realitzades els darrers anys a través del seu perfil de Facebook, sota el lema 'Que la música ens acompanyi'.

Dins de l'àmbit musical, l'editorial de música catalana FICTA ha posat a disposició de tothom gratuïtament el primer disc del Cor Jove Nacional de Catalunya, dirigit per Josep Vila i Castañas, a través de la plataforma de música Spotify.

Gegants i Sardanes en streaming

L’Agrupació de Colles de Geganters de Catalunya ha posat a l'abast de tothom les darreres tres revistes sobre gegants que només estaven a disposició per aquelles persones sòcies de l'entitat. En addició, l'agrupació ha organitzat un joc en línia sobre la Fira del Món Gegantes, que consisteix a contestar unes preguntes sobre 'un conte de gegants'.

L’Associació dels Amics dels Gegants del Pi també s'ha sumat a aquesta iniciativa, i ha posat a disposició de tothom vídeos de la seva hemeroteca en el seu canal de Youtube. A més, a causa de la cancel·lació de les Festes de Sant Josep Oriol 2020, ha proposat a la ciutadania realitzar diverses activitats a través del seu perfil d'Instagram, sota l'etiqueta #SJO20, on animen a tothom a participar a penjar contingut sobre els gegants del Pi o de festes d'anys anteriors.

Ver esta publicación en Instagram

Una publicación compartida de Els Gegants del Pi (Barcelona) (@gegantsdelpi) el 30 Mar, 2020 a las 2:00 PDT

Per últim, La Confederció Sardanista de Catalunya, arran de la cancel·lació de totes les activitats organitzades per les colles sardanistes a Catalunya, proposa aprendre a ballar sardanes amb l'ajuda dels tutorials de passos bàsics de sardanes que es troben disponibles a través del seu canal de Youtube.

Etiquetes: Cultura popular catalana, ENS, agrupació de colles de geganters de catalunya, cultura

Marc Ibars: “Només has de sortir per coses imprescindibles i donar sang ho és”

dc., 01/04/2020 - 11:33
SocialMarc Ibars: “Només has de sortir per coses imprescindibles i donar sang ho és”

01/04/2020Suport Tercer Sector Un dels principals canvis en les donacions és que ara s'ha de demanar cita prèvia. Font: Federació Catalana de Donants de Sang. A més, s’estan seguint uns protocols d’higiene per evitar els contagis, com prendre la temperatura i el rentat de mans. Font: Unsplash. Marc Ibars: “Només has de sortir per coses imprescindibles i donar sang ho és” 01/04/2020Autor/a: Dani GallartSuport Tercer Sector

Resum: 

El president de la federació catalana de donants de sang alerta que quan s’acabi el confinament tindran una major demanda de sang i necessitaran més donacions.

Com ha canviat l’activitat de la federació degut al confinament?

A la Federació Catalana de Donants de Sang recomanem a tots els delegats que tenim, al voltant d’uns 900, que no vagin presencialment a les extraccions, però que continuïn la seva feina de difusió de les campanyes a través de les xarxes socials, correu i mitjans de comunicació.

Això vol dir que continueu fent extraccions de sang?

Si. Sense les donacions no funcionaria de cap manera el sistema sanitari, tot i que hem realitzat canvis en els protocols de donació.

Quins canvis?

Primer de tot, els estem intentant fer en llocs desmedicalitzats, com La Llotja a Lleida, La Casa de Cultura a Girona o ara farem una extracció a Vic durant tres dies a un centre cívic. A Barcelona es pot continuar donant sang als quatre hospitals que ofereixen aquest servei habitualment: la Vall d’Hebron, el Clínic, l’Hospital de Bellvitge, i l’Hospital de la Santa Creu i Sant Pau. La principal diferència és que has de demanar cita prèvia per donar sang, per evitar les aglomeracions. A la web del Banc de Sang i Teixits es pot demanar hora.

A més, s’estan seguint uns protocols d’higiene per evitar els contagis. Abans de donar sang la persona s’ha de rentar les mans, després se li pren la temperatura i si no té febre o malestar físic es passa a l’àrea de donació. Hem adoptat altres precaucions, com que el bolígraf que es dona per la fulla d’autoexclusió és d’un sol ús i les infermeres utilitzen guants nous per cada pacient.

Les persones que donen sang aquests dies disposen d’algun justificant per si les para la policia?

En aquests moments, per anar a donar sang has de demanar cita prèvia. Quan demanes l’hora a través del mòbil tens una acceptació del dia, l’hora i el lloc de la donació i aquestes dades serveixen com a justificant.

Han disminuït les donacions en aquests dies?

Si. La disminució ha estat important, però també és cert que la demanda ha baixat sobre un 30% i queda compensat. Ara mateix les reserves estan sobre les 11.000/12.000 bosses, una quantitat òptima. Amb aquestes reserves tenim per uns 11 o 12 dies.

Com és que ha baixat la seva demanda?

Perquè amb el personal sanitari centrat en combatre el Covid-19 s’han reduït les intervencions quirúrgiques, amb les quals hi ha molta demanda de sang.

I quan es superi el Covid-19 en quina situació us trobareu?

Serà el moment més dur per donar abast perquè el més probable és que hi hagi més operacions quirúrgiques de l’habitual i es necessitin més donacions del normal per compensar l’elevada demanda.

Quines coses canviaran després del confinament?

A Catalunya tenim 36 associacions de donació de sang comarcals, 600 municipis que realitzen extraccions i 900 delegats/voluntaris que promouen la donació. Ara canviarà la manera de fer difusió de les campanyes i de comunicar-nos amb la ciutadania. Tot i que el contacte directe seguirà sent imprescindible, donarem molta més força a les xarxes socials, ja que estem veient que són molt eficients per fer arribar el missatge.

D’altra banda, si veiem que funciona, adoptarem la cita prèvia d’ara en endavant. Abans, aquest mètode només es feia servir a les maratons de donació. Un equip amb cita prèvia i l’altre amb la gent esporàdica. Aquest mètode pot ser beneficiós pels donants i pel banc de sang, perquè d’aquesta manera no hi haurà aglomeracions ni moments en que no hi hagi ningú i, per tant, es podran optimitzar els recursos.

Podeu treure alguna conclusió positiva de tot plegat?

Pel que fa a les donacions, quan vivim una crisi com aquesta crec que ens conscienciem més de la importància d’un sistema sanitari eficient, el valorem més i això pot fer que hi hagi més donacions.

Etiquetes: salut, donació de sang, banc de sang i teixits, federació catalana de donants de sang, salut i discapacitat, coronavirus Autor/a: Dani Gallart

El Centre LGTBI, ara des de casa

dc., 01/04/2020 - 10:00
ComunitariEl Centre LGTBI, ara des de casa

01/04/2020LaviniaNext La programació està pensada per dinamitzar el confinament i seguir la tasca del centre des de casa. Font: Ajuntament de Barcelona Totes les activitats es podran seguir a través del perfil d'Instagram del centre. Font: Pixabay És una manera de seguir tenint contacte directe amb la gent del centre i no parar l'activitat. Font: Pixabay El Centre LGTBI, ara des de casa 01/04/2020Autor/a: Marc GómezLaviniaNext

Resum: 

Activitats, xerrades i diàlegs a través d'Instagram: la nova programació del Centre LGTBI de Barcelona durant el confinament.

El confinament ha causat que moltes entitats catalanes hagin d'aturar la seva activitat. No obstant això, han començat a sorgir iniciatives per continuar la seva missió des de casa. Aquest és el cas del Centre LGTBI de Barcelona. Des del 31 de març, i amb motiu del dia Internacional de la Visibilitat Transgènere, el Centre LGTBI posa en marxa la seva nova campanya 'Centre LGTBI des de casa', que consisteix en l'elaboració d'una programació d'activitats que es duran a terme a través de les xarxes socials del centre.

Aquestes activitats seran, fonamentalment, converses, diàlegs i discussions realitzades en col·laboració amb altres entitats, professionals i persones expertes en l'àmbit, així com persones que participen habitualment en les tasques del dia a dia del centre. "L'objectiu és posar-nos a l'abast de tothom, com fem al centre, per tant, intentem donar serveis fent servir les possibilitats que dona la tecnologia. Volem fer una programació pensada per poder-la gaudir des de casa", afirma l'Andreu Agustín, director del Centre LGTBI de Barcelona.

Obrim 'El Centre LGTBI des de casa'. Aquestes són les primeres activitats que programem a distància, però n'hi haurà més! Podeu consultar-les aquí!https://t.co/uVJpmTMQjm pic.twitter.com/ssjBQLYYw5

— Centre LGTBI de Barcelona (@BarcelonaLGTBI) March 31, 2020

Per iniciar la campanya, es va fer una crida a les persones usuàries a participar activament enviant missatges amb reivindicacions i pensaments a través d'Instagram o Twitter amb una 'selfie' i l'etiqueta #transvisibledesdecasa. A més, es va realitzar una conversa entre Lucas Platero, doctor en Sociologia i docent universitari, i Pol Galofre, membre de l'equip de dinamització del Centre LGTBI de Barcelona.

Ver esta publicación en Instagram

31 de març! Dia de la Visibilitat Trans! Us convidem a fer-vos visibles des de casa! Molt! Compartiu les vostres fotos a Instagram o Twitter amb l'etiqueta #transvisiblesdesdecasa. Etiqueteu o mencioneu el Centre! #lgtbi #lgbtq #bcn #barcelona #BarcelonaLGTBI

Una publicación compartida de Centre LGTBI de Barcelona (@barcelonalgtbi) el 31 Mar, 2020 a las 1:11 PDT

El dijous 2 d'abril es farà una xerrada amb Katy Pallàs, presidenta de l'Associació de Famílies LGTBI, per parlar sobre la quarantena i com es pot dinamitzar l'estada a la llar amb infants a casa.

El dimarts 7 d'abril a les 18.00 h, es portarà a terme un diàleg amb Cari McCay, treballadora social i mediadora familiar d'origen guineà i afroamericana, on es parlarà sobre el racisme i la diversitat sexual i de gènere.

Per últim, el dijous 9 d'abril a les 18.00 h, Cristian Carrer, coordinador tècnic de l'Observatori Contra l'Homofòbia (OCH), parlarà sobre estratègies que poden desenvolupar-se durant el confinament per evitar situacions de violències i LGTBI-fòbies a la llar.

Totes aquestes activitats es podran seguir en directe a través del perfil d'Instagram del centre, @barcelonalgtbi, a més de totes les novetats i actualitzacions en la programació de la campanya 'Centre LGTBI des de casa'.

De moment s'han programat activitats fins al 9 d'abril. "Volem anar afegint més activitats, enriquir el ritme d'aquesta iniciativa, per exemple, preparant recursos literaris, pel·lícules, coses que es puguin fer des de casa i altres tallers per fer durant el temps que duri el confinament", assegura Agustín.

Etiquetes: Barcelonès, mediació i cohesió social, Centre LGBTI Barcelona, Centre LGTBI Autor/a: Marc Gómez

La crisi del coronavirus, el caldo de cultiu ideal per a les 'fake news'

dt., 31/03/2020 - 19:32
InformàticLa crisi del coronavirus, el caldo de cultiu ideal per a les 'fake news'

31/03/2020Colectic Es calcula que per al 2022 es consumiran més notícies falses que reals Font: memyselfaneye (Pixabay) Les notícies falses es viralitzen amb facilitat Font: geralt (Pixabay) La crisi del coronavirus, el caldo de cultiu ideal per a les 'fake news' 31/03/2020Autor/a: Eneida IturbeColectic

Resum: 

Ni l'ibuprofèn empitjora els símptomes de la COVID-19, ni fer bafs evita emmalaltir. Són dues de les més de 300 notícies enganyoses que s'han difós en el marc de la crisi del coronavirus.

La desinformació ha trobat el caldo de cultiu perfecte en aquesta crisi. Milions de persones tancades a casa seva, sota l'amenaça d'un virus desconegut. Els primers dies de confinament, les aplicacions de missatgeria instantània treien fum. I, evidentment, no tot el que s'hi compartia era veritat.

La plana web Maldito bulo ha detectat més de 331 informacions falses referents al brot de la COVID-19. Afirma que les mentides al voltant del coronavirus són una epidèmia per si mateixa i l'anomenen 'infodèmia'.

Aprofitant la situació d'alarma, es viralitzen informacions falses, algunes creades expressament per jugar amb les emocions i generar encara més por. D'altres, simplement ofereixen informacions sense base científica o descontextualitzades i poc exactes.

Iniciatives com Maldito bulo o StopFake.org es dediquen a desmentir les informacions falses. Ambdós espais web han creat un apartat especial per al brot de coronavirus, tot desmuntant les desinformacions que ofereixen mètodes falsos per prevenir el contagi, xifres inexactes o vídeos i imatges que no tenen res a veure amb el coronavirus.

A Itàlia, un grup d'investigadors/ores han creat un observatori per analitzar la infodèmia relacionada amb el brot.

2022: més notícies falses que reals

La possibilitat d'informar de forma immediata que ofereix Internet és una arma de doble tall per al periodisme, ja que, empeny als i a les periodistes a publicar informacions que els arriben, sense temps per contrastar-los. També hi ha mitjans que busquen generar impacte i viralitzar els seus continguts, sovint, oferint informacions de poca qualitat o directament mentides.

Encara que la ciutadania pensa que sap diferenciar entre una informació falsa i una real, un estudi sobre l'impacte de les 'fake news' a l'Estat espanyol afirma que el 86% de la població les confon. A més, es calcula que el 2022 es consumiran més notícies falses que reals. Així, les 'fake news' (notícies falses, en anglès) preocupen al sector periodístic i també a les institucions europees.

Les xarxes socials i les aplicacions de missatgeria són els canals habituals per on es comparteixen i viralitzen les notícies falses. Per això, algunes empreses tecnològiques ja han activat eines per detectar els rumors falsos. És el cas de Facebook i Twitter. Whatsapp va una mica més tard, però està provant un botó que permetrà als seus usuaris i usuàries verificar en la web les informacions que hagin estat reenviades moltes vegades.

Encara que es parla molt de 'fake news', aquest terme només fa referència a les notícies falses creades per mitjans de comunicació. En canvi, el fenomen de la desinformació va molt més enllà, ja que, les informacions falses que circulen per Internet no cal que hagin estat creades o difoses per periodistes.

L'alfabetització mediàtica, l'antídot contra l'epidèmia de desinformació

L'any 2018, la Comissió Europea va realitzar una consulta al voltant de la desinformació i les notícies falses i va concloure que un dels antídots contra la desinformació és l'alfabetització mediàtica de l'alumnat, les persones adultes i els i les periodistes.

L'alfabetització mediàtica és un dels pilars de la Xarxa Òmnia, un programa preventiu, socioeducatiu, comunitari i de suport a col·lectius amb major risc de vulnerabilitat, que apropa les TIC a la ciutadania. Fa uns anys, la Xarxa Òmnia buscava fer arribar les tecnologies als barris i municipis amb més necessitat. Ara encara hi ha persones en situació de vulnerabilitat que no tenen accés a les TIC a casa seva, però la gran majoria ja compta amb algun dispositiu.

En aquest context, però, ha sorgit una nova necessitat: la d'aprendre a fer un ús conscient i crític d'aquestes tecnologies. Això és el que pretén l'alfabetització mediàtica, també anomenada educació en comunicació. Només així, s'aconseguirà una ciutadania crítica en el seu consum informatiu.

Aquests dies de confinament, els Punts Òmnia han penjat el cartell de 'tancat', però els dinamitzadors i dinamitzadores digitals que hi treballen estan desenvolupant la seva tasca des de casa. D'una altra manera, però amb el mateix objectiu. Un dels temes en què han posat fil a l'agulla ha estat precisament el de l'alfabetització mediàtica i la lluita contra la desinformació. D'una banda, han desenvolupat una formació interna per a les mateixes professionals i, d'altra banda, estan treballant amb les persones participants dels punts a través d'Internet per conscienciar-les i formar-les al voltant de la desinformació.

Des del Punt Òmnia Gornal, de l'Hospitalet de Llobregat, per exemple, han publicat aquesta càpsula de vídeo sobre el tema.

Etiquetes: desinformació, fake news, apoderament digital, tecnologia, TIC, alfabetització mediàtica, mitjans de comunicació Autor/a: Eneida Iturbe

Una estada voluntària per prendre cura dels Pirineus catalans

dt., 31/03/2020 - 18:00
AmbientalUna estada voluntària per prendre cura dels Pirineus catalans

31/03/2020LaviniaNext Estada a l'entorn del Massís de l'Orri. Font: Projecte Boscos de Muntanya Estada a l'entorn d'Espinavell. Font: Projecte Boscos de Muntanya Una de les diverses tasques de treball voluntari a l'entorn de Ginestarre. Font: Projecte Boscos de Muntanya Una estada voluntària per prendre cura dels Pirineus catalans 31/03/2020Autor/a: Marc GómezLaviniaNext

Resum: 

El Projecte Boscos de Muntaya obre les inscripcions per a les estades voluntàries als espais forestals dels Pirineus catalans.

El canvi climàtic és una realitat que està minvant els nostres ecosistemes i fent malbé la biodiversitat del nostre planeta. Per això, és de vital importància que la ciutadania prengui consciència que cal tenir cura de l'entorn per perllongar la vida i qualitat dels espais naturals.

El Projecte Boscos de Muntanya és una iniciativa que va sorgir el 2007 amb l’objectiu de difondre la importància d’implicar-se en la preservació i coneixement de la natura, concretament en la dels espais forestals dels Pirineus catalans.

Per fer-ho, l'entitat organitza estades voluntàries setmanals cada estiu, del juliol al setembre, a tres espais: el Massís de l'Orri, Ginestarre i Espinavell. Durant aquestes estades es realitza treball al camp i es conviu al bosc, per tal de prendre consciència de la vital importància de la conservació d'aquests espais.

Malgrat la situació que vivim actualment a causa de la crisi sanitària desencadenada pel Covid-19, l'entitat vol ser optimista i ha obert les inscripcions amb l'esperança que la situació millorarà i les estades es podràn desenvolupar amb relativa normalitat.

"La gent s’ho passa molt bé. És com un equilibri entre gaudir, fer vincle emocional amb el bosc i treballar amb professionals" comenta Andreu González, director de l'entitat Projecte Boscos de Muntanya. Cadascun dels territoris on es pot fer l'estada està pensat per desenvolupar una tasca voluntària diferent. Al Massís de l'Orri es treballarà bioenginyeria de paisatge, gestió forestal i manteniment de pastures al Massís.

A Ginestarre, en canvi, es duran a terme tasques de recuperació i manteniment de pastures i camins ramaders tradicionals i gestió forestal sostenible entorn de la Vall de Cardós.

I per últim, a Espinavell, l'activitat se centrarà en la recuperació i el manteniment de camins ramaders tradicionals i pastures a la Vall de Camprodon. Aquestes tasques es desenvolupen amb la col·laboració de gestors institucionals o propietaris dels boscos.

AVUI, #DIAINTERNACIONALDELSBOSCOS , OBRIM INSCRIPCIONS PER A AQUEST ESTIU!https://t.co/llfurCoU45
Mantenim l'esperança que la situació millorarà i
amb il·lusió i optimisme, obrim inscripcions
Vine i viu una setmana de feina, bosc i muntanya amb nosaltres aquest estiu! pic.twitter.com/XGd6ZwTETo

— Projecte Boscos de Muntanya (@ProjecteBoscos) March 21, 2020

"És una fórmula que funciona molt bé. Vivim en uns moments en què la societat necessita trobar maneres d’interactuar amb la natura. Tenir aquesta oportunitat d’actuar amb les mans, treballar en equip i fer-ho d’una forma que tingui un sentit, permet entendre i aprendre molt sobre els ecosistemes. Els voluntaris entren en contacte amb la natura creant un vincle", afirma González, que assegura que, aquest any, si tot va bé, durant el mes d'agost, es duplicaran les places a causa de la demanda d'inscripcions que hi ha.

Les inscripcions van començar el 24 de març, i estaran obertes fins a la primera setmana del mes de setembre. Us hi podeu inscriu-re i trobar més informació sobre el projecte i les condicions, requeriments i les estades en aquest enllaç.

La iniciativa està inspirada en el projecte de la Fundació Bergwaldprojeckt, creada el 1987, amb l'objectiu de preservar la conservació i qualitat dels boscos i enfortir la consciència ciutadana, desenvolupant estades voluntàries per treballar als boscos de Suïssa, Alemanya, Ucraïna i Àustria.

Etiquetes: pallars sobirà, Ripollès, voluntariat ambiental, voluntariat forestal, projecte boscos de muntanya Autor/a: Marc Gómez

Trucades contra el silenci per evitar l’aïllament de les persones grans

dt., 31/03/2020 - 13:55
SocialTrucades contra el silenci per evitar l’aïllament de les persones grans

31/03/2020Suport Tercer Sector La campanya ha activat un espai web per la ciutadania amb informació, recursos i canals per tal de millorar la situació actual de moltes persones grans. Font: Unsplash. L’espai web dona a conèixer una guía pràctica per realitzar trucades d’acompanyament davant el Covid-19. Font: Unsplash. Trucades contra el silenci per evitar l’aïllament de les persones grans 31/03/2020Autor/a: Dani GallartSuport Tercer Sector

Resum: 

Amics de la Gent Gran ha engegat una campanya de mobilització, sensibilització i informació amb l’objectiu de lluitar contra l’aïllament de la gent gran durant el confinament.

El 95% de les morts pel Covid-19 a l’Estat espanyol l’han patit persones majors de 60 anys, convertint aquest sector de la població en el més vulnerable. El fet que hagin d’extremar encara més les precaucions per la seva salut ha provocat un confinament total que els ha deixat aïllats de familiars o qualsevol contacte extern.

Aquest fet fa que la sensació de solitud encara sigui més gran i augmentin sentiments com la por, la incertesa o l’angoixa. Per aquest motiu, Amics de la Gent Gran ha activat la campanya ‘Aquest aïllament el superem amb les persones grans’ #TrucadesContraelSilenci, per mobilitzar, sensibilitzar i informar la ciutadania i minimitzar els efectes negatius de l’aïllament.

Campanya contra l’aïllament

En un moment en què no es poden realitzar visites presencials, ni a domicilis, ni a residències, el telèfon pot ser la millor eina per combatre la solitud.

Sota el lema ‘trucades contra el silenci’, la ciutadania podrà informar sobre persones grans que necessiten ajuda, enviar missatges de suport o descarregar una guia amb pautes sobre com fer trucades d’acompanyament a través del web.

Albert Quiles, director gerent d’Amics de la Gent Gran, destaca la campanya com una “oportunitat per estar al costat i solidaritzar-nos amb les persones grans en un moment de màxima complexitat” i apunta que la crisi del Covid-19 ha donat visibilitat a una problemàtica que “pateixen milers de persones durant tot l’any”.

Amb la incertesa de no saber quan es podrà tornar a normalitzar la situació, la campanya vol mantenir i enriquir els vincles de confiança amb les persones grans a la vegada que ofereix suport emocional per reduir la seva sensació l'aïllament.

Ramón Molons, voluntari de l’entitat, explica que aquests dies estan trucant amb més freqüència i s’estan trobant de tot. “Hi ha gent que és molt forta d’esperit i gent que està més fotuda. Fa uns dies vaig parlar amb una senyora que viu sola amb 85 anys. Em va dir que físicament es trobava bé, però moralment estava molt xafada perquè la seva germana gran s’estava morint i un cunyat i un nebot seu també”.

“Una dona que no podia sortir de casa estava molt agraïda per la noia que li feia la compra. Aquesta gent, indirectament també fan una mica de companyia i la gent gran ho valora molt”, afegeix Molons.

Acompanya, informa i col·labora

La campanya ha activat un espai web per la ciutadania amb informació, recursos i canals per tal de millorar la situació actual de moltes persones grans. Aquesta plataforma permet consultar informació per entendre millor com afecta la crisi actual aquest col·lectiu, accedir a recursos per acompanyar-les en aquest moment tan delicat i compartir missatges de suport.

També permet Informar-se sobre situacions d’alta vulnerabilitat i aïllament social de persones grans per poder-les orientar i ajudar i fer donatius per ampliar l’abast de l’activitat i poder acompanyar-les.

A més, l’espai web dona a conèixer una guía pràctica per realitzar trucades d’acompanyament davant el Covid-19. La guia ha estat realitzada per l’Observatori de la Soledat i l’equip social de l’entitat i inclou informació, consells i pautes per fer aquestes trucades de suport a persones grans durant el confinament. També fa recomanacions relacionades amb el benestar psicològic i la dinamització de la trucada, a més d’establir un guió de trucada o un recull de recursos pràctics, entre d’altres.

Etiquetes: amics de la gent gran, barcelona, Barcelonès, gent gran, intervenció social, solitud Autor/a: Dani Gallart

Consells alternatius per evitar el contagi del personal sanitari

dl., 30/03/2020 - 18:24
FormacióConsells alternatius per evitar el contagi del personal sanitari

30/03/2020Ravalnet Silvia Álvarez i Montserrat Bartui (Metges Sense Fronteres) Font: Captura del webinar de MSF Consells alternatius per evitar el contagi del personal sanitari 30/03/2020Autor/a: Marta RiusRavalnet

Resum: 

Metges Sense Fronteres facilita eines en un webinar adreçat a personal sanitari per protegir-se d'infeccions per Covid-19 quan no es compta amb el material i condicions marcats pels protocols.

Els procediments i protocols de prevenció bàsica per a professionals, arran de l'expansió de la pandèmia de la covid-19, són seguits a instal·lacions i serveis sanitaris. Però per falta de material o de les condicions adequades per implementar-los, de vegades no pot ser del tot.

Per aquest motiu, Metges Sense Fronteres ha organitzat una formació online adreçada a personal sanitari, geriàtric i personal encarregat de les cures a persones grans, per tal d'augmentar la seva seguretat i la de les persones que cuiden.

Al seminari webinar 'Organització de circuits assegurances en Residències de Majors i altres institucions' hi han participat dues expertes: Silvia Álvarez, experta en resposta a epidèmies, i Montserrat Bartui, experta en control d'infeccions.

Álvarez i Bartui han exposat mesures pràctiques de prevenció i algunes opcions alternatives, quan no hi ha material disponible, per protegir-se correctament durant la cura i l'atenció de persones institucionalitzades.

Amb la propagació mundial del coronavirus, podem tenir espais segurs?

Ara mateix res és del tot segur, però el que procurem es donar unes mesures preventives especialment amb el personal de risc, que és el sanitari i persones que tenen contacte directe amb persones potencialment contagiables, que s'estan en centres, residències.

D'entrada cal seguir els protocols estandaritzats. Però quan no és possible per falta de recursos, existeixen circuïts per aconseguir que espais potencialment contaminats i/o contaminats al 100% passin a ser espais nets.

Com es prepara una solució per higienitzar superfícies?

Primer de tot, tota superfície s'ha de rentar amb aigua i sabó. Després es pot elaborar una fórmula senzilla a base de lleixiu. Es fa amb un tap (12 mililítres) de lleixiu per cada mig litre d'aigua. A les residències hi ha productes de desinfecció, a més. Les ulleres i mascaretes quirúrgiques són ideals per evitar que la solució entri en contacte amb les mucoses.

El gorro és indispensable?

Recomanem millor dutxar-se i rentar-se els cabells després de treballar directament amb persones.

CatSalut recomana rentar entre 60 i 90 graus la roba. Cal una roba específica?

La roba que està en contacte amb les persones que viuen en residències és la de treball i, de cap manera, hauria d'entrar en contacte amb el carrer.

Quant dura el virus sobre els teixits?

La OMS encara no té aquesta resposta, pel què s'ha de rentar la roba o llençar-la en bosses de plàstic.

Les mascaretes d'un sol ús es poden desinfectar davant l'escassetat d'aquest material?

Com el seu nom indica, són d'un sol ús.

Quina garantia tenim que les mascaretes ens serveixin?

Les mascaretes haurien de ser les certificades. S'estan creant algunes amb teles que s'esterilitzen amb un rentat de 60 i 90 graus, però aquestes no tenen certificació antibacteriana. Abans recomanem utilitzar dues mascaretes quirúrugiques amb pantalla protectora, que una mascareta de tela casolana.

La solució de lleixiu serveix per netejar mobiliari de la residència?

Sí, podem desinfectar cadires, armaris, prestatges, taules, cortines... Amb la solució de lleixiu o amb una d'alcohol al 70%.

I els aparells electrònics?

La solució d'alcohol és ideal per desinfectar els electrodomèstics i aparells electrònics. També pel telèfon mòbil. Sobretot, no toqueu els mòbils amb els guants dins de la residència. Treieu-vos-els primer, renteu-vos les mans amb sabó i netegeu el mòbil.

Com s'actua amb una defunció en una residència quan no arriben els serveis funeraris?

Per al maneig de cadàvers, en aquest moment, recomanem utilitzar bosses sanitàries i desinfectar-les per fora amb un drap humit amb la solució de lleixiu que hem anat recomanant. Sempre cal trucar a l'empresa funerària perquè faci la seva feina, però ara cal tenir paciència. Estem preparant un webinar sobre aquest aspecte.

En el cas de personal de residències o de cuidadores a domicili contagiades, quants dies han de romandre en quarentena?

El període per a tota persona contagiada és de 14 dies de quarentena.

Poden treballar les embarassades en residències?

Ara per ara no tenim una resposta clara sobre aquests casos.

MSF està visitant i guiant el personal en residències a Catalunya. A més, està preparant un webinar tutorial per vestimenta i preparació d'EPIS. Aquesta setmana podreu consultar el webinar que penjaran al web de l'entitat.

Etiquetes: coronavirus, Metges sense Fronteres, formació, Webinar, sanitat Autor/a: Marta Rius

Òmnium Cultural crea una plataforma amb propostes i activitats en català per gaudir a casa

dl., 30/03/2020 - 13:16
CulturalÒmnium Cultural crea una plataforma amb propostes i activitats en català per gaudir a casa

30/03/2020LaviniaNext #CompartimCultura comparteix música per escoltar durant el confinament. Font: stevepb, Pixabay #CompartimCultura posa a disposició de tothom propostes d'editorials i autors de llibres i revistes. Font: LubosHouska, Pixabay #CompartimCultura proposa tallers i activitats manuals per a tots els públics. Font: Skitterphoto, Pixabay Òmnium Cultural crea una plataforma amb propostes i activitats en català per gaudir a casa 30/03/2020LaviniaNext

Resum: 

El projecte #CompartimCultura posa a l'abast de la ciutadania propostes i activitats culturals en català per fer des de casa durant el confinament.

La situació extraordinària que estem vivint a escala internacional a causa del COVID-19 ha obligat els governs d'arreu del món a prendre mesures de prevenció i seguretat extremes per tal de protegir la cituadania. Aquestes mesures també s'han aplicat al territori català, on la població porta confinada des del dia 13 de març.

Com que aquesta situació de tancament a les llars pot resultar difícil i angoixant per algunes persones, han sorgit multitut d'iniciatives amb l'objectiu d'amenitzar els dies i oferir activitats per aprofitar el temps. Una d'aquestes iniciatives és #CompartimCultura, un projecte impulsat per Òmnium Cultural.

Llegir, mirar, escoltar i crear

#CompartimCultura és una plataforma digital que ofereix continguts culturals en català amb un doble objectiu: d'una banda, oferir opcions per gaudir des de casa amb propostes i activitats i, de l'altra, donar suport al sector cultural de Catalunya, que s'ha vist greument afectat a causa de la situació. El cultural és un sector força malmès, on sovint es treballa en situació molt precària. Ara, amb l'estat d'alerta, ha hagut d'aturar completament la seva activitat i ha afectat pràcticament tots els seus treballadors.

En la plataforma web d'aquest projecte es fa una recopilació de totes les propostes culturals, gratuïtes i en català que s'estan desenvolupant en aquest temps de crisi sanitària, dividides en quatre grans àmbits: llegir, mirar, escoltar i crear. D'aquesta manera, els usuaris i usuàries que accedeixin al lloc web disposen de continguts com llibres i revistes digitals, creacions audiovisuals, músiques i un recull de tallers i formacions en línia disponibles.

Famílies! Us deixem una molt bona iniciativa cultural!#bonesiniciatives#compartimcultura#teatrefamiliar#joemquedoacasahttps://t.co/JxfRKLx4QD

— Escola La Flor de Maig (@la_maig) March 30, 2020

Aquesta iniciativa ha tingut una rebuda per part de les entitats i associacions culturals catalanes, que plantegen de manera activa propostes culturals per fer des de casa a través de les xarxes socials. Totes aquestes activitats es comparteixen al web #CompartimCultura, que actualitza els seus continguts diàriament.

Ver esta publicación en Instagram

MICROCONTES PER AL CONFINAMENT DISSETÈ DIA (DIUMENGE 29 DE MARÇ) Microconte 17 : Efectes de la desmemòria Volia beure per oblidar. Recolzat a la barra del primer bar que li va sortir al pas, va demanar que li servissin un nombre tan considerable de cerveses que, per uns moments, va perdre el món de vista. Quan el cambrer, en l’intent també de perdre’l de vista, el va convidar a abandonar el local, va sortir del bar i, enmig d’una vorera que onejava estranyament dins els seus ulls, va reconèixer que se li acomplien els propòsits més íntims. Havia begut tant per poder oblidar que no recordava gens on vivia i va haver de vagar pels carrers fins a l’alba. Encara no ha tornat. Joan Pinyol (Del llibre Glops (Ed. Petròpolis, 2009) www.escriptors.cat/autors/pinyolj #CompartimCultura @PLANTABAIXATV3

Una publicación compartida de joanpinyol (@joan_pinyol27) el 29 Mar, 2020 a las 4:17 PDT

Un altre vessant d'aquesta iniciativa és Confins Culturals una proposta cultural via streaming que es pot visualitzar a través del canal de Youtube d'Òmnium Cultural, dirigida a tots els públics. Els continguts seran variats, des de contes per als infants fins a tertúlies literàries i presentacions de llibres.

Etiquetes: Compartim Cultura, Òmnium Cultural, cultura, covid-19

10 jocs de taula gratuïts per jugar en línia durant el confinament

dl., 30/03/2020 - 11:37
Comunitari10 jocs de taula gratuïts per jugar en línia durant el confinament

30/03/2020Minyons Escoltes i Guies de Catalunya Els jocs de taula poden ser uns grans aliats per passar el confinament. Font: Pixabay L'actual i exitòs joc 'Catan' està també disponible per a jugar en línia. Font: Catan Universe Mítics jocs com el 'Trivial' tenen les seves versions en línia per a jugar a distància. Font: Trivial Pursuit 10 jocs de taula gratuïts per jugar en línia durant el confinament 30/03/2020Autor/a: Anna Echeverria i BelMinyons Escoltes i Guies de Catalunya

Resum: 

Proporcionem un llistat de 10 jocs en línia gratuïts (i alguns portals extra per a trobar-ne més) per passar més entretinguts i entretingudes els dies de confinament.

Durant el confinament és important trobar activitats que ens distreguin i ens entretinguin. Per aquest motiu us proposem recuperar alguns jocs de taula per passar l’estona. Hem escollit 10 jocs ben coneguts per la gran majoria de la població que hem trobat en versió gratuïta: des dels més tradicionals, com els Escacs, als més populars en l’actualitat, com per exemple el Catan.

Esperem que d’entre aquesta llista algun o altre joc us faci passar més ràpid el confinament. Bona partida!

1. Escacs

El joc d’estratègia per excel·lència i conegut mundialment compta amb diverses versions en línia per a poder-hi jugar. A la que us proposem s’hi pot jugar amb un company o companya o bé entrar en una partida ‘hotseat’ (cadira calenta) que vol dir jugar contra persones desconegudes tan aviat hi hagi un/a contrincant lliure.

2. Backgammon

Un altre joc d’estratègia on, en aquest cas, també hi juga una part la sort (es juga amb daus). El backgammon és un joc per a dues persones on l’objectiu és treure les teves fitxes del taulell abans que el teu o la teva contrincant.

El portal que ofereix aquest joc requereix registrar-s’hi per jugar.

3. Parxís

El mític Parxís, on hem d’aconseguir que les nostres 4 fitxes arribin “a casa” abans que no ho facin alguns o algunes de les altres 3 contrincants, també es troba en línia.

En aquesta versió en línia ens hem de posar un nom i es crea un avatar que passeja per una sala amb diverses taules on s’hi juga al Parchís; podem escollir a quina taula sumar-nos o bé convidar a amics i amigues.

4. UNO

Podem també fer una partida a l’UNO, el joc de cartes de colors i números popular sobretot entre infants on l’objectiu és descartar-se.

Per a jugar-hi només cal posar-se un nom i escollir un avatar, així com decidir si volem jugar contra l’ordinador o bé entrar en una partida amb gent desconeguda.

5. Skribbl (Pictionary)

Skribbl és el nom d’aquesta versió en línia del joc que popularment coneixem com a Pictionary. Si el que ens agrada és dibuixar i endevinar els dibuixos dels altres, aquest joc ens està esperant per a passar l’estona.

Podem escollir l’idioma amb el què jugar i decidir si sumar-nos a alguna partida que estigui a punt de celebrar-se o bé crear un joc privat convidant-hi les nostres amistats. També podem escollir quantes rondes i quants segons durarà cada ronda durant el joc.

6. Apalabrados (Scrabble)

Apalabrados és la versió del joc de les paraules Scrabble. Aquest joc ja és extensament conegut gràcies a l’èxit de la seva aplicació per a dispositius mòbils.

Podem jugar-hi contra contrincants desconeguts o retar a amics i amigues que també tinguin descarregada l’aplicació. Està disponible en 16 idiomes, per si a més de jugar volem fer pràctiques d'alguna altra llengua que coneixem.

7. Monopoly

El mític joc de compravenda i intercanvi de béns immobles en carrers i estacions d’una determinada ciutat per aconseguir beneficis i finalment el monopoli del mercat, també es troba disponible per a jugar en línia. Aquesta versió però només deixa jugar contra jugadors automatitzats, és a dir, contra l’ordinador; no podem convidar-hi amics i amigues.

Per a jugar és necessari tenir instal·lat l’Adobe Flash Player. Si no el tenim, la mateixa pàgina ens durà al web d’Adobe perquè ens el pugueu descarregar gratuïtament.

8. Risk

Per a jugar en línia a aquest joc d’estratègia, de batalles i dominació global cal descarregar-se l’aplicació Steam (on trobareu molts altres jocs en línia). Un cop baixada l’aplicació podreu jugar al Risk en la modalitat ‘classic’, ja que les altres, més avançades, són de pagament.

9. Trivial

Podem també jugar a una versió del joc de preguntes de cultura general més famós de tots, el Trivial. En aquest cas, però, serà sense taulell i el joc anirà llançant preguntes a l'aire per a que responguin tots i totes les jugadores a la vegada. Podem decidir si entrar en una partida amb gent desconeguda o crear-ne una de privada, així com escollir si volem que apareguin preguntes de totes les temàtiques o només d'algunes en particular, quantes preguntes conformaran cada roda i quants segons tindrem per a respodre.

Un cop finalitzada la roda de preguntes, guanyarà el jugador o jugadora que hagi encertat més respostes i que a més ho hagi fet més ràpidament, ja que es van acumulant punts segons aquests criteris.

10. Catan

'Els colons de Catan', conegut com a 'Catan', és un dels jocs més venuts i premiats arreu del món, precursor d'un nou model de jocs de taula amb molts seguidors i seguidores a nivell mundial. Relativament modern (va ser creat el 1995), l'objectiu d'aquest joc d'estratègia i de negociació és colonitzar l'illa de Catan obtenint i comerciant amb matèries primeres per a construir camins, carreteres i pobles i crear rutes comercials.

Per a jugar-hi en línia cal descarregar-se l'aplicació que està disponible per a Android, iOS, Mac i Windows. I podrem enfrentar-nos a l'ordinador o crear la nostra pròpia partida.

Altres recursos per trobar més jocs en línia

Hi ha moltes plataformes que recopilen o que ofereixen els seus propis jocs en línia. Us en deixem algunes referències perquè pugueu seguir indagant i trobant jocs per a passar l'estona.

 • Steam: com hem comentat anteriorment es tracta d'una aplicació que cal descarregar-se, on trobarem molts jocs tant gratuïts com de pagament.
 • Tabletopia: és una multiplataforma digital que agrupa més de 800 jocs en línia sense necessitat de descarregar-se'ls.
 • Minijuegos: és una plataforma amb milers de 'minijocs' als quals podem jugar sense descarregar res. Aquesta plataforma ha habilitat a més, amb motiu del confinament pel Covid-19, una pàgina especial amb l'etiqueta #yoMeQuedoEnCasa que dona suport a la campanya i que recomana els millors jocs per jugar en família a casa, animant-ne la participació amb metes i tornejos.

Etiquetes: coronavirus, confinament, jocs de taula, infància i joventut i família Autor/a: Anna Echeverria i Bel

Sònia Ros: "La situació que viuen les persones refugiades és altament crítica"

dg., 29/03/2020 - 17:09
InternacionalSònia Ros: "La situació que viuen les persones refugiades és altament crítica"

29/03/2020LaviniaNext Sonia Ros, portaveu de l'entitat, al centre de la imatge durant una roda de premsa. Font: Stop Mare Mortum Ros denuncia la situació per la qual estan vivint les persones refugiades tant a Grècia com a l'Estat espanyol. Font: Stop Mare Mortum Stop Mare Mortum treballen perquè les persones refugiades tinguin vies legals i segures per arribar des dels seus països d'origen. Font: Stop Mare Mortum Sònia Ros: "La situació que viuen les persones refugiades és altament crítica" 29/03/2020Autor/a: Carlos FanecaLaviniaNext

Resum: 

La portaveu d'Stop Mare Mortum ens va un repàs de la situació que viuen tant les persones refugiades a Grècia com les que arriben a l'Estat espanyol, davant la crisi sanitària global que vivim.

Stop Mare Mortum és una entitat que té com a objectiu fomentar un canvi en les polítiques europees migratòries i d’estrangeria a través de tres àrees de treball: la sensibilització, la incidència política i la mobilització de la població. Parlem amb la portaveu de l'entitat, Sònia Ros, sobre la situació que viuen, i les dificultats que pateixen, les persones refugiades, tant a l'Estat espanyol com a Grècia, arran de la crisi sanitària que vivim.

Com està afectant la crisi del coronavirus a les persones refugiades a Grècia?

És una situació d'extrema gravetat en l'àmbit sanitari per aquelles persones que no tenen garantit el dret a la salut, a l'assistència sanitària. Els està afectant i es posa en risc les seves vides. El Comitè LIBE del Parlament Europeu ha recomanat al govern grec traslladar a península els 42.000 sol·licitants d’asil que estan a les illes confinats perquè preveu una tragèdia humanitària. La situació per aquestes persones és altament crítica.

En aquestes condicions és molt difícil evitar la propagació de la Covid-19.

Les recomanacions que es fan en termes de confinament, rentar-se mans amb aigua i sabó, aïllar-se, no desplaçar-se, no estar en contacte, mantenir el distanciament social... Tot això no ho poden complir, ni poden protegir els col·lectius en risc, com les persones grans o les immunodeprimides. El desastre està servit.

La situació s'ha ajuntat amb la crisi agreujada fa unes setmanes.

Tot va començar amb una cursa de despropòsits i barbàrie arran de l'obertura de frontera de Turquia. La circumstància actual no ha fet més que empitjorar-ho. Quan veus una situació que creus que és el top en tema de vulneració de drets, a la setmana següent surt una altra notícia encara pitjor. Les organitzacions que hi queden confirmen que no hi ha les mínimes condicions, no hi ha aigua potable, no es reparteix sabó, no s'ha fet cap trasllat massiu a península i, per descomptat, no hi ha accés a metges ni infermeres.

Davant la manca d'ajuda, com se'n sortiran?

És una situació molt greu. Les persones refugiades que estan a camps fa molts anys que demostren la seva fortalesa i el seu enginy a l'hora de sortir-se'n de situacions com els incendis de les últimes setmanes o la falta d'aliment. Ho han anat suplint amb autoorganització i la col·laboració d'activistes i voluntaris. Però no sabem si aquesta situació els superarà i psi odria haver-hi un gran impacte quant a morts sense precedents. Estem molt alerta a la situació i estem molt amoïnades.

Queda personal d’organitzacions internacionals a Grècia?
De les més grans, si hi queden perquè tenen ordres d’evacuar les illes. Les petites, més informals, algunes han deixat personal, però parlem d’un total de 50 persones, una xifra anecdòtica. Ens consta que la situació dels organismes internacionals, les poques que han quedat a les illes després de la situació de violència cap a treballadors i voluntaris internacionals, no ha variat.

I com està la situació a Catalunya i Espanya

No és massa millor. Els recursos assistencials ja estaven col·lapsats abans de l’arribada de l’estat d’alarma. Hi ha falta de recursos, de previsió i voluntat política, i la situació està igual o pitjor que abans.

S'estan duent a terme mesures per millorar la situació d'aquest col·lectiu?

Que ens consti, quant als col·lectius amb els quals treballem, s'estan promovent algunes mesures, però son amb comptagotes i insuficients. Veiem que s'han tancat alguns CIEs (centres d'internament d'estrangers), però paga la pena dir que no ha estat una mesura humanitària, sinó que els jutges no poden autoritzar la retenció 'sine die' de les persones que estan retingudes si s'ha tancat la possibilitat de retornar-les al seu país d'origen. No és una mesura humanitària sinó que no els ha quedat més remei.

Tot i això, encara queden CIEs d'oberts.

A les persones que encara hi queden dins d'aquests CIEs no se les està garantint accés a aquestes condicions de protecció. Tampoc, paga la pena dir-ho, es garanteixen al personal que hi treballa. Les condicions són insuficients Per exemple, al centre de la Puríssima de Melilla, hi ha menors en situacions absolutament infrahumanes. Que ens consti, no s'han desallotjat, i insisteixo, les mesures preses són anecdòtiques.

Com està la situació de l’arribada de refugiats creuant la Mediterrània?
La ruta oriental de Líbia continua oberta. Tot i que en menor mesura, continua la situació de tortura, esclavatge i explotació sexual que viuen migrants i refugiats que són retornats o s'han quedat estancats a Líbia. Tot i l'hivern, i l'estat de la mar, continuen intentant creuar la Mediterrània. La ruta de Turquia, via aigua cap a les illes, continua oberta però el degoteig és molt petit i ha caigut en picat. Igual que la ruta de canàries.

També han caigut les sol·licituds d’asil a Espanya.

Segons dades oficials de l’oficina europea d’asil, les sol·licituds d'asil a Espanya han caigut un a 99,4% aquesta setmana. En el que portàvem de 2020, Espanya era el país on més sol·licituds d’asil es presentaven a tota Europa, per davant d’Alemanya o França. La caiguda ve arran del tancament de fronteres, el tancament d’aeroports i el tancament de CIEs.

Un cop acabi l'emergència, quin és el panorama que espera a aquests col·lectius?

Abans de la Covid-19 ja dèiem que hi havia una tendència de no caminar cap a una solidaritat compartida entre estats i a buscar mecanismes de distribució que fes sostenible en el temps l'arribada de persones, sense concentrar la pressió en alguns països, quelcom que alhora alimenta discursos xenòfobs. Aquesta tendència segurament es veurà agreujada per aquesta situació.

Etiquetes: drets humans i desigualtat, declaració universal dels drets humans, drets humans, persones refugiades, coronavirus Autor/a: Carlos Faneca

Rous Martínez: “Píbody ofereix recomanacions que ajuden a nens i nenes a comprendre el confinament”

dv., 27/03/2020 - 19:44
ComunitariRous Martínez: “Píbody ofereix recomanacions que ajuden a nens i nenes a comprendre el confinament”

27/03/2020LaviniaNext Rous Martínez, directora i fundadora de l'Associació Esportiva Píbody. L'entitat lluita per millorar les capacitats individuals dels nens i nenes amb necessitats educatives especials. Píbody ha hagut d'adaptar-se per ajustar les seves activitats a la quarantena. Rous Martínez: “Píbody ofereix recomanacions que ajuden a nens i nenes a comprendre el confinament” 27/03/2020Autor/a: David CarrilloLaviniaNext

Resum: 

Davant la quarantena, l’Associació Esportiva Píbody ha adaptat al màxim possible totes les seves activitats per a infants i joves amb necessitats educatives especials.

Ja fa més de dues setmanes que els balcons s’omplen d’aplaudiments i les finestres de mirades anheloses que desitgen trepitjar els carrers buits. Tothom resta a l’aguait de la “tornada a la normalitat” i s’adapta a aquesta nova vida entre parets, incloses moltes entitats.

L’Associació Esportiva Píbody de Lleida, és una de les associacions sense ànim de lucre que ha hagut de refer tots els seus plans per poder seguir exercint la seva tasca al màxim. L’entitat, que compleix el seu quart aniversari a l’abril, lluita per millorar les capacitats individuals dels nens i nenes amb necessitats educatives especials i ofereix activitats físiques.

El dissabte 14 de març, el Butlletí Oficial de l’Estat (BOE) va publicar el decret que declarava l’estat d’alarma. El document exposa que qualsevol persona amb el certificat de discapacitat o amb un trastorn de l'espectre autista pot sortir al carrer acompanyat d'un adult per fer els seus passejos en cas de necessitar-ho. “Molts d'aquests infants pateixen un trastorn de conducta i és molt difícil gestionar aquests tipus d'emocions i per això és molt necessari sortir al carrer i reprendre aquest contacte”, expliquen des de Píbody.

Malgrat aquestes mesures especials, els infants passen moltes hores a casa i l’associació ha volgut facilitar la situació a les famílies amb les quals treballa. Per tal de conèixer quines han sigut les mesures que l’entitat ha hagut d’adoptar per ajustar les seves activitats a la quarantena de la millor manera, parlem amb la Rous Martínez, mestra de pedagogia terapèutica, experta en educació física i inclusiva, a més de fundadora i directora de l’Associació Esportiva Píbody.

Com neix l’Associació Esportiva Píbody?

Píbody neix per una necessitat que detectem a Lleida. Fins al moment no s'estava fent res amb nens i nenes amb necessitats educatives especials. Nosaltres treballàvem sense cap mena d'organització amb cinc famílies, i aquestes ens manifestaven que no podien acudir enlloc. A partir d’aquí neix el projecte, que també té una base pedagògica al darrere i és que, a més de potenciar les capacitats dels infants, sempre es desenvolupen les seves necessitats a través de l'esport.

I qui conforma l’entitat?

Darrere de totes aquestes tasques que nosaltres duem a terme hi ha un equip multidisciplinari de 10 persones. Mestres, tècnics esportius, una logopeda, una psicopedagoga i una fisioterapeuta. Tots ells s'encarreguen no només a oferir aquesta activitat esportiva, sinó a educar amb unes teràpies que es fan en petit grup on es treballen aquestes necessitats.

Quines són les seves tasques o els seus objectius?

Perquè la inclusió sigui real, volem desenvolupar al màxim les capacitats dels infants perquè les transfereixin directament a les seves vides quotidianes. Oferim acompanyament en algunes activitats extraescolars esportives. Un nen amb autisme o amb un retard maduratiu necessita una persona que el vagi guiant. I nosaltres som aquest suport. El que fem és explicar-li aquella activitat d'una altra manera perquè pugui arribar a fer el mateix que la resta de nens i nenes de la seva edat.

De quina manera afecta als nens i nenes amb necessitats educatives especials el confinament?

Ens ha sorprès moltíssim. Els infants i joves que pensàvem que pitjor ho passarien són els que millor s'estan adaptant. En canvi, hi ha d'altres que han començat a adquirir una sèrie de noves conductes com no dormir a la nit. Aleshores, estem assessorant les famílies amb una sèrie de recomanacions perquè adquireixin un horari que els ajudi a comprendre la situació, una rutina per adquirir seguretat i que això els faci reconduir aquestes conductes.

Oferim cada dia una activitat esportiva tipus “circuit de psicomotricitat”, coses molt adaptades perquè ells puguin anar fent a casa.

Quines van ser les primeres mesures que es van adoptar quan l’entitat va conèixer que el confinament seria la principal mesura preventiva per combatre la COVID-19?

Primer vam assumir que existia aquesta situació i la vam acceptar. Després ens vam haver d’adaptar i veure com podíem ajudar des d'aquest nou paradigma. Al final, la nostra tasca primària és donar resposta a les necessitats de les famílies amb infants amb necessitats educatives especials. I aquestes necessitats no van sorgir el primer dia, sinó que van sortint a mesura que van passant els dies... I segur que en sortiran de noves.

Esteu aprofitant aquest confinament per fer altres tasques de l’entitat? Com programar el que vindrà, recuperar temes pendents...

Dels 10 treballadors no tots tenim "la sort" d'estar a casa. Alguns tenen altres feines principals. Són d'aquests herois i heroïnes que aplaudim cada dia a les 8 de la tarda, els que estan a peu de canó. D'altra banda, els que estem a casa aprofitem per formar-nos moltíssim i per programar, veure què és el que hem fet, com ho podem millorar i com podem seguir ajudant a les famílies que ara mateix estan confinades a casa.

I com ho feu? Quines eines utilitzeu per continuar amb la vostra feina?

Ens hem distribuït a tots els infants als què atenem entre els diferents professionals. Fem trucades, proposem activitats... D'una banda assessorem les famílies i, pel que fa als infants, intentem explicar-los la situació amb unes altres paraules o imatges perquè ho puguin entendre millor.

L’esport pot ajudar als menuts a superar aquesta situació excepcional?
Sí. Des de les nostres xarxes oferim cada dia una activitat esportiva tipus “circuit de psicomotricitat”, cosetes molt adaptades perquè ells puguin anar fent a casa i puguin passar el temps. I sí que ajuda, molt més que si es passen tot el dia davant de la maquineta, el que passa és que són moltíssimes hores les que s'estan a dins de casa.

Les escoles i centres d’educació especial estan posant de la seva part per oferir recursos?

Des del Centre d'Educació Especial l'Esperança, l’escola on treballo, el que estem fent és oferir diàriament propostes d'activitats que poden fer a casa, i en família, per continuar treballant el currículum de l'escola en la mida en què es pugui. És veritat que a les xarxes corren moltíssimes idees d'activitats i recursos per fer aquests dies amb alumnes d'infantil, primària i secundària, però per alumnes d'educació especial no hi ha tanta varietat.

Perilla la vostra tasca si aquest confinament continua molt en el temps?

No ho crec, perquè en el moment en què això torni a la normalitat, nosaltres també hi tornarem. Al final hem fet una família amb les persones que atenem i confien molt en nosaltres, en formen part de tot. Ara mateix tot està aturat, les activitats principals d’on obtenim els recursos per poder oferir preus socials se'ns han vist truncades. Però, per sort, tenim altres recursos que ens ajudaran a poder subsistir fins que això passi.

Ver esta publicación en Instagram

I el #pibodyrepte per avui!!! La cosa va de #circuitsacasa i aquí us deixem el circuit que ens proposa el Sergi! Gràcies campió!!! Animeu-vos a fer-lo!! #situhicreusjopuc

Una publicación compartida por Associació Esportiva Píbody (@aepibody) el 23 de Mar de 2020 a las 12:01 PDT

Etiquetes: lleida, educació en el lleure, associació esportiva píbody, rous martínez, coronavirus, confinament Autor/a: David Carrillo

Joana Castro: "L’estat d’alarma ha posat en evidència la manca de drets de les persones migrades"

dv., 27/03/2020 - 18:00
ComunitariJoana Castro: "L’estat d’alarma ha posat en evidència la manca de drets de les persones migrades"

27/03/2020LaviniaNext Joana Castro, de la Fundació Bayt Al-Thaqafa. Font: Fundació Bayt al-Thaqafa L'objectiu de la fundació és facilitar la integració social, cultural, cívica i política dels immigrants i les immigrants arabomusulmans en la nostra societat. Font: Fundació Bayt Al-Thaqafa Bayt-al-Thaqafa, aposta per promoure la diversitat cultural, ètnica i religiosa Font: Bayt al-Thaqafa Joana Castro: "L’estat d’alarma ha posat en evidència la manca de drets de les persones migrades" 27/03/2020Autor/a: Carlos FanecaLaviniaNext

Resum: 

La Fundació Bayt al-Thaqafa intensifica la seva tasca durant la situació d'emergència. Han engegat una campanya per recaptar fons per aliments i productes d'higiene per a la gent que en situació més vulnerable.

El confinament dificulta la tasca de moltes entitats però no les atura. Ara, més que mai, són molt important. Des de l'entitat Bayt al-Thaqafa treballen durant l'estat d'alarma per mitigar els efectes d'aquesta circumstància excepcional en les persones migrades en situació de risc: persones sense llar que no poden confinar-se, joves sense referents familiars al territori, famílies monomarentals sense recursos econòmics o persones amb patologies de salut física i mental.

Parlem amb la Joana Castro, de Bayt al-Thaqafa, que ens explica com l'entitat gestiona aquesta situació. Castro també fa una crida a la participació en iniciatives per ajudar les persones migrades, com ara una campanya per recaptar fons per aliments i productes d'higiene. Si vols ajudar amb la teva donació, pots fer-ho aquí.

Heu pogut continuar amb la vostra feina amb la situació actual? Com us ha afectat?

L’estat d’alarma, com a tothom, ens ha obligat a alterar el nostre funcionament. Hem hagut de tancar les seus de Barcelona i Sant Vicenç dels Horts i a suspendre l’atenció al públic, però mantenim l’atenció telefònica. Intentem continuar els seguiments individualitzats, telefònicament i el més intensiu possible. Però és evident que la intervenció no pot ser la mateixa i això provoca també que no puguem contactar amb les persones que no disposen de telèfon.

Quina és la vostra prioritat en aquests moments?

Pal·liar els efectes de la crisi sanitària en les persones que atenem, que ja abans es trobaven en situació de molta vulnerabilitat i ara encara s’ha agreujat més. Hem fet una primera detecció dels casos en vulnerabilitat més extrema, persones i famílies, i hem engegat una campanya de captació de fons per proveir d’aliments i productes d’higiene i primera necessitat a aquestes persones.

La tasca continua les pròximes setmanes.

Segurament, en els pròxims dies detectarem més persones. Però cal que puguem mantenir aquesta ajuda durant tots els dies que queden i per això seguim demanant a la ciutadania que faci la seva aportació i contribueixi a fer que les persones en situació de vulnerabilitat passin el confinament en les millors condicions possibles.

Quines tasques s’han aturat?

Hem hagut de cancel·lar totes les activitats que es fan en grup, com les classes d’idiomes, les de preparació per a l’examen de nacionalitat i la preparació de la teòrica del carnet de conduir, les de reforç escolar amb els infants, la formació a joves sense referents adults al territori, les activitats de l’espai de dones, les sessions informatives a voluntariat... Ara estem reprenent algunes d’aquestes formacions i, amb el suport del voluntariat, es fan de forma telemàtica.

Quines es mantenen?

El seguiment socioeducatiu per via telefònica però, com dèiem abans, no podem arribar a tothom perquè no totes les persones disposen de telèfon. No hem aturat els suports en els nostres recursos d’acollida residencial temporal, que segueixen funcionant com abans que es decretés l’estat d’alarma. Aquests recursos estan destinats a sol·licitants de protecció internacional (tenim un programa per a persones amb un diagnòstic de salut mental i un altre per a famílies), dones supervivents de violència masclista, homes i joves.

I com ha afectat al col·lectiu amb el que treballeu? En situacions com aquesta són un dels més afectats.

Les persones que atenem ja en situació de normalitat viuen en condicions precàries perquè no tenen reconeguts els mateixos drets que la resta de la ciutadania. Troben obstacles en el mercat laboral, en accedir a la salut i a un habitatge digne, se’ls posa moltes traves per regularitzar la seva situació administrativa... tot allò necessari perquè una persona sigui ciutadana de ple, vivim en un sistema que els hi nega. L’estat d’alarma el que ha fet és agreujar encara més aquesta situació.

Quin és el seu perfil?

Són persones en situació de sense llar, pel que no poden confinar-se i queden més exposades al risc de contagi i de contagiar; joves sense referents familiars al territori també en situació de sensellarisme o que viuen en habitacions o pisos sense servei de llum o aigua, en espais ocupats on és impossible complir les indicacions sanitàries per evitar contagis pel Covid-19, famílies monomarentals sense recursos econòmics, persones amb patologies de salut física i mental, que han vist interromputs els tractaments...

Persones sense recursos.

Moltes d’aquestes persones, en situació administrativa irregular, l’única opció que tenen per poder subsistir és l’economia submergida, ara totalment aturada. Així, doncs, actualment sense cap ingrés, no podran fer front als lloguers i corren el perill de quedar en situació de sense llar. Evidentment, això provoca angoixa i incertesa pel moment actual però també futur, quan es torni a la normalitat i haguem d’afrontar la recuperació econòmica.

Quantes persones ateneu?

Unes 2.500 persones l'any de més de 25 nacionalitats. En un primer procés de detecció, hem detectat 115, persones i famílies en situació d’extrema vulnerabilitat. En situació de vulnerabilitat s’hi troben gairebé totes les persones que vénen a Bayt al-Thaqafa. Persones que es troben amb traves per regularitzar la seva situació administrativa, sense accés a la salut ni a un habitatge digne, que es veuen abocades a acceptar llocs de treball poc qualificats i amb condicions precàries... La realitat que veiem en el nostre dia a dia és una vulneració sistemàtica dels drets de les persones migrades.

Es parla de confinament, però hi ha molta gent que no té llar.

Que no té llar o que viu en habitatges molt deteriorats o en molt males condicions. Per tant no poden confinar-se ni poden fer-ho mantenint les indicacions sanitàries. L’accés a un habitatge digne, tot i que és un dret reconegut, és un dels principals obstacles que afronten les persones migrades. Ja em tingut casos de persones que han perdut la feina durant aquests dies i que no podran pagar els lloguers.

La situació no només és greu per si mateixa, sinó també pel futur.

Ens preocupa molt quin impacte tindrà en aquest sentit la crisi provocada pel Covid-19, perquè preveiem que seran moltes de les persones que atenem que no podran fer front als lloguers. I ens preocupa no només durant aquests dies de confinament, sinó en el període posterior, de recuperació. No podem oblidar que el mercat de l’habitatge és racista i que els requisits per accedir-hi són difícils de complir per la majoria de persones però encara ho son més per les d’origen estranger, que han d’afrontar més obstacles per la seva condició.

Parla'ns de la campanya de captació de fons que heu engegat.

És una campanya per cobrir les necessitats bàsiques de les persones que estan em situació de vulnerabilitat extrema. Els donatius que estem rebent es destinen a adquirir aliments i productes d’higiene i de primera necessitat per a aquestes persones i famílies. De moment ja hem pogut començar a distribuir aliments però seguim necessitant més fons per mantenir aquesta ajuda mentre duri l’estat d’alerta i per fer front a la recuperació un cop tornem a la normalitat. Ja hem començat a repartir 2.500 quilograms de menjar a 145 persones.

Les administracions estan ajudant a aquests col·lectius?

Molts dels recursos als quals podien accedir les persones més vulnerables, com poden ser els menjadors estan tancats, han reduït el seu servei… L’administració va donant resposta poc a poc amb diferents mesures i serveis i nosaltres hi anem derivant les persones que se’n poden beneficiar. A les que no, les acompanyem nosaltres. Per això hem engegat la campanya de captació de fons, per poder fer front a aquesta situació i que les persones que normalment ja estan excloses del sistema no ho estiguin encara més.

Quins riscos els pot comportar si aquesta situació continua durant els propers mesos?

Les persones que es troben en situació administrativa irregular o els joves que no tenen permís de treball sobreviuen en l’economia submergida i ara mateix tota la activitat està parada. I persones que sí tenen regularitzada la seva situació, han perdut la feina. Això implica que no es podrà pagar els lloguers de les habitacions o pisos precaris en els que viuen i existeix el risc que quedin en situació de carrer. Haurem de fer front a la recuperació, un cop s’hagi tornat a la normalitat, i això serà un procés lent.

Quina reflexió feu de tot plegat?

Creiem que la situació d’emergència que estem vivint tots i totes ha posat en evidència una vegada més la manca de drets que viuen les persones migrades i com en situacions d’emergència estan exposades encara a més riscos. Des de Bayt al-Thaqafa esperem que l’excepcionalitat en què ens trobem ens serveixi per reflexionar i que es prenguin les mesures adequades perquè totes les persones tinguin garantides les necessitats essencials i reconeguts drets tan bàsics com l'accés a l'alimentació, a la salut o a un habitatge digne.

Etiquetes: mediació i cohesió social, comunitat, xenofòbia, migracions, coronavirus Autor/a: Carlos Faneca

Recomanacions i hàbits saludables per mantenir durant el confinament

dv., 27/03/2020 - 13:15
SocialRecomanacions i hàbits saludables per mantenir durant el confinament

27/03/2020Suport Tercer Sector Assignar un horari a cada activitat durant el dia i generar uns hàbits ajudarà a evitar problemes de salut mental. Font: Unsplash. Es recomana no fer un entrenament excessiu, sinó que es mantingui el volum d’activitat física habitual. Font: Unsplash. Recomanacions i hàbits saludables per mantenir durant el confinament 27/03/2020Autor/a: Dani GallartSuport Tercer Sector

Resum: 

Seguir les recomanacions de l’OMS, establir unes rutines en el dia a dia i evitar la sobreinformació són alguns dels hàbits saludables que ajudaran a tenir un bon estat físic i emocional durant aquests dies.

Davant d’aquest moment excepcional, els i les expertes del món de l’esport i la salut recomanen seguir unes pautes i rutines que ajudin a mantenir un bon estat físic, psicològic i emocional.

Gustavo Gutiérrez, fisioterapeuta esportiu, compara la situació amb una cursa de fons. “Això és com una marató que ha començat recentment en la qual ens hem de preparar pels quilòmetres que tenim per endavant. Ara el més important és ser responsables dels nostres actes, donar suport i afecte i intentar no propagar el pànic”.

Seguir les recomanacions de l’OMS

Gutiérrez aconsella que el primer que ha de fer la ciutadana és atenir-se a les recomanacions de l'Organització Mundial de la Salut (OMS) i no sortir de casa durant el període de confinament.

“El primer que hem de fer és mantenir un actiu rentat de mans amb sabó i evitar el contacte físic, sobretot amb infants i gent gran, per evitar convertir-nos en potencials portadors de virus i prevenir nous contagis”, explica Gutiérrez.

Què fer si tenim algun problema físic?

En cas de patir una lesió o un problema físic que necessiti recuperació imprescindible es pot assistir a centres de salut. Si s'està en fase de reintegrament o de recuperació, s’ha de seguir el tractament amb indicacions des de casa en la mesura del possible.

“En cas de tenir febre, tos, mal de coll o dificultat per respirar, haurem d’aturar l’activitat física i ens haurem de posar en contacte amb un centre sanitari que ens dirà el que hem de fer”, apunta el fisioterapeuta.

Establir uns horaris i rutines

Assignar un horari a cada activitat durant el dia i generar uns hàbits ajudarà a evitar problemes de salut mental. “Mantenir una actitud positiva i pensar en aquest moment com una oportunitat per millorar aquells aspectes que teníem oblidats o postergats ens ajudarà a adaptar-nos millor a aquesta nova situació”, afegeix Gutiérrez.

El fisioterapeuta recomana tenir rutines d’activitat física per almenys 3 vegades a la setmana i que aquestes combinin exercicis de força, exercicis aeròbics i estiraments per relaxar. “Programant rutines diferents per cada dia serà més fàcil motivar-nos i no acabar avorrint-nos”. “Si podem comptar amb l’assessorament d’algun professional i no només de vídeos de YouTube o pàgines populars encara serà més fàcil generar aquests hàbits i motivar-nos”, afegeix Gutiérrez.

Activitat física sense abusar

L’especialista en rendiment, Pau Fradera, recomana que no es faci un entrenament excessiu, sinó que es mantingui el volum d’activitat física habitual. “No hem de canviar molt els nostres hàbits esportius i si ho fem, ha de ser de forma progressiva, amb sessions de mobilitat articular i sessions d’alta intensitat, però moderada en el temps”.

Fradera alerta que si s’ha de sortir al carrer per les situacions excepcionals permeses, s'ha de fer abans de realitzar l’entrenament. “És important no sortir just acabat l’entrenament, ja que si ha sigut molt intens, podem tenir el nostre sistema immune més vulnerable i l’exposició al contagi pot augmentar”.

Pel que fa als i les esportistes, Fradera aconsella treballar diferents tipus de metodologia d’entrenament. “Podem fer una sessió que treballi amb moltes repeticions i una altra sessió amb poques o jugar amb diferents velocitats d’execució”. “Per no perdre l’estat de forma el millor és fer entrenaments d’intervals d’alta intensitat (HIIT), perquè la nostra resistència no decaigui massa”, afegeix l’especialista en rendiment.

Cuidar l’alimentació

En una situació de confinament en la qual el cos no fa tanta activitat física, s’ha de tenir molt en compte tot el que es menja, ja que la despesa de calories és molt inferior a l’habitual i, per tant, també s’haurà de reduir el seu consum. Per no guanyar pes en aquests dies, Carlos Ríos, nutricionista, recomana reduir el consum de cereals i carbohidrats com la pasta, l’arròs o el pa i augmentar el consum de llegums, fruita i verdura.

També és important tenir en compte que el sistema immune ara pot ser més vulnerable. Per protegir-lo, Ríos aconsella consumir cítrics, vegetals de fulla verda, aliments fermentats, all, ceba i aliments proteics i amb vitamina D.

Per evitar l’ansietat entre hores i acabar menjant aliments poc convenients, el nutricionista dona un llistat de petits refrigeris saludables que es poden consumir, com espàrrecs, olives, crispetes casolanes, pastanaga, iogurt natural, cigrons torrats, cafè, té o aigua amb fruites. També recomana el formatge fresc, la xocolata amb una puresa mínima del 85%, fruits secs, dàtils, hummus i pa integral, entre d’altres.

Evitar la sobreinformació

A dia d’avui, Internet i les xarxes socials estan saturades de noticies sobre l’actual crisi sanitària i el Covid-19. Però moltes d’aquestes noticies no són certes, les anomenades ‘fake news’, o només aconsegueixen crear un estat d’alarma i pànic col·lectiu que provoca comportaments inapropiats per part de la ciutadania, com comprar als supermercats productes que realment no es necessiten.

“Hem d’evitar la sobreinformació, sobretot la que ve de xarxes socials o de fonts poc fiables, ja que augmentaran la nostra sensació d'ansietat i estrès”, alerta Gutiérrez.

Ser creatius

Per últim i no menys important, en aquestes circumstàncies excepcionals, els i les psicòlogues recorden que s’ha de ser creatiu. Ja sigui per crear una rutina d’entrenament amb garrafons d’aigua o pots de pintura o buscar noves aficions com pintar i dibuixar per evitar l’estrès o l’ansietat, utilitzar la creativitat durant aquests dies ajudarà a reduir l’avorriment i millorar l’estat físic, psicològic i anímic.

Etiquetes: coronavirus, salut i discapacitat, hàbits saludables, alimentació, esport, salut Autor/a: Dani Gallart

L’Hora del Planeta: prendre consciència des de casa

dv., 27/03/2020 - 12:50
AmbientalL’Hora del Planeta: prendre consciència des de casa

27/03/2020LaviniaNext Tot i el confinament, la lluita per cuidar el món no s'atura. Font: CC Enguany s'enviarà un missatge col·laboratiu d'esperança contra la crisi sanitària global. Font: CC WWF demana que el 28 de març la ciutadania surti als balcons i utilitzi el codi morse per comunicar-se. Font: CC L’Hora del Planeta: prendre consciència des de casa 27/03/2020Autor/a: Carlos FanecaLaviniaNext

Resum: 

Un any més, tot i les circumstàncies excepcionals, el dissabte 28 de març se celebra l’Hora del Planeta, una acció per lluitar contra el canvi climàtic, enguany, des dels balcons i les xarxes socials.

El 2020 és un any molt important per a la naturalesa. Es prendran decisions polítiques clau que definiran l’acció climàtica i el desenvolupament sostenible. La crisi sanitària global que estem vivint, però, ha afectat la tasca d’entitats de caire ambiental que lluiten contra el canvi climàtic. No obstant això, algunes de les accions han evolucionat per poder seguir amb la lluita des de casa.

És el cas de l’Hora del Planeta, una acció global que se celebra des del 2007, que té com a objectiu fomentar la consciència i fer entendre el valor de la naturalesa i la biodiversitat. Enguany, tot i el confinament, el dissabte 28 de març se celebra aquesta acció global, a les 20:30 h, per tractar, a més, de transmetre un missatge col·laboratiu d’esperança davant la crisi sanitària per la Covid-19.

Una de les accions més conegudes de l’Hora del Planeta és el tancament dels llums d’edificis oficials, monuments i habitatges d’arreu del món per posar de manifest la necessitat d’estalviar electricitat. En l’edició d’aquest any, WWF també demana sortir a balcons i finestres durant l’acció, uns espais que s’han convertit en un símbol de la unió de la lluita contra el coronavirus.

Evento digital: #HoraDelPlaneta en casa

Este año celebramos la #HoraDelPlaneta desde casa y hemos preparado mucho contenido para que la celebres con nosotros

El 28 de marzo estaremos retransmitiendo en directo desde Facebook a las 20:15 ¡No te lo pierdas! pic.twitter.com/BOjS68X3Wf

— WWF España (@WWFespana) March 25, 2020

L’objectiu és que tots els participants transmetin el missatge "Tanca el llum, tot anirà bé" en codi Morse des de finestres i balcons utilitzant la llanterna del telèfon mòbil, o un altre dispositiu. El missatge és el següent: .- .–. .- –. .- / .-.. .- / .-.. ..- –.. / – — -.. — / .. .-. / -… .. . -. .-.-.

Existeixen aplicacions a Play Store i App Store per emetre en Morse utilitzant la llanterna del telèfon mòbil o per aprendre a fer ús d’aquest idioma universal.

Des del canal d’WWF a Facebook s’emetrà un Facebook Live amb el qual aquells que vulguin podran seguir l’acció en directe a partir de les 20:15. L’emissió en directe comptarà amb la participació d’artistes com ara Blas Cantó, el grup Amaral i l’actriu Clara Lago, així com la d’un personatge pels infants que col·labora des de fa anys amb l’entitat: Pocoyo.

Etiquetes: desenvolupament sostenible, canvi climàtic, emergència climàtica, hora del planeta, WWF Autor/a: Carlos Faneca

Les entitats intensifiquen la lluita contra la violència masclista durant el confinament

dj., 26/03/2020 - 17:10
ComunitariLes entitats intensifiquen la lluita contra la violència masclista durant el confinament

26/03/2020LaviniaNext Les entitats continuen treballant per erradicar la violència masclista. Font: CC Mural en contra de les violències contra les dones. Font: Arxiu Curs Violència de gènere Font: Tumisu (Pixabay) Les entitats intensifiquen la lluita contra la violència masclista durant el confinament 26/03/2020Autor/a: Carlos FanecaLaviniaNext

Resum: 

La situació que viuen les dones que pateixen violències masclistes s’aguditza durant l'estat d'alarma. Per aquest motiu, l'Institut Català de les dones i les entitats reforcen els recursos d'atenció a les víctimes.

Frenar el coronavirus no és fàcil i ho demostra el fet que l’estat d'alarma s’allargui durant les pròximes setmanes. Des de les institucions insten a la ciutadania a continuar amb el confinament i mantenir-se a casa per evitar la propagació del virus. Però les dones que pateixen violència de gènere ni tan sols a casa seva se senten segures. El culpable? Un altre virus que hem d’erradicar: el masclisme.

La situació que viuen les dones que pateixen violències masclistes s’aguditza durant el confinament. A l’Institut Català de les Dones (ICD) preveuen una pujada d’aquest tipus de violència dins l’habitatge. “La víctima està més aïllada de l’habitual i l’agressor se sent que exerceix un poder més gran sobre ella”, manifesta la Laura Martínez, presidenta de l’ICD.

Per la seva banda, la Remei Sáez, directora de la Plataforma Unitària contra les violències de gènere, coincideix a dir que el confinament per a les dones que conviuen amb els seus agressors “és molt més greu". Sáez expressa que les dones “han de saber que no estan soles, que es mantenen tots els recursos i les entitats seguim treballant”.

Recordatori: recursos d'atenció a dones en situació de #violènciamasclista (Catalunya) pic.twitter.com/jKjcRnkyHg

— Prou Violència (@Prouviolencia) March 19, 2020

De fet, segons les entitats, la violència durant el confinament és pitjor que en d'altres moments de l'any on es registren més situacions de maltractament, com ara les vacances d’estiu o les de Nadal, moments en els quals augmenten les hores de convivència a l’habitatge.

Segons dades de l’ICD, durant les dues darreres setmanes ha augmentat la mitjana diària de trucades a la línia d'atenció a víctimes, el 900 900 120. Abans de la crisi del coronavirus la mitjana se situava en 25 trucades; d'ençà que es va decretar l’estat d'alarma, entre els dies 16 i 24 de març, el servei ha atès 296 trucades, que representen una mitjana diària de 38 trucades al dia. L'augment respecte les trucades al gener i el febrer és del 34%.

“Sabem que hi ha hagut un gran d'increment de les trucades de dones víctimes de violència masclista i que 676 dones i 70 nens estan confinats amb agressor a casa”, explica Sáez, que afegeix que, a aquests casos se’ls hi ha de sumar la situació de les dones grans que ho viuen en silenci, “i de ben segur que s’ha agreujat la seva situació”.

Des de que es va publicar al BOE el Reial Decret per activar l'estat d'alarma, el passat 14 de març, segons les dades de Feminicidio.net, ja s'han registrat dos assassinats de dones per violència masclista: un feminicidi íntim d'una dona de 35 anys a Almassora (Castelló), assassinada per la seva parella davant dels seus dos fills, i un feminicidi familiar d'una dona de 74 anys a Soraluze (Guipuscoa), assassinada pel seu fill.

En les darreres hores també s'estan investgant dos assassinats de dues dones a Huelva i Lleó.

Augment del nivell de les violències

L’Associació de Dones Ca l’Aurèlia ajuda a les dones que han patit violència masclista a sortir d'aquestes situacions, fent un acompanyament psicològic i jurídic fins a la seva total recuperació. La coordinadora de l'entitat, la Sílvia Bautista, assegura que el que provoca el confinament és un augment del nivell de violència, és a dir, amb més discussions diàries o, fins i tot, violència física.

“Els maltractadors sempre canalitzen la ràbia i la frustració amb les seves parelles: tot problema que tinguin serà culpa de la dona”, manifesta Bautista. “Aquesta violència ja hi era abans del confinament, el que canvia són les formes de violència”, lamenta des de Ca l’Aurèlia en referència a aquesta escalada de violència que pot provocar la situació.

En la mateixa línia es manifesta Montserrat Vilà, directora de l’Associació Hèlia, una entitat que ofereix suport a les dones supervivents de violència masclista. “Moltes dones, a més de confinades, estan tancades en una habitació, soles, i nosaltres intentem posar-nos en contacte amb elles, però l'agressor sol controlar-les i evitar-ho”, denuncia Vilà.

Recomanacions virtuals i orientació respecte de l'atenció a dones pic.twitter.com/ZmkRteFf9s

— Hèlia Dones (@HeliaDones) March 16, 2020

Des de l’ICD s’està treballant en una sèrie de recomanacions per identificar i evitar aquestes situacions durant el confinament. En aquest sentit, la Laura Martínez fa una crida a la ciutadania. “Hem d'estar atents si veiem que alguna dona queda especialment aïllada de la família i amistats, que la truquin, que estiguin pendents per saber com estan, que elles sàpiguen que hi ha gent al seu costat i que hi ha recursos al seu abast”, manifesta la presidenta de l’ICD.

En aquestes situacions, si algú pensa que alguna amiga, familiar o veïna pot estar vivint una situació complicada, poden trucar al 900 900 120 per assessorar-se en com actuar en casos en els quals hi ha una sospita de violència masclista. D'altra banda, “si els veïns senten cops o alguna situació d'emergència, que truquin ràpidament al 112”, explica Martínez.

Es mantenen tots els recursos

Tot i la complicada situació que estem vivint arran de l'activació de l'estat d'alarma, la feina de l’ICD i les entitats que lluiten contra les violències masclistes no s’atura. “Mantenim tots els recursos de manera telemàtica”, explica Martínez, que a més assegura que s’ha reforçat l’atenció de la línia 900 900 120, que es presta a “assessorament psicològic, jurídic, d’assistència social o mèdic”.

D'altra banda, el número 671778540 amplia i facilita la comunicació escrita i immediata amb les persones professionals d’aquest servei (psicòlogues, treballadores socials, metgesses i advocades) que fins ara només es podia fer a través del correu electrònic 900900120@gencat.cat.

Consulteu els serveis per garantir l'atenció a les #Dones en situació de #ViolènciaMasclista durant el confinament per emergència sanitària #coronavirus #COVID19
https://t.co/mjCpYESXH0 pic.twitter.com/Fss8RiVa2s

— Dones (@icdones) March 26, 2020

“Com a Generalitat de Catalunya també estem fent especial seguiment d’aquelles dones identificades com a víctimes que estan a casa amb l’agressor”, explica Martínez. “Es manté l’atenció presencial en casos que creiem que és una emergència, i, en la mesura del que podem, ho fem telemàticament”, afegeix.

L’ICD també ha engegat la campanya ‘Establiment segur contra la violència masclista’ amb la qual es demana a la ciutadania, concretament al personal que treballa en comerços oberts, una major implicació per ajudar a dones que viuen situacions de violències masclistes durant aquest moment de confinament i de manca de mobilitat.

Un cartell identificarà els establiments segurs contra la violència masclista on les dones que pateixin violències masclistes, i sentin que casa seva ha deixat de ser un espai segur, hi puguin anar per demanar ajuda. Des d’allà es trucarà al 900 900 120 o al 112.

Els comerços tenen al seu abast diverses versions del cartell en català, castellà, angles i francès que poden descarregar el web dones.gencat.cat i imprimir per penjar-lo en un lloc visible del comerç. “És molt necessari que els serveis d'atenció a les dones víctimes de violència masclista ideïn protocols que les ajudin en aquests moments de confinament”, valora Vilà.

Encara queden molts dies de confinament. Per això, és important que la crisi sanitària del coronavirus no ens faci oblidar la lluita per erradicar la violència masclista. Com diu Sílvia Bautista,"la lluita no para, hem de seguir treballant perquè hem d'acabar amb aquesta xacra".

Etiquetes: mediació i cohesió social, violència masclista, dones, violència de gènere, maltractament infantil, coronavirus, malalties infeccioses, institut català de les dones, Plataforma unitària contra les violències de gènere, associació hèlia, Ca l'Aurèlia Autor/a: Carlos Faneca

Pàgines